• 瀏覽: 1,244
  • 回覆: 19
真正既禍港之首

曱甴點解唔去佢慈山寺貼紙叫口號比觀世音聽

如果佢話"年青人可能一時衝動,做出違法嘅社會運動,政府可以考慮網開一面 ..."還可以接受
但話尼班人係未來"社會嘅主人翁",香港真係要自求多福
唔知佢係咪嗰頭近,定想為後代洗自己作為推人上街嘅地產霸權底
變成一個語無倫次嘅老而不

深層次矛盾的根源....香港地產霸權之首。

引用:
原帖由 哈囉扁扁的主角 於 2019-9-10 09:19 AM 發表

點解呢? 我只見到咁多啊, 求教
我好概括咁講
香港既問題好大部分既問題係來自於極自由既資本主義 其中資本家既最頂層係地產商,佢地係香港依咁多年賺盡一分一毫 生活上無一樣野唔關佢地事,誰人扣起買左既地唔發展等升值,當然可以話佢有權咁做,政府都有責任,但有幾多支持過政府搵地 開發東北 開發邊陲地帶 填海 同明日大嶼,詳細可以多睇其他資料
誠哥兩篇新聞頭版,淨係講藏尾詩果一篇,普遍人就會睇到誠哥反暴力,黃絲就會睇到「因果由國,容港治己」,另一政見既人會睇到「因果由國容港治己」(即因果由於國家容港治己),立即就進入不敗之地,目的係咩?可以再討論

引用:
原帖由 哈囉扁扁的主角 於 2019-9-10 09:19 AM 發表

點解呢? 我只見到咁多啊, 求教
登報就講埋D無寧兩可的說話, 懷疑曱甴之亂佢有份策劃, 目的係推冧明日大嶼, 繼續地產霸權

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2019-9-10 09:10 AM 發表
真正既禍港之首
誠哥叫政府網開一面?
幫暴徒找左政府,港鐵同其他受害市民條數再講啦,唔係既憑乜?以為自己真係超人呀?

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2019-9-10 09:48 AM 發表

我好概括咁講
香港既問題好大部分既問題係來自於極自由既資本主義 其中資本家既最頂層係地產商,佢地係香港依咁多年賺盡一分一毫 生活上無一樣野唔關佢地事,誰人扣起買左既地唔發展等升值,當然可以話佢有權咁做,政府都有責任,但有幾多支持過政府搵地 開發東北 開發邊陲地帶 填海 同明日大嶼,詳細可以多睇其他資料
誠哥兩篇新聞頭版,淨係講藏尾詩果一篇,普遍人就會睇到誠哥反暴力,黃絲就會睇到「因果由 ...
資本主義本身就係鼓動貧者愈貧,富者愈富,係資本主義必然嘅效應
富者無論視野,閱歷,財力,人脈,資源,機會都比貧者強何止萬千倍,財富同影響力只會愈滾愈大
萬中無一嘅貧者有天成為富者,行為舉止自會變成與一眾富者並無兩樣
李嘉誠本身就係一個活生生嘅例子
所以,平常見佢講大路政治,大路經濟,還可以說是有一些參考價值
但拿個別社會問題,甚至青年人間題,佢早已離地萬丈,只能說係一個意見,無甚麼參考價值

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-9-10 10:04 AM 發表

資本主義本身就係鼓動貧者愈貧,富者愈富,係資本主義必然嘅效應
富者無論視野,閱歷,財力,人脈,資源,機會都比貧者強何止萬千倍,財富同影響力只會愈滾愈大
萬中無一嘅貧者有天成為富者,行為舉止自會變成與一眾富者並無兩樣
李嘉誠本身就係一個活生生嘅例子
所以,平常見佢講大路政治,大路經濟,還可以說是有一些參考價值
但拿個別社會問題,甚至青年人間題,佢早已離地萬丈,只能說係一個意見,無甚麼參 ...
上半部分認同 所以資本家先有能力壓榨平民
下半部分唔認同,說誠哥離地萬丈看似係貶義,但實際上係為佢開脫
如果佢係離地萬丈 咁就並唔會出現果兩篇新聞頭版,依兩篇正正就係佢知道一
切既線索

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2019-9-10 09:48 發表

我好概括咁講
誠哥兩篇新聞頭版,淨係講藏尾詩果一篇,普遍人就會睇到誠哥反暴力,黃絲就會睇到「因果由 ...
以個人的名利權力讓自己更自由,以個人的名利權力去影響和打圧民眾的自由。他做生意都是靠找關係才能賺大錢,台低關係
https://youtu.be/OYbCpFnyEwI

停手啊!啲樓盤要推出!

班友已經當自己係主人翁啦,橫行霸道

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]