• 瀏覽: 1,181,606
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 lung_block 於 2019-8-23 02:26 PM 發表
而家回中國查得咁緊,未來香港會否分開兩類人,可回國內及不能回國內(及澳門)..
只要公司想和國內有工作關係,請人就可以叫佢地在深圳面試..

否則只能在港運作,中國可以放棄香港,但唔放棄香港既真正"人才"..
仲有好多如淘寶(或個別商品,節扣等)等,要用實名認證,有回鄉卡先買到或有優惠..

唔單止如KALLEN兄所講兩極經濟體..
香港人未來可能都係兩極化,..:smile_4 ...
所以之前班傻仔作故講黃藍身份證,我舉腳贊成
呢種係赤裸裸社會信用分級,拎住黃色身份證,你估有冇人請

港龍個女人
出嚟開記招
其實攪得事就預左要找數
對此事我表示極度心涼

今日跳蚤篇文講到明深圳係挪亞方舟俾香港人走難。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 01:54 PM 發表

前一排有位廣州帖友講過一個咁地方,唔知係唔係宜度!
如果飛地搬哂香港政府中樞功能,包括行政立法司法等上去,咁就正喇,法官大人

支持

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 12:55 PM 發表
Kallan 君可能又去遊埠了,我再次代班吧,主題還是香港戰場,但也不局限,歡迎踴躍發言。

天南地北 3 (繼續吹水篇)
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

大家亦可在 Kallan 的“二極經濟 ...
支持好貼

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-8-23 02:30 PM 發表

所以之前班傻仔作故講黃藍身份證,我舉腳贊成
呢種係赤裸裸社會信用分級,拎住黃色身份證,你估有冇人請
唯有留在香港,做黃社工,黃醫護..
連教師都做唔到,因為大把學校要攪遊學團回國內...

支持

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-8-23 02:24 PM 發表

我估亞爺依2日係唔會出手,仲要拖
不過,他暗地裡做左手腳,一個一個黃人被辭退等等

亞爺要將對家砍手砍腳,一鋪清袋,好殘忍呀
師兄,阿爺出左手啦,老美又要減息,這才是大戰場,香港的只是家家酒,反正班曱甴比阿爺睇死佢地無料到,只可小吵小鬧,玩下小學雞野.

支持!

人仔穿9算,今日許氏排長龍

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 12:55 PM 發表
Kallan 君可能又去遊埠了,我再次代班吧,主題還是香港戰場,但也不局限,歡迎踴躍發言。

天南地北 3 (繼續吹水篇)
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=499&tid=28412619&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

大家亦可在 Kallan 的&ldqu ...
支持馬兄,已經追蹤繼續追看,學習學習。

支持

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-23 02:38 PM 發表

師兄,阿爺出左手啦,老美又要減息,這才是大戰場,香港的只是家家酒,反正班曱甴比阿爺睇死佢地無料到,只可小吵小鬧,玩下小學雞野.
我緊係知啦亞爺先唔理魚毛蝦毛;
我既出手係講''出武警''呀!!!
唉,希望到時出埋部洗街車

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]