• 瀏覽: 1,182,451
  • 回覆: 4
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 horse2014 於 26/8/2019 11:42 AM 發表
跳蚤似乎想將阿爺真正想法講出來,一場香港文化大革命,沒群眾單靠小平頭辦不了事,一定要群眾,但怎樣開始,要思索啊!

跳蚤2019-08-26 07:50:54
沒有買賣就沒有傷害,沒有對此就沒有選擇!從那個地方的情況我們想到了什麼嗎?其實四九以後我們家比那個地方好不到哪裡去,基層管理延續了舊的體制,沒辦法啊!識字的貧下中農基本沒有,能識字還叫貧下中農嗎?怎麼辦?只能延續舊時候的管理人員和體系 ...
香港黃C大多是年輕人, 我身邊一個支持警察的都沒有

即使文革動起來, 無中央支援, 老弱殘兵能抵抗嗎?

一開始會諗中央出老解
但漸漸發覺中央是要香港人自發出手, 佢只會搖遠下命令和指示

香港人貪生怕死, 有事只係想移民, 林鄭又唔夠硬, 一味提議溝通, 有鬼用

今次黃C之亂無日無終

引用:
原帖由 054D 於 27/8/2019 10:46 AM 發表

中央出手唔係問題。

但要有足夠民意基礎支持中央出手。

當李嘉誠個廣告都拎去比暴徒壯膽,基礎何在?

中央只希望止暴制亂,你話李嘉誠個廣告加多幾多野落去?最好的因係咩?即係班暴徒理念係啱? ...
黃C唔講道理, 就算失業都係政府既錯, 加上暴徒見人就打, 普通人又會突然勇敢起來?
坦白講暫時睇唔到民意會有改變

文革批鬥結局, 最後依靠的只有軍隊化解

引用:
原帖由 054D 於 27/8/2019 11:09 AM 發表

文革亂局唔係靠軍隊化解。先係上山下鄉化解紅衛兵全國大串連
而且四人幫失左民心,而華國鋒要瓦解四人幫的諗法得到鄧小平葉劍英等重要人物支持。
成件事重點唔係軍隊。

香港呢?李嘉誠重玩緊野,中央點出手?
李嘉誠唔係賣個咁樣的廣告,可能已經成件事平息。我懷疑何CC呢個加拿大人上星期落場係某地主支持 ...
你覺得隱性民意浦頭既契機係失業率高?

引用:
原帖由 horse2014 於 16/9/2019 11:59 AM 發表
講開偽基督徒,我本來話唔再講,不過,我真係好嬲,自從 721 之後,我都無再去基督佛堂,等條氣順 d 先再陪老虎去。
其實新約聖經能夠應用係今次事仵,祗有二句,就係“該撒的歸該撒”和“先求祂的國和祂的義”,偽基督徒們,地上的事關你X事呀!你要理就自己理,唔無搬耶穌出尼,咁做,你祗有多條罪,就係妄稱神的名。偽基督話耶穌都發義怒,潔浄聖殿,係呀,就係聖殿 ...
馬哥,我也是基督徒,不過教會染黃了,所以再沒動力番崇拜

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]