• 瀏覽: 1,181,461
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
响李生公開喊話之後,民建聯第二日即刻全版廣告,要求政府引用《收回土地條例》收地!

明眼人一睇就知,民建聯呢個動作,已經係反向對李生所代表嘅資本勢力提要求:政府收地,地產霸權唔好再阻住,唔該配合港府,表示你地嘅“誠意”!

結果係咩?結果就係,白鴿第一時間就跳出來護主~~~唔好針對地產商!頂……使唔使咁心急呢,白鴿

呵呵……呢啲,咪就係地產霸權點樣阻止港府施政嘅手法之一嘍……政商勾結!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-9-11 11:30 PM 發表

把口唔停,除左訓覺嗰時。一分鐘叫你廿次,即係每三秒搵你一次,解決佢嘅大問題,佢嘅大問題係小巴點解唔整大架啲,可以坐多啲人。大㗎啲咪係巴士囉,一早巳經有啦,跟住又問點解唔係全部大巴士,唔會停,一路問落去。頭都爆! ...
資優嘅小朋友係咁嘅,要誘導佢思考,睇多啲書,千祈唔好比電子奶嘴佢,否則浪費。

資優小孩比一般小孩難教,要花多啲心機,要敎識佢地面對失敗,長大了先可成材。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-9-11 11:52 PM 發表

一個最頭痕,細佬仔要有玩伴要有對手,一個佢就無敵是最寂寞,成日纏住父母,俾佢玩殘!
有兩個,細個就有玩伴,同真係易敎啲,青年就同青年啱傾過同父母傾,佢哋到老年仍有親戚。

引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2019-9-12 12:23 AM 發表
我今日係FB同個黃人講反送中,原來佢地個諗法係一直要求同政府就反送中對話,但政府唔肯傾,破壞議會制度,霸王硬上弓,所以佢地要用盡所有方法去得到政府回應喎。係政府有呢個行為先令到人民有呢個反應,唔係佢地錯。再者,警察唔跟指引,打到d人斷手斷腳,暴力到一個點。咁我問佢如果你滿意間公司制度,係咪代表可以打爛公司裡任何物品?佢一路答係政府破壞再先,我心諗關咩事呀?!塞車門阻人返工係無問題,如果你覺得有,非 ...
呢啲咪同中美貿易談判一様,本質係傾地球權力分配,表面就貿易談判,再用制裁、軍事、加稅等手段威嚇對話。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-9-12 12:38 AM 發表

當年皇太后好似都有預演。不過又真係無耐就走左。鬼佬係咪用占星術?依家英王室得返英女王仲有d威望。呢d威望係二戰時由佢阿媽父王積累返黎。佢幾憎戴安娜都好,至少戴安娜搵左條路比W同H行。我所知英國有班人想廢左佢地好耐。 ...
咁講既話,就好大幾會系要比自己國民廢武功。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-12 08:09 AM 發表
响李生公開喊話之後,民建聯第二日即刻全版廣告,要求政府引用《收回土地條例》收地!

明眼人一睇就知,民建聯呢個動作,已經係反向對李生所代表嘅資本勢力提要求:政府收地,地產霸權唔好再阻住,唔該配合港府,表示你地嘅“誠意”!

結果係咩?結果就係,白鴿第一時間就跳出來護主~~~唔好針對地產商!頂……使唔使咁心急呢,白鴿

呵呵… ...
白鴿就好似而家既黑記者咁,成日阻差辦公。特別黑人憎既一群。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-9-12 12:24 AM 發表

你似乎幾了解,唔通業內人士?依家我對返大灣區無乜懸念,只係內地醫療仲係.......
西醫一DD啦,我暫時都冇接觸勝價比特高既西醫,據知全中國最出名既都系响北京某大醫院,另外廈門(好似系大學醫學院)都好堅。

兩三個月前香港搭高鐵上廣州,同隔離座位接近60歲女士傾偈,佢系特登响米國加州返廣州就醫,一隻眼要做白內障手術。佢話响米國住咗30年以上,有冇醫保我冇問,但佢親戚話個主診手術醫生好掂,價錢又吾貴,所以寧願返中國做手術。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-12 08:09 AM 發表

呵呵… ...
也就是冇計傾啦?

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-9-12 12:33 AM 發表

今次「移民」戈班人,希望日後唔好再返中國香港搵著數。
移民返大陸呢?

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-9-12 01:36 AM 發表

只係講得好聽D姐,邊係傾,只係要脅,之後果D放火,刑毀同廢除條例有咩關係??
我有同佢講唔可以將呢d行為同警察同政府問題混為一談。佢叻到用辛亥革命黎講,話個革命過程中都係對社會造成好大破壞,但換黎的共榮我地而家日日都享用緊喎講真,辛亥革命我已經交番晒比中史老師,但佢地美化行為呢樣野你真係想像唔到⋯⋯我無諗過一個受高深教育的人諗野係咁偏頗,成個FB只係share 警察有咩錯,完全隱形左暴徒的行為。經濟係呢個環境下會轉差根本好多人都會諗得明,但佢地只係一廂情願覺得旅遊只佔GDP好少。咁我又好想問一個國際都會,一班7出國際的暴徒禁錮旅客,有邊個敢黎?同原來國際間都覺得係暴動,佢地高尚到覺得自己係一場革命,投資環境都無咩信心。點解唔可以多角度睇下警察點解會咁?我有駁佢架,如果你覺得8號風球令人返唔到工係天文台的錯,不如你告上天做咩有個咁嘅風唔俾人返工囉如果你覺得旅遊同零售只佔總GDP好細,唔可以將經濟唔好歸咎於連串示威,即管用時間去證明囉!我好想佢地班黃人知道,呢個社會上仲有一幫人唔認同佢地呢d行為

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-12 09:13 AM 發表

咁講既話,就好大幾會系要比自己國民廢武功。
唔知大家仲記唔記得港英時代關於英皇室既新聞播得都好密,我記得有次有記者訪問英國人對王室睇法,想廢左王室既人差唔多有成4成。好多英國人覺得點解要用納稅人既錢供養本身已經係特權階級既人。而且當時王室形象因為大洗﹑C王子既事十分差。我記得戈時都有報導話王室好大洗,唔出公務帶埋保鏢去渡假都係用公帑。

佢地個家族到呢代為止,真係要講功在社稷,除左女王之外(二戰時入伍),其他數得出富功偉績既咪花邊新聞。所以戴妃雖然叛逆王室,何嘗唔係另闢他途比佢兩個仔行。依家全民做慈善既年代,佢地既身分已經無乜優勢。為C王子後來挽回些少民望既係C王子做綠色生意,關注環保,但呢D都未特別到可以凝聚英國國民。所以我諗到W王子做國王戈陣,英國本土很大可能已經分裂,到左橋字同嚇綠弟時可能只有公爵之類既頭銜,未必再係王子公主了。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 12:55 發表
Kallan 君可能又去遊埠了,我再次代班吧,主題還是香港戰場,但也不局限,歡迎踴躍發言。

天南地北 3 (繼續吹水篇)
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=499&tid=28412619&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

大家亦可在 Kallan 的&ldqu ...
政府弱,失施政。自由度,任發揮。以為革命開玩笑,任人玩弄不知羞。誰來打救香港人,誰是真正香港人。誰人有紙往它求,誰人無紙依靠她。二十二年風與雨,誰在一直損害她。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-9-12 10:34 AM 發表

移民返大陸呢?
返大陸叫移民咩?

引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2019-9-12 10:36 AM 發表

我有同佢講唔可以將呢d行為同警察同政府問題混為一談。佢叻到用辛亥革命黎講,話個革命過程中都係對社會造成好大破壞,但換黎的共榮我地而家日日都享用緊喎講真,辛亥革命我已經交番晒比中史老師,但佢地美化行為呢樣野你真係想像唔到⋯⋯我無諗過一個受高深教育的人諗野係咁偏頗,成個FB只係share 警察有咩錯,完全隱形左暴徒的行為。經濟係呢個環境下會 ...
辛亥革命係成功推翻滿清,不過之後80年中國又窮又動蕩,你問番佢接唔接受,你可以用埋利比亞,烏克蘭嘅例子問問佢。
不過黃人係盲係事實,兩星期前上番大陸居住地,車上都有件黃人同我搭訕,我話香港之亂都係住屋問題同新型產業缺乏持續投資,佢居然同我講中央唔俾香港轉型佢同我講送中條例通過就會秘密送班中國貪官送返內地,我反問佢唔係好事唔係正義嘅事咩😏佢就即刻轉話題話民主派嘅人都會俾中央捉上去。傾倒呢度,我都冇咩興趣同佢傾落去😌我全程同佢鄰座一齊,我講番現在中國嘅發展,其實佢係完全唔知道中國而家係發展到咩嘢地步,發展緊d咩。當時我諗,呢個中年嘅黃人應該係睇蘋果日報,係一個民主派支持者😆

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-9-11 11:30 PM 發表

把口唔停,除左訓覺嗰時。一分鐘叫你廿次,即係每三秒搵你一次,解決佢嘅大問題,佢嘅大問題係小巴點解唔整大架啲,可以坐多啲人。大㗎啲咪係巴士囉,一早巳經有啦,跟住又問點解唔係全部大巴士,唔會停,一路問落去。頭都爆! ...
請你享受下呢個時期啦,去到初中,基本上唔多so你架啦,到時你就懷念家下喋喋不休的問答

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]