• 瀏覽: 1,182,552
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
《我們走在大路上》 第十八集 脫貧攻堅| CCTV
https://www.youtube.com/watch?v=zMxOzJsDUzA
看到這一集,尤其是看到山區的現況真是感慨萬千;眼都濕了。
共產黨是以宏觀治國,令大部份的人民都受惠。反之,如在民主社會,要實現這樣的計劃,我相信再過二、三十年都不能起步。
可惜外面的人卻用顯微鏡去檢視、放大某些缺失!以致腦殘的人認定民主才是唯一出路。

引用:
原帖由 royrac 於 2019-9-28 09:29 AM 發表

點解會有尼個改變呢?
即係之前你會聽見有啲曱甴話"互聯網都係美國嘢啦,美國停咗你中國互聯網, 唔畀你所有中國人上網都得呀"。 12月之後唔會再有呢個可能性, 因為中國已經擁有自己嘅互聯網server。

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-9-28 10:40 AM 發表

即係之前你會聽見有啲曱甴話"互聯網都係美國嘢啦,美國停咗你中國互聯網, 唔畀你所有中國人上網都得呀"。 12月之後唔會再有呢個可能性, 因為中國已經擁有自己嘅互聯網server。 ...
真係多謝班曱甴提醒阿爺,令阿爺去美國化入行多一步!

引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-28 10:49 AM 發表

真係多謝班曱甴提醒阿爺,令阿爺去美國化入行多一步!
其實都唔關曱甴事,呢樣嘢已經搞咗一段日子(應該係2015年全世界開始搞ipv6, 中國已經要報名參與),還是要重複講,阿爺的確係好有遠見。

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-9-28 11:00 AM 發表

其實都唔關曱甴事,呢樣嘢已經搞咗一段日子(應該係2015年全世界開始搞ipv6, 中國已經要報名參與),還是要重複講,阿爺的確係好有遠見。
IPv6係中國做主導,其它歐美國家先至陸續加入。

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-9-28 11:02 AM 發表

IPv6係中國做主導,其它歐美國家先至陸續加入。
如果係而家搞,肯定比美國阻撓

引用:
原帖由 藍莓奶昔 於 2019-9-28 10:06 AM 發表

但我身邊都幾多黃色中老年,仲要係中至深黃
真係唔明佢地諗乜
當老年上晒岸唔駛憂,中年係經濟壓力最大既年齡羣
可能真係要失業,冇錢供樓交租先醒 ...
有班傻黃中諗住到時樓價跌, 可以買層樓收租或者俾仔女住,
但無諗到時失業, 屎都無得食, 仲有銀行借錢俾佢?

引用:
原帖由 Herme 於 2019-9-28 11:06 AM 發表

社會有一班中年人仕嘅, 四字尾至50零歲, 自住樓已經供滿, 對上十幾年累積咗好多儲蓄, 如果樓價跌三成以上,full pay買樓冇問題。 到時佢哋順便退休,收租印印腳。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-28 10:13 AM 發表

暫時仲有仁濟,博愛,樂善堂都仲守得住
仁濟之前班護士急症室刁難警員, 被醫護禁止使用椅子而要站立看守被捕者, 所以仁濟.....

引用:
原帖由 Herme 於 2019-9-28 11:14 發表

仁濟之前班護士急症室刁難警員, 被醫護禁止使用椅子而要站立看守被捕者, 所以仁濟.....
仁濟醫院既醫院管理權已經由醫管局接管,裡面班醫護係醫管局既人,同仁濟無關

實際仁濟醫院無左間醫院既管理權,所以應該對準醫管局,並非仁濟

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-9-28 11:11 AM 發表

社會有一班中年人仕嘅, 四字尾至50零歲, 自住樓已經供滿, 對上十幾年累積咗好多儲蓄, 如果樓價跌三成以上,full pay買樓冇問題。 到時佢哋順便退休,收租印印腳。 ...
樓價跌三成, 租金咪一樣減, 如果租客長期失業會係佢層樓搞咩呢...
佢哋心地唔好無運行架, 雖然我都有收租樓

引用:
原帖由 Herme 於 2019-9-28 11:06 AM 發表

半年前,有個黃畜朋友話樓市硬,唔會跌架,唔買就走寶,做埋加按一開二;
見到佢入曬袋,仲懵然不知,我都替佢高興

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-28 11:21 AM 發表

仁濟醫院既醫院管理權已經由醫管局接管,裡面班醫護係醫管局既人,同仁濟無關

實際仁濟醫院無左間醫院既管理權,所以應該對準醫管局,並非仁濟 ...
如果仁濟董事局放任其名下醫護如此, 未能向其施壓, 我都唔會捐

引用:

到時層樓唔知租唔租到出去

引用:
原帖由 Herme 於 2019-9-28 11:35 發表

如果仁濟董事局放任其名下醫護如此, 未能向其施壓, 我都唔會捐
問題係仁濟董事局無醫院營運權,營運權已經全數移交醫管局

班醫護唔係仁濟請,而係醫管局請

請邊個仁濟董事局根本無權話事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]