• 瀏覽: 1,181,464
  • 回覆: 472
  • 追帖: 357
+605
剛剛在 K 君的二極經濟和帖友討論開太祖(毛主席)傳位的故事,因而記起跳蚤曾用一定篇幅把這段故事敍述得活靈活現,但由於當時覺得大家興趣不大,所以沒有貼出來,今次,已完整整理好並貼在二極經濟那裡,有興趣的可過去一看。這個隔三代立儲,基本上包含了諸葛亮(小平)攝政,錦圖護主的角式,精彩!但最重要,還是太祖謀略加中國國運!有興趣,過去望望吧

https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

明天乞衣發癲,各帖友如未儲糧,建議至少買定足夠二日食用的即食麵,乾糧亦要,要防無水無電!
祝大家聽日時運高,見唔到 d 曱甴污糟嘢

大家各自小心!

希望今次係轟—20

引用:
原帖由 百厭超人 於 2019-9-30 08:53 PM 發表

6. 普通市民篇
6.1 有帖友認為全香港人不是明黃,就是暗黃,不是暗黃,亦不支持央,這個論調,我一百萬個不同意。到目前為止,我依然認為黃就係 200 萬,而黃人主要就係有護照或隨時有護照的一群,[香港還有 550 萬人係唔支持黃人或強烈支持中央的。

馬兄,我不同意你喺哩方面嘅睇法!原因非常簡單,若淨低嘅550萬人真係唔支持黃人同強烈支持中央嘅話,你估班暴徒仲可以走到今日?
班暴民能夠玩到 ...
尊重你的睇法,但不認同!
痛恨共產黨,算了吧!個人父親係地主世家兼國民黨帶兵少校,走前已完全擁抱中央了。200 萬黃人,肯定走不了,支持阿爺,200 萬亦走不了,剩餘的不就是無定向風吧!有人話點解建制無二百萬人遊行,對不起,香港從來沒有二百萬人遊行,說實話,超過三十萬都未試過。建制不出來或不習慣出來,因為建制相信中央,既然相信,當然不會經常找中央麻煩,出尼做乜,所以才叫沈默的大多數,況且,以香港現有的法律和法官,建制出來有好處嗎?元朗不就係例子了。
聞說阿爺系 612 後即召律政司上京,祗說一句話,就係唔凖再有警察因鎮暴而被起訴,君不見警察越戰越勇嗎!
同理,如果政府批准地方人士建立湘軍淮軍,我保證大亂即平,因為到時加入地方團勇的就係果 350 萬遊離人,遊離,直接講就係等着數,阿爺 d 力尼,嘛有着數囉,咁企你果便!
這是我的看法,各自表述吧

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-9-30 08:18 PM 發表

馬兄唔開,可以找人代開,最緊要馬生及其它師兄師姐肯入嚟傾,冇問題的,標題用回天南地北吹水(1,2,3,4,5……如此類推啦)
“天南地北”系列是 Kallan 的樓帖主題,個人今天的時政分析能力,都係多謝 Kallan 君助我開曉,個人代班二次也是因為 Kallan 正值旅遊期間,而剛遇上香港局勢大變,眾多帖友急欲發言,所以我才未經問准 Kallan 君而代其開帖。這二天,我相信 Kallan 君又去了旅遊,我發文出來系希望 Kallan 君會早點考慮新版“天南地北”,這件事我也會和 Kallan 君溝通。
我的帖叫大家擔心,真不好意思,個人會好好處理這件事,請大家放心

引用:
原帖由 owan12345678 於 2019-9-30 11:52 PM 發表 

請問馬兄的貼名是甚麼?

我找不到
兩極經濟體—中國新時代的發展路向  
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 神..六 於 2019-9-30 11:14 PM 發表

唔好咁拘謹喇,Kallan都係想大家有個場所無所不談唧,仲有一粒鐘就國慶日,你就開新題.......十月一日天南地北國慶日........喇!
其實,我都幾八股架!正所謂無規矩不能成方圓,大家還是等等 K 君開帖吧!反正這帖還在

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]