• 瀏覽: 1,182,158
  • 回覆: 59
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-28 09:24 AM 發表

咁你唔會明香港老師的工作文化,香港的老師只會問出版社拎現有的教材、網上資源,你想佢哋自定自編,唔好發夢啦!
你所講既短片唔會有人用,原因:一、係中國出既,二、要老師去篩選,做多好多嘢。
香港的學校文化係目標為本,考好個試就得,書講乜就教乜,完成進度就可以了。 ...
無錯 就係目標為本
教育電視係強制播放。

而公開考試唔答標準答案敦肥,當日黃
師點教,咪就係拎本鷄精比學生背。
可來一科通識任吹,無目標準亂吹都可以考到7**?

教育電視同公開考試係港英時代係無縫連接的,教育電視係強制播放重有政府練習冊到填。
根本佢都唔洗講咁明係要當日係弱化教育界所謂左派的力量。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-8-28 09:25 AM 發表

你越解釋就越混亂,講緊通識又講乜鬼中文範文🤭
其實冇人否定教材設計有問題,應該審核得好d,但課文內容係死嘅,始終係教嘅人嘅問題。可能你係教育界嘅,有意無意唔去碰呢個人嘅問題,但正正就係呢個盲點,導致教育失敗。 ...
你引述個post,係中文科比改革到無範文,到重新指定12篇範文為例子
以中文科教育撥亂反正過程說明無規範,無答案之禍。

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-28 10:12 AM 發表

但而加通識的問題係,教材內容已被黃人控制,學校老師有意無意間唔去把關,於是高中生就被洗腦了。教育電視係咩人出?香港電台!你叫佢哋做通識教育電視節目,會有咩後果?

隔離有位ching好有心,買左成套通識書黎睇下究竟出左咩問題,可以去參考下。

https://www.discuss.com.hk/viewt ... rce=copy&utm_ca ...
所以假如國寶會說話,居然係TVB新聞台引入。

而且香港普遍有聲音力阻中央台無版權限制的全套頻道,例如CCTV-10係香港落地,係有原因的

反國教就係黃師動員例子,要高層次全方位對抗黃師及黃人,必然係要用全套手段。

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-8-28 10:34 AM 發表

點解話你鬼鬼地,因為你講既野其實人禍,通識問題係教既人同教材問題。而教材係由人去審批,由黃絲繼續審批只會繼續出事,教育局入面同樣可以有黃絲,可以用明示暗示等等去洗腦,根源唔解決,點改變制度都冇用。
黃師點樣解決係一個問題,但依點係一定要做仲有做得好絕,我們要為下一代下下一代著想,所以唔好再講d似是而非既道理吧 ...
你睇下隔離個post, 通識教材係[唔洗]審批的。因為無課程大網。
政府唔會亦無權把關。

所以充滿錯誤同仇恨,無羅輯推論的教材都可以入校。

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-8-28 10:48 AM 發表

你明明睇得明我所講架,但偏要話我單一指通識。
我所講既係所有科目及教材
通識係禍港之源。

其他科,前文已述。按道理,中文撥亂反正為例,無論黃人幾黃,論仁論孝論君子,有成熟的標準答案,考試要答標準答案,要應付考試下都難以洗腦。

中史為例,課程改革大網,治亂史只佔1/3,而古代社會文化經濟科技藝術佔2/3,就係限制黃人發揮。
政府係咩地方做野呢,就係以更有趣的方式,並利用國際及大陸成功經驗寫落課程大綱,等反對一方無力阻止。當然咨詢黃師部分明面反對話治亂史太少。
大陸點教中史就可以參考人社版的教材。

希望只係一手硬一手軟

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-8-28 07:39 PM 發表

所以那條油仔有問題!
你可以點消滅黃師?炒晒就最 好,也可以無限期停課,但有無可能呢?

連教程有問題都唔正視,可以點呢?

重有幾日就開學,又多一批學生失救。

今間幾個集會現場有個唔係幾好的趨勢就係有一定數量中年人帶頭叫口號兼群情凶湧。

8.31應該會好凶險。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-28 10:16 PM 發表

從來只有一班冇骨氣冇尊嚴嘅人係「親美親英親日親歐」,唔會有非中國人親華,非他族類。
所以大陸一般用語係知華派。唔同國家種族可來有親。

現時係暴力社交化。

近日有聲音提出以《緊急情況規例條例》(《緊急法》)處理反修例引發的亂象,翻查資料,此法例在一九六七年暴動時,曾被前港英殖民地政府引用。不過,自由黨立法會議員鍾國斌昨日警告,若本港引用《緊急法》等多年來未有使用的法例,將難以評估外國社會的反應及影響,有可能會出現撤資,冀政府別輕易以極端手法處理。會計界議員梁繼昌就指,六七暴動與現時情況不同,當年市民默許引用,今天絕大部分市民都反對。

《緊急法》列明,特首會同行政會議在認為屬緊急情況或危害公安情況時,可訂立「任何他認為合乎公眾利益的規例」,包括對刊物及通訊方法等的檢查、管制及壓制;對財產及其使用作出管制、沒收及處置等。

鍾國斌昨出席電台節目時指出,香港是國際金融中心,有很多外國商人投資,政府若使用不為人認識、多年來未有使用的法例,例如是《緊急法》,將難以評估外國社會的反應及影響,甚或出現撤資,重申政府的處理手法要令人心服口服,壓迫方式無法解決問題。

----------

全港政客都係反對派,有無人有guts講點平息暴動(唔係成立有被告無原告的獨立調查委員會呢D廢話)?無。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-8-29 09:27 AM 發表

我地又俾代表
dklm
日日搞,乜外資中資都走啦,整緊急法先穩定局面呀,自由黨真系仆街冚家剷
沒有國那有家,沒有國那有安穩環境生才?

最慘係有人一直傳遞錯誤信息,就係政府基於外資或經濟好多顧慮,連登之流以此向暴徒灌輸政府唔敢出手阻止佢地行惡。

負利率原因,無記錯係因為市場出現過盛的流動性,無人借錢,金融機構選擇把錢買國債。

因為好似德國國債肯定有錢還,交易方接受國債貼現進行短期融資。

另外,自美國放棄金本位,過去40年息率長勢係向下。而之前QE 係變相把利率低於零。

美國之前加息實際入裝為未來衰退儲備彈藥。但特朗普就太貪心拎佢去玩霸權。
貨幣而家實際上係以國家實力背書。假如美金出事,好有可能出現滯賬而要大幅加息。

而事實上金地位係建基於中國改革開放,因為中國市場消化當日全球過盛流動盛,所以即使當日放棄金本位,都無咁顯眼。
但今時今日全球又回到供應過盛矛盾劇增的時代,貿易戰如果對貨幣安全產生憂慮,會導致金融體系失陷。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-8-29 01:57 PM 發表

唔識真係唔好亂噏,呢段野啱D唔啱D,基本上大部份都錯,spagetti咁撈亂哂,都唔識點改正你
你不如查下乜野係流動性,係市場定央行driven,息率點運作,金本位同改革開放歷史先出post啦,唔識都唔好亂抄 ...
國債收益率為負意味着購買國債持有到期將承受損失,那么為什么還有人持有?1、央行因QE政策大量持有;2、機構投資者如保險公司、養老基金和銀行等需要持有國債來匹配負債、保證流動性或作為抵押品;3、持有負利率國債可能獲得資本利得;4、跟蹤債券指數需要被動持有這些負利率債券;5、對個人投資者和企業來說,可能出于安全性和收益性考慮持有國債而不是存款/現金。

http://m.jrj.com.cn/madapter/bond/2016/07/27170521240952.shtml

有關負利率,美金問題容後補充。

http://www.axtoutiao.com/v192335

有關美國過去40年貨幣政策可參考上述文章。

回說歐央行,德拉吉並稱正研究採取何種舉措,減輕負利率帶來的副作用。歐央行於2014年實施存款負利率來抵禦通縮威脅,意味歐元區銀行將自身多餘現金安全存放在央行時,要付錢給後者,此舉雖能提振經濟,但會損及銀行貸款及利潤。如今若歐央行推遲加息,銀行業勢繼續遭殃。

路透引述消息人士透露,歐央行正考慮的一種緩解措施是分級存款安排,即金融機構存放在央行的部分準備金被豁免負利率,進而銀行免受至少部分維持過剩流動性的額外成本。目前全球有5間央行實施負利率,當中,日本、瑞士和丹麥都執行分級利率,只有歐央行和瑞典採用統一利率。
https://inews.hket.com/article/2310244/全球邁入新寬鬆週期  歐央如何紓銀行壓力?

本人實在難以理解,明明係學過,運用所學
本身係啱居然有人覺得係唔啱?

附件

IMG_20190829_170324.jpg(521.19 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]