• 瀏覽: 1,182,559
  • 回覆: 44
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-25 02:48 PM 發表

唔明
如果你放低一百萬現金做定期,銀行一定肯借一百萬俾你!
比銀行幫我保管住啲金,又可以當做槓桿買多啲金。

引用:
原帖由 ho618 於 2019-8-25 06:33 PM 發表

馬兄覺得美國投降機會大唔大
領教過侵侵嘅口齒,就算美帝投降都唔可信。

引用:
原帖由 柏垟 於 2019-8-26 08:45 AM 發表

可能是整個社會的飲食習慣出問題!  

這幾年做生酮飲食(簡單來說是戒糖戒澱粉),可能有效減腩。  

因為貪食,有時候會脫離生酮方式。  我發現,最容易令人疲倦,懶惰,大肚腩的食物,是水果。  果糖類比酒精更令人失去鬥志。 ...
水果原本係有益身體嘅食品,但近10年香港人搵到錢,專揀啲甜度極高嘅高級水果黎食,由其係日本嘅蜜瓜、士多啤梨、桃、提子等等,食一個標準份量嘅普通生果唔超標,但食呢啲高級生果就超晒果糖嘅攝取量!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 09:34 AM 發表
劫就一定會嚟,至於點樣應個劫就另一回事,2017立春後巳入限,黑衣黃狗越係破壞法治,毀壞公物就越應劫,特大交通意外,阻塞,只要唔死人反而係好事。所以呢,香港係福地。要準備下一個財劫,香港人都要受呢個財劫,點解要儲硬野,鎖入保險箱,除非個賊爆開個箱,而且硬野唔係自己身邊,託管比銀行保險箱,財巳離去,可以減低被劫嘅機會。 ...
scottie師兄,知唔知邊間銀行有得租保險箱?間過好多間都話要排隊等人退保險箱先有得比新客租。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 10:48 AM 發表

而家好難租,我十幾年前租落,一路keep到而家,香港三個,準備上深圳開第四個箱。
深圳邊間銀行有得租?點樣攞啲金去上便?

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 10:58 AM 發表

深圳羅湖中國銀行,細箱千六人仔左右一年,夠擺一二百個架啦,唔搬上去,直頭係深圳中國銀行買熊貓金幣30克裝,分段入貨。
謝謝scottie師兄分享,等我上深圳搞搞佢先。

James Rickards 出咗本新書書名叫 Aftermath,佢喺書入便話金價會升到US10,000一安士:

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-8-30 05:04 PM 發表

有冇話菠蘿包要1000美金呀?
無,但佢話而家美元over-valued,金同紙幣嘅比例正常係40%,而家係10%,即over-valued 300%。

引用:
原帖由 MS.TAM 於 2019-9-6 12:55 PM 發表

恒生總行而家有貨 每人限購兩條 好多人排緊呀
去利昌買就唔洗配給咁!

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2019-9-6 07:34 PM 發表

冇錯
評級機構將d垃圾山埃都可以包裝到aaa賣,到宜家仲可以指指點點
學文彪話齋,呢個世界公平咩
只要比錢佢地,就會幫你嘅產品提高評級,當然佢地又會有國家任務,就係降低要搞嘅對象國家評級。

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-9-6 10:09 PM 發表

今日去左永豐買,儲下唔同款
咁我都唔執輸先,去唔同金鋪入5両金條,好似細個時玩集郵咁

引用:
原帖由 設計之達人 於 2019-9-6 10:19 PM 發表

師兄呢一間好嘢嚟喎
我去親廣州都會去「點都德」同「陶陶居」飲茶,佢地係大集團所以喺好多區都有分店

引用:
原帖由 paulaalan 於 2019-9-6 11:15 PM 發表

下次來廣州試下泮溪酒家或南園酒家飲茶,花園式酒樓,環境超正,價錢同你講果兩家差唔多
多謝你嘅推介,下次去廣州試下你講呢幾間酒家。

引用:
原帖由 2015627 於 2019-9-7 05:21 AM 發表

「陶陶居」攪裝修開返未
你是否講北京步行街嗰間總店?我上年去到見佢話內部裝修,上個月去廣州去咗正佳廣場嗰間,無去北京步行街,唔知開返未,不過啱啱用百度地圖搵唔到北京步行街嘅陶陶居酒家,只搵到北京步行街嘅陶陶居餅家。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-8 02:22 PM 發表
關於香港暴亂,昨天這里好多文章好多意見,其中一種叫做江派習派,老實講,我不信,我不否應習主席上位前有政治鬥爭,而有關的政治角力,個人相信已於國家主席任期更改當天已完全落幕了。政治鬥爭是任何人類政治體系存在的必然,政治鬥爭去到動刀動槍,即使所謂民主美國也經常發生,不過,所謂西方民主體系通常鈎結媒體幫自己貼金,所以群眾一般都以為西方體系交接好和平。關於媒體腐化,從前可能藍 C 都半信半疑,但經過今次暴 ...
馬兄是否引述其他人嘅意見,篇文唔似你嘅意見喎!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]