政府修訂《逃犯條例》引發社會激烈爭議,中國民航局近日向國泰航空發出重大安全風險警示,其後國泰航空出現一連串人事變動。除行政總裁何杲、顧客及商務總裁盧家培請辭外,國泰亦中止兩名機師的僱傭合約,而最新被解僱的是國泰港龍航空空勤人員協會主席施安娜。
職工盟今午將召開記者會交代事件,施安娜在記者會上表示,自己在周三(21日)被召回公司,有3名經理向她展示其社交媒體內的相片,她亦證實內容由其發布後,資方表示要立即解僱她,施安娜追問原因,但對方拒絕表明。
施安娜指出其社交媒體Facebook發布的相片,在沒有詢問其意願下被擅取,形容白色恐怖已經蔓延,在國泰兩名高層辭任後並無停止,又透露前行政總裁何杲因拒絕出賣任何一名員工,最後交上自己一個人的名字。她說,自己用心服務公司17年,「從未想過要放棄公司,但公司放棄我」,她指,公司解僱工會主席事件打擊同事士氣,不少同事認為將白色恐怖推上高峰。她又透露,據知將有更多員工會被解僱。
施安娜又說,明白公司面對國家民航局給予壓力,同事之後亦遵守民航局要求,質問公司要到一個什麼地步,才不需要再屈服,並反問白色恐怖何時停止。


成班警察同佢地家人被曱甴起晒底果陣佢地唔會覺得恐怖?又唔見你喊住出來講既?當時你個心一定諗抵L死係咪呢?衣家感受到未呀?己所不欲勿斯於人,抵死啦你!!

新聞來源連結:

https://www.am730.com.hk/news/%E ... %9C%E6%AD%A2-186007

[ 本帖最後由 cannabisbaby 於 2019-8-23 08:38 PM 編輯 ]



被引用(131)
通常工會既人,公司都不會太喜歡,分分鐘公司想炒佢好耐


應該公開截圖內容,比大家評一評國泰是否有理。


其實最恐怖係你地班賤人


注意佢唔qualify飛國內或飛越國内的航線,冇能力乎合工作要求只有炒


呢啲咪仆街
將快樂建築在別人的痛苦身上



引用

抵L死


引用

一班被解僱嘅國泰、港龍曱甴又可以手拉手圍爐取暖。幾溫馨呀!


咁大個人講嘢唔知後果㗎!


抵死,冇左份好工


佢唔知乜鳩叫社交媒體, 要你同意? 都白撚痴的


引用

雙重標準


引用

不放過


引用

炒得好,唔好卑佢停


引用

自已post上去就預左比人知啦,豬西


引用