• 瀏覽: 1,182,135
  • 回覆: 35
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 科姐 於 2019-9-22 05:42 PM 發表

祝福!
今朝睇新聞睇到喊,落街食早餐d街坊都媽媽聲
有心無力好無奈
的確!宜家除咗返工,就係屋企附近走動,完全冇心情出街行,好唔想睇倒啲曱甴攪過嘅地方啲痕跡。還好黃大仙地鐵旁支國旗重喺度,每次返工行過都懐住珍惜嘅心情抬高頭望下

引用:
原帖由 眾鳥高飛盡 於 2019-9-22 10:12 PM 發表

我明白
以前我經常帶小朋友去黃大仙警察宿舍旁的小公園玩,但自從個邊多次變成戰場後,我不想再去

小朋友讀的幼稚園,每天早上會唱國歌,但今年有家長投訴,慶幸暫時仍保留
但我很怕他在地鐵突然唱,我不肯定能否保他安全……

很難過,為何在中國國土唱國歌要小心翼翼? ...
感覺誰大誰悪誰正確呢樣不嬲都存在,但只係潛規矩;但係宜家呢樣浮哂上面,連細細聲反抗都唔得,好無奈⋯
其實我之前有諗過將國歌變來電聆聲,但係最後都唔敢,都係怕會喺地鐵响 小朋友難控制,而且唱歌冇唔啱,明白妳會有壓力。
呢段時間都係成日啍住國歌,有時唔覺意公司登登登個引子出嚟,突然醒起啲同事淺至深黃都有,都要立即停止。經過呢場瘟疫之後,我地心理同適應能力應該可以變得更強

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 08:39 PM 發表

講開捐款,傷心師兄,

有沒有國內的可靠項目作參考?

例如希望小學之類。

好老土咁講,

能夠為國家付出一點一滴,

就是福氣!
我有捐去培苗行動,係香港註冊嘅慈善機構,師兄可以上百度睇睇。佢主力幫助於偏遠山區如甘肅,貴州,青海等嘅學生,間唔中就會組團去採訪同學們。不過我9月頭收到通知,話因為香港宜家嘅情況,原本9月尾去甘肅嘅探訪團取消,至另行通知。

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-9-28 12:58 PM 發表

唔配合牠們攬炒又怎何令牠們入局?無論如何,香港是大部分香港人配合牠們而得的果,不要賴其他人,先找出自己的問題。
師兄兩個回覆都一語中的
“我們沒有足夠的資訊去判斷她是人是鬼” “香港是大部份香港人配合牠們而得的果”

引用:
原帖由 bbv 於 2019-9-29 01:14 PM 發表
啱啱睇新聞報導林鄭帶隊上北京參加國慶活動,十一黃昏先返香港。即係阿爺仲重用佢?
琴日先有個已被洗腦嘅高學歷人士同我講,點解林鄭不被邀請參加國慶慶典,咪就係因為佢唔掂,連呀爺都唔理佢囉!嘩哈哈!我雖然心有不甘佢咁講,唯有話林鄭不被邀,可能係要佢留守喺香港呢.... 好在今日聽倒呢個消息唧
見到習大大撟住董伯伯隻手影相,深深感受到祖國定必唔會放棄香港,我地一定要同心忍耐呢段時間

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-30 02:44 PM 發表
光頭警長上長城了10314241
被咬斷手指個呀sir都有份去

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]