[政治討論] 大國搏弈,秋後算賬(5)

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2019-9-9 09:12 PM 發表

再有網民召開民間記者會。昨日在中環遮打花園舉行的「香港人權與民主祈禱會」集會主辦方在記者會表示,昨日集會原本預計只有5000人出席,最終出席人數估計有25萬人,形容人數是「爆炸性超出預期」,反映港人爭取自由、民主、基本人權的決心。

他提及,昨日集會的不反對通知書原定到晚上10時才結束,但警方在下午3時45分已經首次要求主辦方解散集會,主辦方宣布解散集合後,警方只給與45分鐘時間疏散參與集合人 ...
25萬,人唔笑,狗都吠。

熱賣及精選
引用:
原帖由 unreal 於 2019-9-9 09:08 PM 發表

其實我搵日蒙面上去民間記者會講埋一份都得架可?
你想講咩?

引用:
原帖由 unreal 於 2019-9-9 10:44 PM 發表

鬧美國今期出糧少左,要求勞工處跟進;
鬧社會樓價租金高企,抗爭完想即場交配興奮下都冇地方要搞到要週街打野戰;
鬧港鐵啲閘機整太高,搞到有時候跳唔過仆左街..... ...
咦,你嘅思維原來跟班XX可以同步喎..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中理性的馬 於 2019-9-10 12:03 AM 發表

繁殖咁文雅?😂😂😂😂
廣東人叫釣蟹
笑咗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alibabala 於 2019-9-10 07:50 AM 發表

辛苦了,大半夜的
終於有人出手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mary妹妹 於 2019-9-10 07:40 AM 發表

昨夜太子靈堂半夜4時被大批義士清理, 大快人心。http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190910/bkn-20190910045843410-0910_00822_001.html
義士

回覆 引用 TOP

以下係怪論一則,想講吓我對李十X登報聲明及昨日兩句說話嘅解讀:

唐朝=李氏皇朝
超人=高宗李治
大超=李弘
小超=李賢
武則天=(女)執政者
班young=曱甴
顧全大局=叫班曱甴醒醒定定,唔好搞到米飯班主
未來主人翁=大超及小超,唔好咁天真以為係指班青年
網開一面=叫執政者唔好損害到未來主人翁嘅利益。

唔駛搞高深,唔駛拆藏頭露尾詩,根本由始至終都係「家天下」嘅思想。登報聲明只有一個主題,就係「黃台之瓜」,叫人唔好再諗搞兩個太子,其他咩「反對暴力」嘅登報紙內容,只係掩護,混淆一般人視線。

至於昨日嘅兩句,唔係為班暴徒求情,而係兩個警告:
第一個警告係叫班曱甴暴徒唔好搞到米飯班主。
第二個警告係叫執政者唔好損害佢兩個未來主子翁(太子)嘅利益。

大叔怪論,唔好當真。

引用:
原帖由 倫少 於 2019-9-10 03:06 PM 發表

我係另一位高人睇過相類似的睇法,都係叫武后(但我同該位高人都認為係中央),放過佢兩個仔。一搞使瓜好,被人摘果個係新記三兄弟,再摘就到誠哥本身。 ...
中央或林鄭都係當政者=武則天,基本上一樣。
加多咗就係昨日咩「未來主人翁」、「顧全大局」及「網開一面」睇法唧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkdotcom 於 2019-9-10 04:31 PM 發表

如果有幾隻曱甴唔生性攞幾支美國旗入場, 伊朗一定罷踢拉隊走, 跟著可以即刻暴動拆Q左大球場
好大機會,可能又會柒出國際。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-9-10 04:32 PM 發表

金主閂水喉喎, 連瞓都要借宿, 仲有冇錢買飛睇波呀?
唔會又跳閘啩
可能入埸打埋一份。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中理性的馬 於 2019-9-10 01:30 PM 發表

若是香港重光日,大叔會唔會同我哋聚會呢?
在過去一段黑暗日子,好多朋友都同我一樣,感覺無助;難過;激動;流淚;想衝上街做傻事,幸好得遇大叔一股清泉,使我們認清時局,預計事態發展,我們要如常生活/工作,不做傻事,為警察添煩擾,知道有亞爺可信,明白亞爺放網,亞爺捉魚,今日曙光漸露,香港前路仍然困難重重。回首過去3個月之經歷,相信大家都非常辛苦了,祝願大家身體健康,生活愉快。 ...
等呢次反中風暴平靜後,係可以搵機會大家聚吓嘅,當然要睇當時大家嘅時間啦。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-9-10 05:08 PM 發表

要用香港重光嚟形容真係好悲哀
家陣以為自己返咗去三年零八個月咁
希望唔會真係搞咁耐啦

大叔, 你話我知, 唔會真係搞足三年零八個月o架呵 ...
我知嘅話,就發咗達啦。
我都係每日睇最新發展嚟預測。
現在係牌面今個月或者下個月都未搞得掂。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-9-10 05:09 PM 發表

大叔肯搞的,好多人會到
系未到時五支旗杆見呀
先見面再去金拱門開party
唔係我搞呀。

我個人好懶架,你地搞叫埋我就可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mailmail01 於 2019-9-10 05:36 PM 發表

唔係掛, MTR 連 check 八達通都唔去做?
所以港鐵真係唔抵幫架。
由佢被班暴徒搞啦。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-9-10 05:51 PM 發表

咁即係可能到過年都未必搞得掂啦
有黑天鵝事件,成個反中風暴可以快d完結。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。