• 瀏覽: 1,182,112
  • 回覆: 13
  • 追帖: 357
+605
支持
咁啱排頭位

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 09:34 AM 發表
劫就一定會嚟,至於點樣應個劫就另一回事,2017立春後巳入限,黑衣黃狗越係破壞法治,毀壞公物就越應劫,特大交通意外,阻塞,只要唔死人反而係好事。所以呢,香港係福地。要準備下一個財劫,香港人都要受呢個財劫,點解要儲硬野,鎖入保險箱,除非個賊爆開個箱,而且硬野唔係自己身邊,託管比銀行保險箱,財巳離去,可以減低被劫嘅機會。 ...
要排保險箱,可能等到大師講既2034

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 11:53 AM 發表
2025年立春前我都會留係度
大師。。師。。師
要到2034先再踏足香港?

引用:
原帖由 12彩虹站 於 2019-8-26 01:36 PM 發表

上海商業旺角分行有,職員說有小量,要快!
我剛剛租了,$700 一年
thx師兄問下先

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-28 12:24 PM 發表

純為拗而拗:
假如美國肯割讓加州俾阿爺還番阿拉斯加俾大毛
再加消毀所有核武及自動退出五常

但條件係欠阿爺果一萬億不用償還又如何?

咁做好處係不用經歷貨幣信心危機
人民幣可以無痛上位做阿一

雖然機會等於零,這是我個人純ff ...
再加收返晒同曱甴有關人士

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-1 02:08 PM 發表

過左去就算了。
先多謝咁多師兄無私意見

引用:
原帖由 westwest 於 2019-9-4 07:17 PM 發表
香港這此運動和衝突需要多少時間才能平復?這是最多人關心的問題。

經歷了三個月的時間,我相信內地權威人士可以得出的一些結論是:

1) 香港問題非常複雜,而且處在一個異常複雜的國際環境中。這些問題是一點點暴露出來,而不是一朝顯現的。這是2014年佔中運動完全不能相比的。同時相比2014年,北京對香港的認識要深得多得多。

2) 北京一定程度上應該慶幸:截至目前, ...
有研究價值

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-10 12:55 AM 發表

李生呢啲說話,其實就係“亂可以平,但對香港深度改革不能有”嘅心理反映!

可以話,香港嘅資本利益集團入邊,冇人想中央落來香港展開大清潔運動。但係,隨住暴動升級,擺响佢地面前就兩條路:1)繼續暴動升級直至中央來港大清潔,或 2)令暴力活動適可而止,响中國政府行動之前,了結動亂!

即然中國政府已經主動後撤,變相助長香港動亂嘅升級,咁樣一來,香港資本利益集團,就俾中國夾住 ...

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-11 12:45 AM 發表

1)做為香港首富,李生咁多年來,一直都係香港資本集團利益嘅代言人!代言人,即代表佢自己,更代表組織,呢個組織包括西方响香港嘅利益!李家做為香港資本利益嘅代言人,佔中時玩遷冊,公然與中國政府唱對台,早被中國政府邊緣化。呢幾年索性撕去面具,大舉走資,佢响中央政府眼中仲有地位?過往李生做事嘅邏輯,經過佔中一役後,早已不適用,因為係佢自己將自己擺咗上檯面,站到了風口浪尖上!

2)李家响香港呢次顏色 ...

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-17 12:46 AM 發表

師兄,想問而家一個西藏遊要洗幾錢?我想去行下,但去到太遠,邊境未必去到或去太多point,太花時間,呢點要睇情況。
師兄,小弟都有興趣想知,雖然未必會去雪山那邊,都想喺附近走一走。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-17 02:03 PM 發表

阿馬當年仲係馬仔時就同當年的女友今日的老虎去左一次拉薩一次,應該係 86 年 6 月。當年係系青海格爾木同另外 8 個香港人包車走青藏公路上,走了三日三夜,中間見到藏羚羊群,當時整個高原都係藏羚羊群。但我們去的時候是 87 年西藏暴動的前一年,青藏公路十分緊張,沿途都系軍車調動,途中投宿,藏族旅舍都不敢同不願接待我們,結果,司機送我們去軍營,由軍隊接待我們。那次旅程很辛苦,但卻見到好多野,包 ...
謝馬兄分享

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-17 02:35 PM 發表

我幾年前一條友去四川及西藏14天,用咗大約15-16K人仔。但我果個都算係少少豪華團。

補充:
D相放咗上香討,好似無咁sharp

布達拉宮
...
謝大叔分享

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-29 10:31 AM 發表
做天南地北代帖主第二次,今次是最後一次,本帖距離停帖應該好快,至于天南地北還有沒有須要再開新版帖就看 Kallan 君了。未來的日子,我還會發言,大叔、Kallan 和 tpang 的帖都會係我發言的地方,希望繼續能夠和大家分享個人對時局的睇法。

今日,個人將會做一個短短總結,也可算係對香港時局的個人預視,個人強調,我寫的全係個人睇法,所有預見和結論都係吹水文章,唔無當真!

1. 林鄭左右篇
...
謝馬兄分析
即使唔開帖都希望多發言,等小弟有多啲方向睇

引用:
原帖由 神..六 於 2019-9-30 05:06 AM 發表

十月一

大家一齊轉呀OL個頭像你地話好嘛.....

https://cdn.discuss.com.hk/t/c66c44/f/200x200/https://img.discuss.com.hk/d/customavatars/672/6720504_1569505648.jpg ...
支持

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]