• 瀏覽: 5,585
  • 回覆: 23
利申:綠絲帶 希望反對派和親政府派 互相制衡的人士
在此;傳媒的力量不容忽視, 絕對有能力影響香港每一個人, 所以如果他們 用在壞 的一方, 香港會走向滅亡的
所以在此 支持成立 獨立調查委員會 專門 調查 傳媒 的工作, 看看他們 有否因自己的立場 歪曲真相, 如有的話便是專業失當
可以吊銷資格, 當然也可以調查 記者協會 有否 持有立場 偏幫某一方,
例子 : 大X報( 偏政府); 生果日報(徧反對派) , 而且我們都要根據國際標準
而衡量 傳媒 的報道的真實性, 可以給全世界的傳媒機構 評論, 例如 可問問 有示威者 攻擊警署的時候, 他們國家 的警察 會怎樣處理 事件呢? 對比其他有國際標準的國家給出 分數 和香港對比, 我們便可以得知 香港警察是否克制, 因有對比 是最好的, 可根據標準 而不是立場 而判斷 事件
歡迎討論

引用:
原帖由 黃藍之間 於 2019-9-5 12:30 PM 發表
在此;傳媒的力量不容忽視, 絕對有能力影響香港每一個人, 所以如果他們 用在壞 的一方, 香港會走向滅亡的
所以在此 支持成立 獨立調查委員會 專門 調查 傳媒 的工作, 看看他們 有否因自己的立場 歪曲真相, 如有的話便是專業失當
可以吊銷資格, 當然也可以調查 記者協會 有否 持有立場 偏幫某一方,
例子 : 大X報( 偏政府); 生果日報( ...
請大家俾下意見, 和我們香港人息息相關的

引用:
原帖由 黃藍之間 於 2019-9-5 12:30 PM 發表
嘥氣啦仲使乜查大部份媒體都偏黃,有更多係深黃。不如呼籲兩,政府做兩件事以後所有記者証,需由香港政府審核併發出。對假新聞及造謠之媒體立例取替仲好啦。

引用:
原帖由 law31 於 2019-9-5 05:16 PM 發表

嘥氣啦仲使乜查大部份媒體都偏黃,有更多係深黃。不如呼籲兩,政府做兩件事以後所有記者証,需由香港政府審核併發出。對假新聞及造謠之媒體立例取替仲好啦。 ...
但唔可以所有傳媒都是偏政府的
要平衡

引用:
原帖由 黃藍之間 於 2019-9-5 06:59 PM 發表

但唔可以所有傳媒都是偏政府的
要平衡
師兄唔係要偏政府係要中立。呢個係讀傳媒嘅基本原則。

引用:
原帖由 law31 於 2019-9-5 07:00 PM 發表

師兄唔係要偏政府係要中立。呢個係讀傳媒嘅基本原則。
贊成, 要求嘅係真相, 不是有立場的 歪相

引用:
再回師兄。就算成立傳媒監察委員會。唔係一犯錯就吊銷執照嘅。喺罰錢,再罰錢,再再罰錢。然後先至吊銷執照。,正所謂人誰冇過,你都要畀佢有個機會痛改前非

引用:
原帖由 law31 於 2019-9-5 07:40 PM 發表

再回師兄。就算成立傳媒監察委員會。唔係一犯錯就吊銷執照嘅。喺罰錢,再罰錢,再再罰錢。然後先至吊銷執照。,正所謂人誰冇過,你都要畀佢有個機會痛改前非 ...
即是好似美國對啲資訊公司這麼樣!
罰錢罰錢罰錢, 撳住嚟搶

引用:
原帖由 黃藍之間 於 2019-9-5 07:05 PM 發表

贊成, 要求嘅係真相, 不是有立場的 歪相
現在明顯好多唔係啦,斷章取義,亂截圖,作故事。

因為他們都有自己的立場, 你用他們優秀的作文人力 服務他們 的聽眾, 真相永遠沉底 , 有時聽電台 聽到他們說用良心報道真相; 我差啲嘔吐了出來

引用:
原帖由 黃藍之間 於 2019-9-6 07:57 AM 發表
因為他們都有自己的立場, 你用他們優秀的作文人力 服務他們 的聽眾, 真相永遠沉底 , 有時聽電台 聽到他們說用良心報道真相; 我差啲嘔吐了出來
大家點睇

引用:
原帖由 ol-ivy 於 2019-9-7 12:03 PM 發表

假記者阻差辦公 泛民無譴責
真暴徒掟磚放火 泛民無譴責
廢青學生攪罷課 泛民無譴責
堵路破壞公物者 泛民無譴責
欺凌老弱婦孺者 泛民無譴責
多重標準

https://youtu.be/-vEYCBe78qM
撇除立場 這個阿叔 為了自己的言論自由 無畏無懼 努力 捍衛自己的權利

盡快

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]