• 瀏覽: 10,339
  • 回覆: 60
+2
引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-8-24 01:06 PM 發表

特朗普用左班鷹派幕僚,對中國又唔了解
以為加關稅呢招天下無敵
佢一上台用黎對付墨西哥,加拿大,歐盟,日本,韓國....幾乎戰無不勝
誤以為中國一定會屈服
共產黨一直俾人批評不民主係共產黨缺點
呢次貿易戰充份顯示冇民主制度,反而係決勝關鍵
好多評論都講,中國最大本錢係,特朗普要選舉,習近平唔洗
有人會講如果連任成功後,唔洗選咪又有得玩
冇錯啦 個總統連任成功無再連任後顧之憂 但係 ...
其實好多人搞錯一樣野, 覺得美國係民主選擇總統,所以要顧及民意, 而中國就唔洗, 其實錯到不得了。美國總統失民心最多無得連任, 退下來仍然大把野撈, 收演講費都可以食幾世,無憂無慮。相反大陸真係失民心, 整個政變出黎,搞唔掂的話乜總都好分分鐘無命, 隨時家破人亡, 你話邊個要顧民意多d?太多人睇野只睇表面

引用:
原帖由 hkdotcom 於 2019-8-24 07:09 PM 發表

其實好多人搞錯一樣野, 覺得美國係民主選擇總統,所以要顧及民意, 而中國就唔洗, 其實錯到不得了。美國總統失民心最多無得連任, 退下來仍然大把野撈, 收演講費都可以食幾世,無憂無慮。相反大陸真係失民心, 整個政變出黎,搞唔掂的話乜總都好分分鐘無命, 隨時家破人亡, 你話邊個要顧民意多d?太多人睇野只睇表面 ...
我冇搞鐠, 或者要花少少時間解釋
民主制度的民意係指對自己選票有利既民意
美國投票率低,每次大選只有五成多啲
即係話,五成裡面有超過三成人支持就贏,其實美國總統被嘲笑係少數人選出既總統
特朗普就係捉到呢個重點,花好多力氣去討好自己鐵票州,鞏固基本盤
再去討好幾個搖擺州,加埋共和黨傳統支持者,就可以贏大選
尤其係農業州,係特朗普傳統大票倉,唔係佢點會咁CARE中國買唔買黃豆
我講中國唔在意民主,係不在乎炒短線的民意,唔需要討好特定選民
最主要任務係令全中國人有飽飯食,而唔係討好一兩個省,反正計掂數啲票夠當選
其他地區唔支持自己,關人鬼事
好似加州素來係民主黨票倉,特朗普懶得理呢個州

我講習近平唔洗選舉,佢唔需要好似特朗普咁瞻前顧後,施政綁手綁腳
習近平唔使睇選票食飯,中國制定大政策係惠及全國,唔需要一張一張選票去考量
中美貿易戰,有重大政策要改變,當然比特朗普揮灑自如

引用:
原帖由 食指 於 2019-8-24 06:58 AM 發表
中共太壞壞,Trump月初已經示好,宣佈暫緩對3000億中國貨品加徵關稅,更將好多電子產品移徹底除出加徵關稅清單,但中共就宣佈對750億美元美國商品加徵關稅,令到今日Trump語無倫次,Twitter上“命令”美國公司撤離中國。美股下跌600+點 ...
鬼叫Trump鳩屎咩,話上天派佢落黎收拾中國,習大大咪送佢一程回歸天國囉。

搬出大6都未係最柒,叫的廠家返美國開廠先係柒上加柒,到時iPhone 賣2萬銀一部都唔掂

引用:
原帖由 食指 於 2019-8-24 06:58 AM 發表
中共太壞壞,Trump月初已經示好,宣佈暫緩對3000億中國貨品加徵關稅,更將好多電子產品移徹底除出加徵關稅清單,但中共就宣佈對750億美元美國商品加徵關稅,令到今日Trump語無倫次,Twitter上“命令”美國公司撤離中國。美股下跌600+點 ...
老味你唔好以為你一路係出牌嗰個,中國到時候都會出牌嘅傻嘅。

引用:
中共而家就算你吾想,都要扯住你玩落去,仲要專打要害

大陸贏了

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2019-8-24 11:18 AM 發表
中美貿易角力,成場戲都是得佢一條儍佬出嚟唱戲,自吹自擂!

成個老尾政府,唔通冇人肯幫佢條儍佬出「失魂公報」嗎?真是睬佢都儍,要自己打Twitter?

喺咪又要簽腦電波「神經指令」呀! ...
根本佢自己國內都大把人想佢死,佢連吾到任好大鑊,分分鐘監都有得坐

所有壓制中國崛起既政策都會有利有弊
TPP 辣過關稅十倍, 但臨門一腳美國佬頂唔順...
侵侵既貿易戰, 不過係重覆輪迴.

等侵侵做多四年, 美國佬又會驚覺貿易戰未打死中國, 自己就仆街了. 跟住又轉玩第二樣.

不過就算係咁, 侵侵仍係最正既總統. 美國之前反恐打曱甴都要專心一𦤶, 小布殊01年已經諗住圍中國, 但係為左搞掂拉登, 對華政策直程係U turn
侵侵居然可以勁到一挑三, 打飛機多過食飯. 唔比佢連任點得呀.

條癲佬都未正常過

侵侵咁既總統,點可以唔比佢連任。

五十年內你唔會搵到個更好既總統。對中國黎講。

不只商界不滿

睇路透, 話美國農民都頂唔順, 共和民主兩黨成立一個 Framer for Free Trade 組織.
票倉都要自由貿了

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-8-24 10:13 PM 發表
所有壓制中國崛起既政策都會有利有弊
TPP 辣過關稅十倍, 但臨門一腳美國佬頂唔順...
侵侵既貿易戰, 不過係重覆輪迴.

等侵侵做多四年, 美國佬又會驚覺貿易戰未打死中國, 自己就仆街了. 跟住又轉玩第二樣.

不過就算係咁, 侵侵仍係最正既總統. 美國之前反恐打曱甴都要專心一𦤶, 小布殊01年已經諗住圍中國, 但係為左搞掂拉登, 對華政策直程係U turn
侵侵居然可以 ...
最好多做幾年, 多樹敵

聯蓄局好快下月再減息,如無意外…減多兩三次就QE4…亞爺唔跟…老美就死快D…

我見到侵侵今天在法國食lunch都冇厘心機咁
陰公豬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]