• 瀏覽: 1,181,939
  • 回覆: 11
  • 追帖: 357
+605
報個靚到先!!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 04:05 PM 發表

無理由,我搬 25 條
25條有盒送? 咩盒呢?

好正!

附件

webwxgetmsgimg (1).jpg(152.4 KB)

webwxgetmsgimg (1).jpg

又好正

附件

e1a6763c-4143-4beb-be14-977fef444b51.jpg(42.16 KB)

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2019-8-24 09:22 AM 發表

過香港海關超12萬先報關,去到大陸又報關,你同大陸海關講啲錢系入銀行或買樓呀/投資呀,唔會拎走出國外,已搞掂。
(有朋友試過帶2-3百個港紙/人仔返大陸,正常報關冇問題的。建議走羅湖關。
大家亦可以過關時先問一下大陸海關先) ...
知唔知攞幾廿兩金過大陸申報後洗唔洗打稅?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-25 09:25 PM 發表

我唔做投資建議,我祗講我個人做法。
我買人仔有二用途,一係自用,二係逃避美元。我知人仔會係貿戰貶值,但我大部份係長線收息,唔係急用。人仔定期有 2.5 利息,大陸會高 d。ETF 有 3.5%,我都買過,下次再買,就買大陸的。
希望意見對你有用! ...
馬兄建唔建議買紙金頂住先,如果一時未能買太多實金?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 10:17 AM 發表

我自己早期對末日大師理論還是半信半疑時,我是買紙黃金,都係恒生,後來我研究有關紙黃金成份和合同,我就放棄了。宜家我還有一些早期買落地,我不停將佢地轉實金,但由於近期自己也增加實金資産比率,所以未能完全轉出。不過,目標都系九月15日前全轉出。
紙黃金系極端程況下,係有頗大的風險,較低的係銀行有權不按金價回購(其實紙黃金的性質系你同莊家對賭),較高的係銀行倒閉你會 total lost。
我地儲 ...
咁...我把心一橫算了!

引用:
原帖由 wsp 於 2019-9-7 12:02 PM 發表

叉開一筆講大陸地產 
大陸地產可以說是中央應付國民儲蓄率過高的陽謀 
國家用這招
將人民窖藏的人民幣釋放出來
成為政府的收入
和地產商的利潤
在社會中繼續流動

和香港不一樣
香港的土地契約基本上是perpetual 
所以有政府賣光土地的憂慮
國內商品房土地只有70年使用權 
所以大陸地產只有炒賣價值  ...
大陸房地產基本上到基只要交少許手續費去續期即可,試常如果所有樓宇都有到期日,如到期不適合重建或沒人願意出錢重建等等,會產生幾多社會問題。

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2019-9-9 10:44 PM 發表
支持香港警察...................
邊到有得賣

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-9-10 10:54 PM 發表

即係咁,老美印出來嘅錢無事無幹就話值錢,一有乜野風吹草動就唔係咁講㗎啦。倒轉來講,自己嘅貨幣貶值太快太多嘅話,就會覺得美元溢價太高,變成匯價勒索。呢個世界係有樣學樣,唔用美元都買到野,咁點解要先賺美元,再用美元去買野先?

全世界都上左老美賊船,比佢呃左幾十年,老美一爆煲,佢印出來嘅錢大幅度急速貶值嘅話,仲有無人信印出來嘅紙錢?

幾年前嘅結論到今日都無動搖過,老美一爆,就火燒連環船,連儲備貨幣 ...
大師,人仔都不能倖免於難?購買力亦會大縮水?

Deleted

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2019-9-27 11:37 PM 發表

12月香港的根server由Ipv4變成Ipv6,而中國獨立一個,網上訊息將不一樣。
點解會有尼個改變呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]