• 瀏覽: 1,166,972
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 361
+605
引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-9-28 12:58 PM 發表

唔配合牠們攬炒又怎何令牠們入局?無論如何,香港是大部分香港人配合牠們而得的果,不要賴其他人,先找出自己的問題。
師兄兩個回覆都一語中的
“我們沒有足夠的資訊去判斷她是人是鬼” “香港是大部份香港人配合牠們而得的果”

引用:
原帖由 papaj 於 2019-9-27 08:49 PM 發表

老實講,尋晚場所謂對話大會倒不如話係俾黃絲嘅集氣及制造假民意嘅大會!
首先黃藍比例已經嚴重失衡(我就當個抽籤機制非常非常公正,即係代表藍色力量根本就少到......)!全場抽好似三十人發言,居然得4個係撐警,仲要之後俾人揭發其中一名撐警人士原來係警察(即刻又俾班連X曱甴恥笑想煲件事)!果真親者痛仇者快!!成場嘅氛圍就好似話比其他市民知,撐暴徒撐示威者撐學生係全港市民嘅主流民意,撐警嗰班唔 ...
容許戴口罩發言,同匿名發言有乜分別?好似有違各方公開對話原意

引用:
原帖由 psex 於 2019-9-28 05:36 PM 發表

@寰亞SYHP :加拿大假記者香港境遇,特別提醒:看完之后再評論
https://video.h5.weibo.cn/1034:4421405094407130/4421405229696726

大陸微博有

[cp]@Mpandas_sql: 非常客觀的人,本來是想看警察的暴力,結果他發現了廢青更加暴力,他向大家闡述了他看到的事實,結果廢青威脅他。[饞嘴][/cp] ...
U Tube version.
佢本身都系黃底,  
到港後有些改觀.

https://www.youtube.com/watch?v=W6Jgp7-tXfc&t=3s

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-29 10:31 AM 發表
做天南地北代帖主第二次,今次是最後一次,本帖距離停帖應該好快,至于天南地北還有沒有須要再開新版帖就看 Kallan 君了。未來的日子,我還會發言,大叔、Kallan 和 tpang 的帖都會係我發言的地方,希望繼續能夠和大家分享個人對時局的睇法。

今日,個人將會做一個短短總結,也可算係對香港時局的個人預視,個人強調,我寫的全係個人睇法,所有預見和結論都係吹水文章,唔無當真!

1. 林鄭左右篇
...
分析獨到,希望馬兄能夠再開帖,你嘅見解能夠令我們在不同角度思考看問題。

馬兄

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-29 10:31 AM 發表
做天南地北代帖主第二次,今次是最後一次,本帖距離停帖應該好快,至于天南地北還有沒有須要再開新版帖就看 Kallan 君了。未來的日子,我還會發言,大叔、Kallan 和 tpang 的帖都會係我發言的地方,希望繼續能夠和大家分享個人對時局的睇法。

今日,個人將會做一個短短總結,也可算係對香港時局的個人預視,個人強調,我寫的全係個人睇法,所有預見和結論都係吹水文章,唔無當真!

1. 林鄭左右篇
...
多謝馬兄的分析! 令我獲益良多!

引用:

1. 林鄭左右篇
...
個人嚟睇,香港中產今日所作同30年前班前輩支援北京青年並無二致,就是出錢推啲青年人出去抗共。

經過呢三個月,已由激憤中冷靜下來。
我也相信這次事件會拖得很長。
如果香港真成玉碎,若能換回中華民族真正復興
也是對自己民族作出貢獻吧,

辛苦馬兄,謝謝

多謝馬兄的分析

引用:
原帖由 都沒有 於 2019-9-29 10:34 AM 發表

容許戴口罩發言,同匿名發言有乜分別?好似有違各方公開對話原意
咪係 , 戴口罩講同匿名發言跟本無分別

多謝馬兄詳細分析,希望你繼續出帖,跟你學嘢

支持馬兄開帖

引用:

1. 林鄭左右篇
...
多謝馬兄分析, 支持馬兄繼續開帖同大家吹水交流...

多謝馬兄,精神食糧。每次都看了又看,看到香港這樣很心痛,也由一開始的憤怒改為如何處理保全自己和家庭。對住個d,食碗面反碗底打政府工的朋友,還是下不了手。

引用:

1. 林鄭左右篇
...
法官係呢次暴亂都係重要角色

多謝馬兄 K兄 大叔等⋯分享,事情初段有身邊紀律部隊友人因當局者迷的關係感到困惑,我即刻介紹他們上來看各師兄師姐用宏觀角度去看棋盤,所得來的回覆是茅塞頓開。再次感謝各師兄師姐的分享。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]