• 瀏覽: 1,182,127
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 LEE3509 於 2019-9-16 04:44 PM 發表

其實D公墓員係咪真係冇影響?香港死,真係吾關佢事?身邊D黑心公暮員成日話攬炒好,真係好討厭⋯⋯
佢地冇親人冇仔女?佢身邊人一定會受影響,邊個可以獨善其身?

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-9-16 11:09 AM 發表

香港有邊d地方吾系填海呢?
粉嶺上水元朗天水圍

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-16 11:59 AM 發表
講開偽基督徒,我本來話唔再講,不過,我真係好嬲,自從 721 之後,我都無再去基督佛堂,等條氣順 d 先再陪老虎去。
其實新約聖經能夠應用係今次事仵,祗有二句,就係“該撒的歸該撒”和“先求祂的國和祂的義”,偽基督徒們,地上的事關你X事呀!你要理就自己理,唔無搬耶穌出尼,咁做,你祗有多條罪,就係妄稱神的名。偽基督話耶穌都發義怒,潔浄聖殿,係呀,就係聖殿有你宜班將世俗的野搬入聖殿販賣,耶穌先發怒,耶穌 ...
遲下學埋太平天囯楊秀清上帝附身

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-9-16 04:57 PM 發表

好多都系郊野公園,吾發展得啊,仲有好多系農地,而且不是熟地。仲有黑衣畜,喜歡住這裡嗎?不是太遠嗎?要住港島先開心咩.

新舊機場系吾系都系填海出來的啊。成個將軍澳都系填海天出來的,馬鞍山都系。西九,都系。香港道除了山上,大部分也是填海天出來的。 ...
師兄你可能誤會我之前說話嘅意思,我係話,如果可以「交換土地」,用明日大嶼嘅地換大叔所講嘅嗰批「舊地」,因為考慮到打樁成本,同沉降問題,
「舊地」即使係填海填出黎嘅都放咗幾廿年,該沉嘅都沉到7788

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-16 04:47 PM 發表

好多人唔記得,公務員一樣會減薪,2002 應該試過,幅度不低。
嗰陣時減6%仲要分兩年減都嘈餐死 但其實當時周圍啲人已經個個失業燒炭。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-16 09:56 AM 發表
華記今次都差唔多開名係地産商搞香港,佢今次講的就係我地的無奈,有興趣就睇睇!

https://www.youtube.com/watch?v=l41wmVz35r4
華記915深夜直撃報導,香港暴力衝突事件,一日比一日嚴重,如果情況持續即將會發生命案,希望黃絲和理非朋友,如果你仍然有一點良心、一點良知,請收手吧!殺咗人一世唔安樂!後悔已經會太遲!年輕人,停止攻擊! ...
一直以來,凶手唔係出手嗰啲勇無。而係呢班打住鍵盤,睇住手機嘅和理非!!
無佢哋係網上推,啲勇無點會覺得成個世界都係支持佢地?!

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2019-9-16 10:37 AM 發表

到時地主會屯d農地攞黎種大豆啦🤭🤭🤭
大豆都唔俾佢種!一直放埋一邊! 直到佢出錢出力,幾好啲樓畀人住,先放生佢地!

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-9-16 15:12 發表

阿爺唔供應天燃氣比港燈.話維修你咬禾食呀!增加你營運成本等你賺雞水咁多
咁要連中電一齊cut,因為中電可以輸電去香港俾港燈

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-16 05:51 PM 發表

咁要連中電一齊cut,因為中電可以輸電去香港俾港燈
咁如果中國燃氣收購兩電咪仲好

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-9-16 05:32 PM 發表

嗰陣時減6%仲要分兩年減都嘈餐死 但其實當時周圍啲人已經個個失業燒炭。
因為基本法保證公務員待遇唔會差過回歸前,所以當年最盡只能減到回歸果年嘅薪酬水平。如果今次再黎減薪,就有較大空間可以減喇,畢竟過去20年已經加左成倍幾兩倍

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1092188/即時-中國-美官員稱阿里巴巴-騰訊及百度或從事間諜活動

美國繼以威脅國家安全為由封殺華為之後,華府似乎將矛頭指向騰訊、阿里巴巴、百度等科技巨企。有美國國務院官員指出,中國科技龍頭阿里巴巴和騰訊,也應該被視為中國政府的間諜工具。

據美媒報道,國務院國際安全與防擴散局助理國務卿福特(Christopher Ashley Ford)近日在華盛頓的一次研討會上表示,騰訊等科技巨企無論是事實上或法律上,都可成為中共在西方的間諜工具,幫助北京監察和控制。他所提到的公司還有中興、百度等公司。這些公司只要中國政府提出協助的要求,根本沒有能力拒絕。隨着中國科技巨企把產品及服務出口至世界其他地方,相關的人權及安全問題也隨之影響其他國家。

福特演講的相關報告目前已經在美國國務院的網站發佈。外界猜測,福特的這番評論意味美國將進一步加緊對中國公司的安全審查。美國可能用對華為同樣的角度,來看待報告中所提到的這三家公司IT巨企,收緊它們對美國的投資,這些公司在美國從事商業活動將更加困難

有浸大學生到錢大康辦公室促對話 用磚頭撞門打爛玻璃

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1480858-20190916.htm?spTabChangeable=0

浸會大學一名學生記者昨晚在北角採訪期間被捕,被搜出一把餐刀,記者表示用作切月餅,及後被警員帶走。過百名浸大師生發起在校內遊行後,部份學生去到校長錢大康的辦公室,要求校長與他們對話,促請校方譴責警方濫捕。由於當時門關上,學生用磚頭撞開門,打爛門的玻璃窗,現場留下玻璃碎,亦有學生噴黑閉路電視,學生其後在現場不斷打電話,聯絡到副校長周偉立,他表示會代為聯絡校長錢大康,其後說錢大康因有事辦未能與學生對話。校方保安人員已到場。

遊行是在下午2時開始,由校園內的賽馬會廣場起步,遊行至邵逸夫行政大樓,沿途高叫「警方濫捕,校方走數」、「五大訴求,缺一不可」等口號。學生之後發出行動聲明,譴責警方濫捕及打壓新聞自由,並要求校方為捕同學提供學業、法律及經濟上的支援,承諾保障學生的人身安全。

浸大新聞系高級講師呂秉權亦有到場,他表示,當時學生記者身穿完整套裝,有記者證,對學生記者採訪期間被捕感到遺憾,認為拘捕行動並不合理,要求盡快釋放。他又認為,警方的行動是針對非主流傳媒及學生記者,希望警方尊重傳媒工作,保障核心價值。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]