• 瀏覽: 1,181,618
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
我自己呢,除左貿易場五両條之外,1安士袋鼠,1安士楓葉,30克裝熊貓都買唔少。
五両條唔怕整花,未買過金嘅又想摸下實金,咪買五両條玩下囉,玩一排就厭架啦,好快麻木哂。

引用:
原帖由 _JoN_ 於 2019-8-27 12:25 PM 發表

唔好諗得太理所當然佢地就算失業都覺得係政府既錯
隨時仲多一班新力軍
如果d人都仲係咁倒因為果
咁就難聽d講句抵死了
中央更加唔會出手幫忙

https://www.am730.com.hk

剛剛舉行的Jackson Hole全球央行年會,英倫銀行行長卡尼的一篇演說,內容破格,引來全球市場人士討論。相比之下,美國聯儲局主席鮑威爾的發言,原本之前市場隆而重之,最後卻變成例行公事了。

卡尼沒有提及息口走勢及老調重彈央行如何應對經濟。相反,他開宗明義說,全球環境在變;包括貿易及貨幣,國際貨幣基金組織(IMF)為首應牽頭,改革貨幣系統,減少依賴美元。或白一點,卡尼明確主張全球要部署去美元化。

歷任加拿大央行行長,以及行將離任英倫銀行行長一職,卡尼會否行將不在其位,說話故意跳出框框,為吸引目光,不得而知。他在國際金融界有一定名望,拉加德即將調任歐洲央行行長,其國際貨幣基金組織總裁空缺,確實有傳過卡尼是潛在人選。可是,他未必獲得足夠西方主流票數,此時此刻由西方陣營財金高層發表反美元主流言論,從另一角度而言,或可能是討好非親美國體系的國基會成員吧,當然這僅是一個無根據的揣測。

卡尼直言,全球由美元單一主導,惟美國佔全球貿易總額只有百分之十,佔全球經濟大約為百分之十五,用美元結算的貿易額卻不成比重,佔了三分之二。他進一步指,對美元的依賴,其他經濟體亦自然會極受美元匯價表現影響,既可能構成資本外流,有時又導致過剩流動性,更甚是被美元表現拖低增長。基於各種弊多於利及過時的安排,卡尼建議基金組織應著手建立一套多元化的貨幣體系。

無疑,論經濟實力的話,美國、中國及歐洲三強鼎立,淡化美元,邏輯上常理當然加入更多歐元及人民幣在國際貨幣體系的角色,可是兩者都有自身問題,尤其人民幣,現時市場信任度仍然存疑。卡尼的一絕是,提議全球走出框框,在科技發展大趨勢環境下,各國可以在虛擬貨幣發展上多思考,而將來的虛擬貨幣,更可以成為一個美元以外的國際貨幣建構基礎。

事實上,作為主要經濟地區,亞洲對虛擬貨幣一直並無抗拒;日、韓明顯,而中國人民銀行早年亦主動表態會研究,推出中國的虛擬貨幣,與卡尼建議其實不謀而合。

可是,基於客觀環境變更而另起爐灶,意味既有利益集團必然受到削弱,美國為首必然更加之抗拒。美國不是傻,早就知其霸權力量不再單一主導,金融是唯一未被挑戰的堡壘。現在竟然有西方陣營聲音呼籲做美國世界,往後日子只會更亂,美國亦更有攪局意圖。

引用:
原帖由 danelee 於 2019-8-27 11:23 AM 發表
請問如果喺大陸買金,應該買邊款,同埋邊度買?
大師好似係深圳中銀買

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-27 12:54 PM 發表
我自己呢,除左貿易場五両條之外,1安士袋鼠,1安士楓葉,30克裝熊貓都買唔少。
五両條唔怕整花,未買過金嘅又想摸下實金,咪買五両條玩下囉,玩一排就厭架啦,好快麻木哂。 ...
我頭先問中銀職員,佢話熊貓幣如果唔係當年款,係八折回購,咁咪好蝕?

馬兄,請問83199同03199(港元計價&人民幣計價),知道佢地升跌既基礎係咩嗎?掛鉤資產一樣,一隻會低水,另一隻有溢價?成交問題?

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-27 01:27 PM 發表

我頭先問中銀職員,佢話熊貓幣如果唔係當年款,係八折回購,咁咪好蝕?
即係咁,買得硬野就預左長期持有,你覺得唔抵買唔係好嘅投資品,咪唔好買囉。

我從來都唔當硬野係投資品,買入之後無打算賣出。時間點轉角位都講哂出來。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2019-8-27 11:26 AM 發表

認同呀,但睇佢地連登,根本就係亂估附近既單位,今晚唔知會唔會上去亂搞,其實都知無用,就算召集到一班街坊去抗衡,又怕打交收場,之後可能更麻煩 ...
遲下有機會逐家逐戶㩒鍾拍門,要求出示電話查看訊息已示清白,如屬偏藍即係嫌疑對象

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-8-27 01:15 PM 發表

大師好似係深圳中銀買

我玩過 3199,83199 你問其他師兄吧!3199 成交很低,買大量就要耐心等貨,佢係中國五年國債,其實升跌不大,影響佢最大係滙率,購入通常係長線同收息,佢每三月派人仔息一次,約 3.5 %, 算不錯。

引用:
原帖由 9440940964241 於 2019-8-23 07:57 PM 發表

好似唔得,我有工銀亞洲icbc,同埋深圳工行開左戶口,連住微信同支付寶。但問過大陸工行員工,香港icbc轉唔到錢去內地工行。
Ching,絕對得。我恆生轉深圳招商,香港建行轉深圳招商,只要兩個戶口同名。我轉過無數次。

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-8-27 10:11 AM 發表
無言🤐
柒………真係無得扮

引用:
原帖由 kane1101 於 2019-8-27 08:28 AM 發表

學版上各位大大話齋, 不表態,不爭拗,遠離黑衫。
小朋友扭計唔好理佢,一比反應就有更多小朋友衝出黎。無反應自然散水
好似去歐洲咁,比銭一個乞兒,
只會引來更多乞兒。

尋日問國內廣州建設銀行,佢地話呢排金好好賣,有貨嘅網點唔多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]