• 瀏覽: 1,159,696
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 360
+605
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-29 03:13 PM 發表

相信半軍事化都唔會過深圳河,香港人自己受番,而到時因為半軍事化恐怖主義,如果嗰班和理非香港人仲受得住仲撐佢哋,咁就繼續由得佢哋,政府對付半軍事化嘅恐怖分子反而更好處理,更少綁手綁腳。 ...
和甚麼理非,千萬別中計,那班並不是和理非,因為當他們默許 勇武用暴力手段對付異見人士一刻,佢地已經將自己道德底綫推低。
亦即是佢地都係潛在既勇武/恐怖分子,呢班人聚眾時會顯露出更惡劣既行為,因為勇武是他們選擇的行為,受控自身意志。但"和理非" 是會失控的

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-9-27 11:37 PM 發表

我覺得除左阿爺發功,佢都睇見前途係「咁」。唔會有航空公司或企業請佢,至少同內地有合作既唔會請;如果選唔到,唔通佢會「屈就」去做議助?當然,如果阿爺發功可以令佢直接轉軚指證賣國賊,就更錦上添花。 ...
我無呢度的師兄師姐睇得咁通透,但我都覺得佢前途暗淡,搞完今次隨時被人清算,如果阿爺都出手,不如乾脆轉軚啦

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-29 03:13 PM 發表

相信半軍事化都唔會過深圳河,香港人自己受番,而到時因為半軍事化恐怖主義,如果嗰班和理非香港人仲受得住仲撐佢哋,咁就繼續由得佢哋,政府對付半軍事化嘅恐怖分子反而更好處理,更少綁手綁腳。 ...
和理非根本一直默許佢地行為
覺得激個頭個時仲倒轉話點解警察唔拉左
完全令我大開眼界

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-9-29 02:48 PM 發表

多謝馬兄分析,
關於黃藍比一點不太認同,可能大家朋友圈不同,
個人觀察成 4成黃,4成中立 2成藍。而且這個比例就會隨著恐怖主義,更顯得擴大。

關於武裝力量,恐怕到金主幾水時,本地那班笨蛋也訓練成了半軍事化了。 ...
你地真幸運
我識係最至多一成藍
其他係不同程度既黃加最多一兩成中立

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-29 03:44 PM 發表

和理非根本一直默許佢地行為
覺得激個頭個時仲倒轉話點解警察唔拉左
完全令我大開眼界
呢個我認同,所以對和解冇興趣,不論邊一放提出,唔見棺材唔識死

引用:
原帖由 bbv 於 2019-9-29 01:14 PM 發表
啱啱睇新聞報導林鄭帶隊上北京參加國慶活動,十一黃昏先返香港。即係阿爺仲重用佢?
有咩咁出奇呢?😏

引用:
原帖由 百厭超人 於 2019-9-29 01:08 PM 發表

仲有一位女士又俾班福街起底,又圍人公司,搞到該位女義士被逼放假!
所以師兄講得啱,個大會根本只係幫黃絲營造佢哋主流民意嘅場所!
大陸(深圳)的新聞已報了該女上的遭遇,牠們又幫十四億中國人上多一課。我們受的苦算值得。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-29 10:31 發表
做天南地北代帖主第二次,今次是最後一次,本帖距離停帖應該好快,至于天南地北還有沒有須要再開新版帖就看 Kallan 君了。未來的日子,我還會發言,大叔、Kallan 和 tpang 的帖都會係我發言的地方,希望繼續能夠和大家分享個人對時局的睇法。

今日,個人將會做一個短短總結,也可算係對香港時局的個人預視,個人強調,我寫的全係個人睇法,所有預見和結論都係吹水文章,唔無當真!

1. 林鄭左右篇
...
但係警察始終係警察,不能像平頭般不受香港法律約束,不受香港法院審訊

一哥論調係,怕警察步七警後塵,所以不出力

如果講收編,何不給警察一個正式番號,編到解放軍序列,好等警察名正言順打,而不受假髮約束?

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-29 03:53 PM 發表

呢個我認同,所以對和解冇興趣,不論邊一放提出,唔見棺材唔識死
佢地真係死撐
思想永遠倒轉
一出事佢地個邊點暴力都冇錯
總之就係政府/警察錯

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-29 04:29 PM 發表

但係警察始終係警察,不能像平頭般不受香港法律約束,不受香港法院審訊

一哥論調係,怕警察步七警後塵,所以不出力

如果講收編,何不給警察一個正式番號,編到解放軍序列,好等警察名正言順打,而不受假髮約束? ...
咁香港警察就唔再係香港警察,不如直接派兵啦,難道繼續用香港警察就呃到人?

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-29 04:29 PM 發表

佢地真係死撐
思想永遠倒轉
一出事佢地個邊點暴力都冇錯
總之就係政府/警察錯
心裡最想同佢地講「而家講割席你哋仲有良知嗎?」逼死佢哋

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-29 03:53 PM 發表

家庭因素暫時只可以繼續留係香港,但係如果政府跪低或同暴徒和解(有病唔醫好唔知幾時再發病),到時真係只可以考慮返上去自己鄉下生活 !

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-29 16:45 發表

咁香港警察就唔再係香港警察,不如直接派兵啦,難道繼續用香港警察就呃到人?
但係警察始終係警察,執法始終受制肘
中央又唔係正式收編,警察始終難逃假髮毒手

警察又不能消滅法官,又不能用全力鎮暴,擔心警察始終一日會被消耗掉

引用:
原帖由 Chilie 於 2019-9-29 03:08 PM 發表

琴日先有個已被洗腦嘅高學歷人士同我講,點解林鄭不被邀請參加國慶慶典,咪就係因為佢唔掂,連呀爺都唔理佢囉!嘩哈哈!我雖然心有不甘佢咁講,唯有話林鄭不被邀,可能係要佢留守喺香港呢.... 她在今日聽倒呢個消息唧
見到習大大撟住董伯伯雙手影相,深深感受到祖國定必唔會放棄香港,我地一定要同心忍耐呢段時間 ...
看了電視習大大對董伯伯的態度明顯不同

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-29 10:31 AM 發表
做天南地北代帖主第二次,今次是最後一次,本帖距離停帖應該好快,至于天南地北還有沒有須要再開新版帖就看 Kallan 君了。未來的日子,我還會發言,大叔、Kallan 和 tpang 的帖都會係我發言的地方,希望繼續能夠和大家分享個人對時局的睇法。

今日,個人將會做一個短短總結,也可算係對香港時局的個人預視,個人強調,我寫的全係個人睇法,所有預見和結論都係吹水文章,唔無當真!

1. 林鄭左右篇
...
多謝馬兄分析,希望馬兄再開新帖🙏🏼🙏🏼🙏🏼

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]