• 瀏覽: 1,107,316
  • 回覆: 60
  • 追帖: 375
引用:
原帖由 太大星 於 2019-9-7 05:43 PM 發表

呢樣嘢我有做過比較

係八十年代,資金缺,當時啲人肯捱,一人做兩三份工,跟著幾個人就可以夾銭開廠,啲人買啲簡單機器,請幾個人,加工生產錄音帶、錄影帶都可以發達。

到九十年代,好多中產移民,升職快,當時幾個做佐兩三年的sales夾埋就可以開代理公司搵錢,之後上埋國內開廠生產。

當時李光耀都善慕香港人有創業精神,說要向香港學習。

但而家乜嘢都規範化,門檻高,係好難創業的。 ...
這也係事實,也唔係人人都可以讀到書
其實有一方法可立即比D年青人有野做,就係比番小販出現,尤其係熟食
近幾年農曆新年果陣,朗豪坊對出,有一大班熟食小販,當中有阿差同好多年青人
只要安排上和對小販車有一D要求,或政府津貼和測試安全無問題就比佢地擺檔,但每條街都限數量
起碼比佢地可以創業,令一D學歷普通的年青人有一條出路

若以色見我 以音聲求我  是人行邪道 不能見如來

金剛般若波羅蜜經
熱賣及精選
引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-8 01:08 AM 發表

美人係邊位? 林鄭?
指美國人
推背圖有一纖都以美人代表老美

金剛般若波羅蜜經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zamora 於 2019-9-9 07:38 PM 發表

該朋友在財經好有學識又長期玩股市獲利, 就因為咁眼光大部份只放在股市, 忘記實業生產重要性, 再加上崇美仇中, 跟侵侵同路, 股市升降就係重點, 亦認為香港對中國好重要.....每次討論中美之爭, 國家發展, 大家都會針鋒相對, 唯一講金股, 小弟捱打, 特在此向各位高手賜教..... ...
所謂好有學識和賺錢係自己吹,定係有真憑實證??
如吹,當然可以不理,如真係有料,但寫D咁錯漏百出的論述就更係另有用心

金剛般若波羅蜜經
引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-9-9 08:18 PM 發表

順便証實中國人係咪第一個登月嘅人類
4月大陸航空負責人巳講,預計10年內大陸係月球南極建可住人基地

侵侵一聽就大叫,老美要加快重上月球,但我怕都係佢自己一廂情願

又要駛大錢,國會批不批,仲有50年前上月球,其實都唔知真定假姐

金剛般若波羅蜜經
本來每日下午4點有警察記者會,但今日不明原因取消

金剛般若波羅蜜經
引用:
原帖由 zamora 於 2019-9-11 07:06 PM 發表

咁大件事, 美國佬會動員英國國會手下多加阻撓, 時機許可, 美國佬又可以借用脫歐紛爭, 响英國民間多玩幾場動亂助攻, 逼迫英政府反對合併.....真係大戰連場.....你英國助美攪香港吖嗱, 阿爺"利"攞唔攞到唔急, 政治好處即時攞到..... ...
現在提出收購倫敦交易所,當然有重大的政治因素在內

但老美係咪會再阻撓又未必,因為老美先一日炒左那一個極右戰爭恐怖分子,

禁華為和同中國打貿戰的戰略上,佢應該可謂又發光又發熱

現在炒人可能係向中國示好,令10月貿談有進判,而中國也把一些關稅撒回

而英國現巳風雨飄搖,脫歐後仲可以投向誰,美國巳係明日黃花,除左中國仲有那家可投??

所以早前英國央行行長才公開說要減少依靠美元,又話人民幣係未來的儲備貨幣,

你估真係純綷發表一下睇法和感想而巳??

金剛般若波羅蜜經
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-11 10:56 PM 發表

好耐啦!名都唔记得,二十幾三十年前,萬幾蚊
咁高價碼,實係批"鐵版神數"

金剛般若波羅蜜經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-11 11:42 PM 發表

冇事架,當您返咗大陸了解中醫各種(不一定要食藥既)治療,您會發現連癌症都冇有怕。

而家响德國,有300+既中國中醫大師,都系高人,被重金聘請去德國做中醫研究的。德國搶人搶得最快手。

另外,全世界食緊既抗癌藥,最重要既原材料都系响中國買入,甚至有兩間德美大藥廠開正左右來邊,方便夾住呢間中國藥廠比貨。果個原材料仲貴過硬嘢,並沒有藥性成份的。可想而知,藥廠呃咗全世界有多少年呢? ...
你都知幾多野中醫好蝦人學,有人睇過醫唔好就話中醫無料,主要係醫生有無料或有無所要的藥材
但真知道的,就係開藥開得中,幾劑藥就可搞掂,就算係慢性病都會有D效果出黎
而唔係中醫"慢",只重調理

金剛般若波羅蜜經
引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2019-9-12 12:23 AM 發表

我今日係FB同個黃人講反送中,原來佢地個諗法係一直要求同政府就反送中對話,但政府唔肯傾,破壞議會制度,霸王硬上弓,所以佢地要用盡所有方法去得到政府回應喎。係政府有呢個行為先令到人民有呢個反應,唔係佢地錯。再者,警察唔跟指引,打到d人斷手斷腳,暴力到一個點。咁我問佢如果你滿意間公司制度,係咪代表可以打爛公司裡任何物品?佢一路答係政府破壞再先,我心諗關咩事呀?!塞車門阻人返工係無問題,如果你覺得有,非 ...
只係講得好聽D姐,邊係傾,只係要脅,之後果D放火,刑毁同廢除條例有咩關係??

金剛般若波羅蜜經
引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2019-9-12 10:36 AM 發表

我有同佢講唔可以將呢d行為同警察同政府問題混為一談。佢叻到用辛亥革命黎講,話個革命過程中都係對社會造成好大破壞,但換黎的共榮我地而家日日都享用緊喎講真,辛亥革命我已經交番晒比中史老師,但佢地美化行為呢樣野你真係想像唔到⋯⋯我無諗過一個受高深教育的人諗野係咁偏頗,成個FB只係share 警察有咩錯,完全隱形左暴徒的行為。經濟係呢個環境下會 ...
所謂高收入高學歷,只係一D人係讀書方面有成就或有運,加上出來十幾年做野無咩太大阻礙而巳
但未必就有見識和眼光和歷練,係兩回事,但佢地混淆左,以為自己巳經係
你同佢講,當年搞辛亥革命,捉到要打靶喎問佢而家有心理預備未??

金剛般若波羅蜜經
特朗普昨日先鬧美聯儲,又話要負利率

今晚歐央行就公布減存款息0.1厘,又重啟QE,快你老美一步,

激死浸浸之餘,可能令中美貿易談判快D有結果,唔係點同歐洲佬鬥

https://inews.hket.com/article/2450415/%E3%80%90%E7%92%B0%E7%90%83%E6%94%BE%E6%B0%B4%E3%80%91%E6%AD%90%E6%B4%B2%E5%A4%AE%E8%A1%8C%E6%B8%9B%E6%81%AF0.1%E5%8E%98%20%E5%AE%A3%E5%B8%83%E6%96%B0%E8%B2%B7%E5%82%B5%E8%A8%88%E5%8A%83?mtc=20023

金剛般若波羅蜜經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-13 12:22 AM 發表

西方學醫要學埋古典占星
中國中醫要學埋面相
所以搞到咩都學一大餐,所學到的只是身邊朋友既分享,我真的不是高手
古西醫和古中醫先要學這些,現代邊會學,除非C父另外要求

金剛般若波羅蜜經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-9-13 01:56 AM 發表

嗯,我屋企都有7隻。
另雖然末來係整定(無錯,根據量子力學研究,指出過去,現在,末來係同時發生)  , 但又唔係完全無得改變。
用game黎做例子,game既流程一早就注定左,但你每個唔同選擇,就會引申唔同劇情同結局(因果?)  , 即現實所謂既平衡宇宙論。
所以做人心生向善,自然引申較美好既結局。
唔信就問下隻貓 ...
之前睇過一條片,話引用外國類似量子力學研究之類,做左一個光線穿透幾片玻璃的實驗

證實"現在和未來"其實係可以反過頭來改變過去(無打錯次序)

聽落有D激 但如果過去現在未來同時存在就唔係無可能

金剛般若波羅蜜經
引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-9-13 02:12 AM 發表

風兄有無有料中醫資料,可介紹下比小弟?

金剛般若波羅蜜經

回覆 引用 TOP

金剛般若波羅蜜經
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]