• 瀏覽: 1,106,309
  • 回覆: 57
  • 追帖: 371
引用:
原帖由 百厭超人 於 2019-9-11 07:53 PM 發表

師兄毋須擔心,生命自會找到出口
侏羅紀公園2既對白

奈何香港多逆賊,賣國賣港牙擦擦。
良民支持警察嚴正執法,堅守法紀絕不卸責。
中華有為,大愛無疆,團結創新唔會慌。
引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-12 09:13 AM 發表

咁講既話,就好大幾會系要比自己國民廢武功。
唔知大家仲記唔記得港英時代關於英皇室既新聞播得都好密,我記得有次有記者訪問英國人對王室睇法,想廢左王室既人差唔多有成4成。好多英國人覺得點解要用納稅人既錢供養本身已經係特權階級既人。而且當時王室形象因為大洗﹑C王子既事十分差。我記得戈時都有報導話王室好大洗,唔出公務帶埋保鏢去渡假都係用公帑。

佢地個家族到呢代為止,真係要講功在社稷,除左女王之外(二戰時入伍),其他數得出富功偉績既咪花邊新聞。所以戴妃雖然叛逆王室,何嘗唔係另闢他途比佢兩個仔行。依家全民做慈善既年代,佢地既身分已經無乜優勢。為C王子後來挽回些少民望既係C王子做綠色生意,關注環保,但呢D都未特別到可以凝聚英國國民。所以我諗到W王子做國王戈陣,英國本土很大可能已經分裂,到左橋字同嚇綠弟時可能只有公爵之類既頭銜,未必再係王子公主了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-9-12 10:34 AM 發表

移民返大陸呢?
返大陸叫移民咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-12 12:53 PM 發表

德国依家係联合政府,個外長係联合政府的人,默克爾係無辦法的,但阿爷前二日一样照抦默克爾政府,依 d 係原则问题。
默大嬸玩左十幾年算係咁啦,對國家同對自己政途都有交待。

下面呢幾個只能默哀 
朴謹惠:坐監
文翠珊:被迫宮
英祿:被迫宮

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-9-12 04:19 PM 發表

什麼對白名句!冇看過朱xx, 所以不知道, 煩請告知! 謝謝!
侏羅紀公園有個角色係數學家,佢既名對白係生命會自己搵到出路。
Life will find its way out.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-12 10:44 PM 發表

今晚睇東网直播,先後播過 APM、IFC、时代廣場的曱甴唱国歌大會,而同时亦插播太子站燒衣靈堂。我稱這些现像為義和团现像。
如果你有留心直播,班曱甴係好認真咁唱,而且會用手掩胸,以示忠誠,唱完後更高举一隻手,類似纳粹行礼。而太子站则滿是花,衣纸,靈堂,曱甴係認真的,因為佢地已完全相信里面有三個人為佢地死左。
宜 d 完全係宗教现像,錯,係邪教现像,就好像義和团,當国人無辦法擺脱外国人侵略的運,就寄 ...
班人已經上晒腦,我一直對天主教同基督教無好感,後來有朋友話你既然buy佛教既道理多d, 點解你唔可以同角度看待天主教同基督教。佢地既教義都係約束人性同導人向善。只係人性太自私太貪心,呢d你唔可以怪個神。選擇神定選擇魔鬼最終都係「人」。

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-9-13 02:50 AM 發表

即係股市會大升一輪,金價會有一段短日子平穩,希望今次到價走貨,換碼加碼硬野,而家只係岩岩夠末來龍床盤
好過我只夠買包米😭

唔知在座各位有冇睇過黃金袓既金甲蟲blog. 我自從聽從末日大師既指點後搵左d硬野資料。黃金袓個blog好早都有提到,金價係9月會插水。

引用:
原帖由 商界中心的羊 於 2019-9-13 09:19 AM 發表

好 buy martin armstrong 果個麻追左好多年,幾年前$1250usd 入左大堆實金
係呀,實際我係鐘意睇佢買完金show off戈d相。😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-9-13 09:20 AM 發表

你有冇唸過共產黨有容乃大?如果係針,教協可以演化到現今葉建源之流嘅人之患?香港會淪落至此?

認識華叔多年,佢亦曾邀我參加義工,華叔愛國愛港,表達訴求,有節有理,今日香港,你會相信哩班走狗熱愛民主,追求公義嗎? ...
時移世易,我睇返細個覺得一黨專政好恐怖,再睇睇英國傀咁換首相,日本係咁換首相,明明地以前唔比反黨係為保中國穩定;到左今日,中共成績有共睹。也不怕有反對聲音。因為有實力扛得起,依家底線係唔可以分裂國家同一個中國原則。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-9-13 11:24 AM 發表

揸九成硬野,咁仲有一成吖嘛,咁果一成內都要有返些少紙錢先得㗎,出去食碗麵,唔通攞舊硬野出來找數咩。
我諗起王袓藍個咸魚包。皇帝食完無碎銀,羅個吐死金牌出黎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-13 01:06 AM 發表

黄路人,
大都有相同特質,
天生埋怨外在环境,
及擁有不設实际的理想與期望。

手頭上有個非常特别的個案。

想(分享)一位怨氣冲天的深黄朋友嘅实况。
本着求同存異,
救得一個得一個的精神,
我盡量保留这段多年的友情。

。。。。。。。。。。

他来自馬交,
有齊(港澳)两边的身份证,
不幸地天生有拿综援的资格,
近年不断埋怨香港及澳门政府及社会各种各样的问题!

他不情不愿地透露了港澳两地的社会 ...
比我一係舉報佢一係疏遠佢。之前有個阿伯為左自食其力虛報身分證資料去搵工,判左刑。點解呢d食盡兩家茶禮既仲要咁不滿。

我阿叔係馬交幾十年,仔女讀書無羅過一分資助,買樓無用過一次優惠。阿嬸話有老師叫佢地一家申請,但要公司報細數佢都唔肯。自己捱朝8晚10。係老來叫做馬交府多左福利先舒服d. 點解人地咁艱難都捱到,有手有腳仲要讀書識字有資助既中青少乜都賴政府。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edith 於 2019-9-13 08:20 PM 發表

在下選擇在家撫琴弄月,自娛一吓10233667
彼此切磋一下......有冇教換箏弦同琴碼既教學推薦

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-13 11:47 PM 發表

揾马交兄倾下計先!

話說廿幾年前,
小弟於土瓜灣工联会学电子琴之时,隔离個女同学是 ( 南紅 ) 啊!
楚原大导演個嬌妻啊!

亦因为青春的火红年代当上了樓奴,幾乎放低哂所有兴趣爱好~

时光飞逝 😶 ...
又唔係做職業演奏家,係時間經濟許可戈陣,培養返一動一靜既愛好,老黎先唔會因爲無所事事亂諗野。而且有d愛好,識朋友都多d話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-23 01:47 PM 發表

有人問我點解唔全部買硬野,要買 d 人仔,今日,我睇到天涯補刀的大文,裡面正好有點解要有人仔的解釋,也好使大家再一次用好淺白白方法理解今日的美元世界。
有時間,用十分鐘看看吧!

天涯補刀:特朗普,正在放棄美元霸權!|2019-09-23

http://hanfeng1918.com/baijia/18345.html

最近兩天我們一直都在寫貨幣戰、金融戰,很多朋友都比較感興趣, ...
所以中國目標唔係稱霸為"國際"貨幣,而係希望增加流通成變成其中一種國際貨幣,黎保障國家既經濟地位及影響力,同時又能持續推動中國有競爭力地向前發展。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-24 10:51 AM 發表

對,本來都唔知自己愛國,只係一直認同自己係中國人,自少識唱國歌,唔抗拒中國和共產黨,但你問我愛唔愛國真係唔識答;如果唔係今次曱甴之亂,我都唔知自己咁愛國! ...
依家講黎講去都係講愛國。內地其實有其他黨派架,只係極少數。
再講啦,大家以為中共真係傻架咩,你係愛黨定係愛黨背後既資源,班領導點會唔知。所以港澳地區一直講既係愛國愛港/愛澳。你連自己既國家同成長地方都唔愛惜愛護,你話愛黨邊個信喎!好似建制咁,咪一直打住愛國旗號搵著數,遇事就縮。佢地羅左阿爺著數,擔鄧坐係建制呢個位就預左某日要盡返義務。我當初睇完田二五個窮富翁大作戰都以為佢係真心為民,依家睇黎佢既為民既前提係背叛國家尊嚴同局勢囉。講到尾咪就係怕自己根本利益被波及。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]