• 瀏覽: 1,182,026
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 andysan4 於 2019-8-23 05:25 PM 發表

呢條咩黨
香港基督徒社關團契,即係.....你懂的

引用:
原帖由 都唔知叫乜好 於 2019-8-23 03:52 PM 發表
大埔既流膿牆,好 L 似 殯儀館,免得過都盡量唔行
我有個住大埔既同事又係咁講~行親見到都唔開胃

再入黎支持好帖!

支持新帖

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-23 05:25 PM 發表

起碼利息比香港高
7日定期中行起碼1.1%,香港得0.3%
TKS, 一人一日可帶幾多? 但是大陸銀行是用機入錢, 會有限量嗎?

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-23 06:24 PM 發表

TKS, 一人一日可帶幾多? 但是大陸銀行是用機入錢, 會有限量嗎?
中銀可以匯入大陸任何銀行戶口,每日8萬人仔。

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-23 06:22 PM 發表

想問下...是咪去地下底果層買?  會私隱度好D嗎?
正常 counter,無乜私隱!

引用:
原帖由 kenywj 於 2019-8-23 06:23 PM 發表

我有個住大埔既同事又係咁講~行親見到都唔開胃
佢有無裝番3注清香??

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-8-23 04:41 PM 發表

應咁講美國雍有最大的美元債務,如果美元貶值,即係債務的價值下降,即還少左債,這係最宏觀最整體的睇法
又雖然美國係依靠入口商品,但始終美元貶值都可以令入口減番多少,令貿赤下降,即新債也可減少發行 ...
咁講,美債係一種信用,信用膨漲以通漲來抵消,通漲即係絕對購買力貶值,呢樣同相對其他貨幣貶值唔同。師兄講嘅應該係購買力貶值。
美幣用公仔紙換實物,紙債紙還,債只係一個數字,0加幾多個0都係0,佢根本唔怕印;怕嘅係購買力流失快過其他貨幣。
要保有購買力,要控制「美幣需求」同「通漲」,前者正比後者反比。美匯指數就係量度美幣需求的指標,美幣需求同世界經濟增長及美幣循環有關,作為結算貨幣,只要世界有增長,就可以輸出美幣,換入口實物;在沒有實體經濟情況下,資本賬能否回流係美幣死穴,馬多夫做唔到條靚數邊有人信?人仔貶會否令美債相對貴而減少買債?咁諗又好被動好機械。不過,冇人買美債會令美幣循環斷裂,大劑過還唔到息。
另一個角度係通漲,呢個係化功大法,對債務國最好就係通漲化左債務息口,等如免息循環貸款,正唔正?但化功大法一旦反噬會化埋自己,超通出現,美債可以化灰。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 04:05 PM 發表

無理由,我搬 25 條
果然土豪

支持新貼,加油!好快有署光啦!

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-23 18:24 發表

依家係20000人仔
用機入每次99張,20000人仔要分三次

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 06:30 PM 發表

正常 counter,無乜私隱!
如果係PB客可能有房

引用:
原帖由 papaj 於 2019-8-23 06:23 PM 發表

香港基督徒社關團契,即係.....你懂的
陳日軍條水OK!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 18:16 發表
跳蚤今日話阿爺無放棄香港,不過救香港大多數人的過程可能要 20 年,而宜一代就肯定沒有了。末日大師話香港 2034 就開始有好日過,不就係跳蚤講的 20 年嗎!難怪咁多位大師大姐都同我地講有排捱。

跳蚤2019-08-23 09:56:11
某泰航空被幹老實了,貧民回手就給了某遊樂園一個大嘴巴,隨著事件的進一步發酵,某遊樂園還在繼續不作不死,可能某遊樂園天真的認為這只是一個民事糾紛問題,你 ...
遊樂園=假髮丸?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]