• 瀏覽: 184,346
  • 回覆: 582
  • 追帖: 5
+773
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-9-6 12:39 AM 發表
香港曱甴又7出國際 台灣都唔肯收留

https://www.dcard.tw/f/trending/p/232002339?ref=ios
標題有「自以為是的香港人」~
的確好貼題~
老實講, 台灣人更呢班香港人更加有中華民族的尊嚴~
國共都係黨爭, 大家都係中國人華人~
香港的有機會接受西方文化, 唔諗下點樣利用學到的野幫自己國家, 反而聯同外人搞自己人~

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-9-6 02:12 AM 發表
唔擔心 怕喬裝掟野 掟中我就真
根據臥底守則,警員做臥底執勤都唔可以做犯法野。
應該唔會掟你~
你可以被年燈區的組員誤導咗~
佢地有啲好憎警察, 可能曾經遇過唔禮貌的對待~
但佢地可能唔記得咗警察同其他紀律部隊一樣, 係用自己的性命去執勤~
面對的係罪犯的暴力, 唔係示威者~
只要示威者唔做罪犯, 就可以減少誤會~

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-9-6 02:17 AM 發表
根據#131
已有好大可能
哦~
你講呢單野警方係記者會有澄清咗~
槍款唔係警方裝備~

其實你細心啲諗都知道唔合邏輯~
警方本身已經有足夠武力, 唔需要令自己身陷險境~
示威者自己應該見到警方克制~
你諗諗如果你返工做野的時候有堆人走黎用燈照你又影住你, 你都好難做野~
而家示威者對於普通警員、地鐵站長、普通市民都擺出挑釁的態度~
所以你幫手去年燈區提點一下大家另一面的觀點會好啲~

大家睇下呢類嚴重偏頗的新聞評論文章。
其實睇網民回應(雅虎轉載及原網的下部回應)都係鬧爆暴徒的居多,明顯係傳媒想控制輿論。

(1) 轉載
https://hk.news.yahoo.com/示威者沒有喬裝市民-但香港警察在-喬裝-警察-130241720.html

(2) 同一文章, 原文網
https://hk.thenewslens.com/article/124333

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-9-6 02:31 AM 發表
警方四點 我都識做
大埔警察 撲過去學生
說跣腳
721 光頭警話 無帶錶
種種…………
呢啲野小學生果時 我已識講了
所以警方不要睜大隻眼講謊言 ...
我意思係警方無必要用陰招~
因為佢橫掂點做反對派都會搵藉口批評~
你有無諗過, 點解警方唔學美國咁對挑釁的示威者開槍或者拉番去毒打?
咪就係因為警方專業克制同埋忍讓囉。
你可以反駁一宗都嫌多, 我亦唔敢話無~
但你睇得出個比率點同外國比較~
其實年燈區的組員會唔會無諗清楚而太自我?
覺得好多野係應份?
我之前提過AI執法就算啦~
警察都係人, 都係香港人, 而家挑釁的年燈會員想點先?
你睇唔出從來都無公民黨同民主黨的人親自出面挑釁警察去警局擲野嗎?
年燈區的高手有無諗過點解?

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-9-6 02:42 AM 發表
無必要?
據理解 打人要有理 先至不會被投訴 公審
警察已經變了(部份)
打你就圍 扒咗係地 照毆
對住佢地大聲講野
就六揪一 仲要見血
可能已到達與民為敵(部份) ...
你既然講得出, 證明呢啲都係鏡頭之下, 警察真係會犧牲自己的前途去咁做咩?
一定告得入同埋有證據有編號睇到~
七警都有五個要坐監~
警察唔通唔想放工咩~
我覺得年燈想解散警隊的其中一個心理玩法就係批鬥警察令大家覺得佢地與民為敵~
但反對派唔會得逞, 因為我唔會排除警察會(亦有)犯錯, 但我可以理解並相信警察的原意不是主動襲擊市民。
大部份人的諗法都同我相近, 只可惜部份年輕人被年燈會員及傳媒洗腦, 做成共產黨迫害市民的假象~
其實係正常人都睇得出, 共產黨的確卑鄙, 但我頗為肯定: 你唔搞佢, 佢無咁得閒去搞你~
而家擺明係有人用西方意識形態去搞政變, 你地就等佢出錯被國際制裁然後乘機搞全中國民主化可以用政黨輪替~
但人民的質素差, 人人不願自我犧牲, 所以我可寧願沒有選國家主席甚至只是香港特首的一票, 亦不想一眾刁民自以為民權大過天。
我講的野看似落後, 但你諗下香港人連每區犠性少少話起骨灰龕, 焚化爐都唔願意, 各家自掃門前雪, 就完全揭露出香港人自私的心態不配有所謂的民主。而家示威者連基本的人格尊重都做唔到, 連文化、文明都失去, 講咩民主民權?
呢場運動最終會失敗, 失敗的原因唔係解放軍, 唔係建制派, 而係年燈區的會員唔明白物極必反。
共產黨無去搞你, 你走去搞佢搞唔掂走黎搞市民?
如果黑衣人成功咗, 可能我會出黎革黑衣人的命~
做人要有廉恥~
年燈區正正需要你去解說一下, 佢地會聽你講~

警察的職務係幫市民。
小至唔識路去問佢, 大至被人打劫去幫你。
示威者有無諗過, 佢地正正就係生活係安穩的社會先有閒情逸致去搞咁多野~
如果大賊當道, 經濟蕭條, 你地食都有困難啦~
唔珍惜自己所擁有, 唔為社會出一份力去改善自己改善社會, 反而搞破壞~
根本就唔止係身在福中不知福, 直情係食碗面反碗底~
小部分人搞事就算, 仲搞埋啲細路仔, 中小學生?
你地無人性的。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-9-6 03:05 PM 發表
啱啱返嚟開電視,又見到有個女戲子喺度喊苦喊忽,要求地鐵完整公開831cctv,其實閉路電視鏡頭唔係已經畀班曱甴破壞曬喇咩?
係囉~
我都覺得可以寸番佢一句~
cctv鏡頭已被噴黑~
乜都影唔到~

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-9-6 03:05 PM 發表
啱啱返嚟開電視,又見到有個女戲子喺度喊苦喊忽,要求地鐵完整公開831cctv,其實閉路電視鏡頭唔係已經畀班曱甴破壞曬喇咩?
仲有呀, 市民有咩資格可以攞睇cctv?
乜可以隨意搵間公司睇佢的閉路電視GA咩?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-9-7 11:28 AM 發表

咁多隻曱甴嘅

呢幅圖好過癮

呢幅圖好似有幾個版本, 搵唔搵到個大集合?

公海有隻乳牛咁講:「其實黑警真係無野做唔出 好心佢地檢討下自己形象點解會咁差啦

其實原因為以下示威者的心態:
  • 抹黑
  • 恐共
  • 渲染
  • 煽情
  • 無限放大民權
  • 不體諒別人
  • 有欠尊重

簡單一例,如果有人聯群結黨去打劫銀行被捉,跟住反駁「你檢討下點解有人去打劫啦!」

電視啱啱影住班暴徒一邊逃跑, 一邊大叫「死黑警」。
其實呢班黑衣人有沒有廉恥?
佢地知唔知自己係有錯的呢?

引用:
原帖由 1000day 於 2019-9-7 09:15 PM 發表
曱甴放火旺角道天橋捉住咗隻曱甴暴徙
【9.7太子站】示威者在太子道西聚集及堵路,在西洋菜南街的路障點火,隨後消防員到場拉喉灌救

https://www.youtube.com/watch?v=o80v_URxbYw ...
呢幾日晚晚都縱火喎~

引用:
原帖由 共享陽光 於 2019-9-8 12:32 AM 發表
https://youtu.be/vRRuOWq-QGo

再為香港警察打打氣,加油,頂住呀!

頭先TVB影到有人係街度叫支持警察~
而家需要多啲呢啲片段畀普羅大眾睇~
呢啲係NOW同埋有線CABLE絕對唔會播的片段~
難為仲有咁多人話TVB唔中立唔客觀~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]