• 瀏覽: 1,181,640
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 11:58 PM 發表

黃師一直存在,變化係咩呢?

課程(改革)中文無範文,變番有少量範文,原因係無範文學生連中文作文都唔識寫,閱讀理解能力低下,幾乎斷左同中國文化的溝通。

今時今日都重有人去昆明去圓通山,即使作者文革比人整黃師會放大,大明湖梁容若又係政治等,都改變不了香港一代人對知道濟南有大明湖呢個地方

根本問題係,黃師如果必然存在,咁點樣可以等學生盡可能通過考核而牢固基本在為中國人的概念,而 ...
你越解釋就越混亂,講緊通識又講乜鬼中文範文🤭
其實冇人否定教材設計有問題,應該審核得好d,但課文內容係死嘅,始終係教嘅人嘅問題。可能你係教育界嘅,有意無意唔去碰呢個人嘅問題,但正正就係呢個盲點,導致教育失敗。

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-28 09:24 AM 發表

咁你唔會明香港老師的工作文化,香港的老師只會問出版社拎現有的教材、網上資源,你想佢哋自定自編,唔好發夢啦!
你所講既短片唔會有人用,原因:一、係中國出既,二、要老師去篩選,做多好多嘢。
香港的學校文化係目標為本,考好個試就得,書講乜就教乜,完成進度就可以了。 ...
無錯 就係目標為本
教育電視係強制播放。

而公開考試唔答標準答案敦肥,當日黃
師點教,咪就係拎本鷄精比學生背。
可來一科通識任吹,無目標準亂吹都可以考到7**?

教育電視同公開考試係港英時代係無縫連接的,教育電視係強制播放重有政府練習冊到填。
根本佢都唔洗講咁明係要當日係弱化教育界所謂左派的力量。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-8-28 09:25 AM 發表

你越解釋就越混亂,講緊通識又講乜鬼中文範文🤭
其實冇人否定教材設計有問題,應該審核得好d,但課文內容係死嘅,始終係教嘅人嘅問題。可能你係教育界嘅,有意無意唔去碰呢個人嘅問題,但正正就係呢個盲點,導致教育失敗。 ...
你引述個post,係中文科比改革到無範文,到重新指定12篇範文為例子
以中文科教育撥亂反正過程說明無規範,無答案之禍。

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-8-28 12:04 AM 發表

我在港英時代,讀中三的中國歷史,著本內容及錁程提中共的二萬伍千里長征,但老師一開口就說出共產童是被打到四處走。你說是否有錁程就可以人解決教師的取向? ...
我個人理解,二萬伍千里長征, 就是國民黨追殺共產黨,國民黨屠殺中國人的罪証! 這是黨爭,民主黨爭!

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-8-28 09:50 AM 發表

我個人理解,二萬伍千里長征, 就是國民黨追殺共產黨,國民黨屠殺中國人的罪証! 這是黨爭,民主黨爭!
宜將剩勇追窮寇 不可沽名學霸王
成王敗寇,所以哩句出自太祖

引用:
原帖由 papaj 於 2019-8-28 08:09 AM 發表

我反而覺得而家政府係暗推全港中立及偏藍市民掉轉頭反政府!
中央一直都有做野 ! 睇吓呢個帖啦 !

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=28480094&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-28 09:30 AM 發表

無錯 就係目標為本
教育電視係強制播放。

教育電視同公開考試係港英時代係無縫連接的,教育電視係強制播放重有政府練習冊到填。
根本佢都唔洗講咁明係要當日係弱化教育界所謂左派的力量。 ...
但而加通識的問題係,教材內容已被黃人控制,學校老師有意無意間唔去把關,於是高中生就被洗腦了。教育電視係咩人出?香港電台!你叫佢哋做通識教育電視節目,會有咩後果?

隔離有位ching好有心,買左成套通識書黎睇下究竟出左咩問題,可以去參考下。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28478177&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

引用:
原帖由 科姐 於 2019-8-27 08:36 PM 發表

無d咁既事,夾萬仔都無位擺啦,係驚環境轉壞啫😂
講下笑啫,希望師姐/兄唔好介意
不過財不可露眼,呢啲嘢一定要低調,低調,再低調呢句説話就係識真嘅。

馬兄講得啱 ! 中央係冇放棄香港 ! 已經一步一步咁點名亂港份子 !
到教協了 !

內地《人民日報》海外版發表評論員文章,點名批評教協是鼓吹反中和反政府的幫兇,指教協副會長葉建源煽動學界強力表達政治訴求,理事張銳輝發縱容亂港分子煽動學生罷課,鼓動老師在校內搞衝突,作為向政府施壓的政治籌碼及犧牲品。
文章指,香港教育的問題由來以久,國民教育長期缺失,回歸後中學取消中國歷史作為必修科,通識教育亦被有心者利用,輸出偏激政治觀念,「非法佔中」發起人之一戴耀廷等持反對立場的教師,參與編寫教材,抹黑攻擊一國兩制,激化中港矛盾,批評這些教師妄圖挑起長期大規模罷課,為失去民心而氣數將盡的示威暴亂續命,連不知政治為何物的小學生都不放過,主動將混亂和暴力引入校園為教師之恥,讓香港教育蒙羞。認為要解除有關老師的教職,並正視香港教育制度性問題,從小開始培養香港學生的國家觀念,讓愛國愛港教育深入人心。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 07:16 PM 發表

今日講緊急法,你就知政府已收到情報,大鑊野尼咁。星期日暴亂,重裝部隊多左人,同時情報話俾我地聽,好多重裝部隊係唔同人溝通,即係話,佢地可能係外國僱庸兵 ...
甚至可能有黑水,係嘅話警方就非常危險

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-28 10:12 AM 發表

但而加通識的問題係,教材內容已被黃人控制,學校老師有意無意間唔去把關,於是高中生就被洗腦了。教育電視係咩人出?香港電台!你叫佢哋做通識教育電視節目,會有咩後果?

隔離有位ching好有心,買左成套通識書黎睇下究竟出左咩問題,可以去參考下。

https://www.discuss.com.hk/viewt ... rce=copy&utm_ca ...
所以假如國寶會說話,居然係TVB新聞台引入。

而且香港普遍有聲音力阻中央台無版權限制的全套頻道,例如CCTV-10係香港落地,係有原因的

反國教就係黃師動員例子,要高層次全方位對抗黃師及黃人,必然係要用全套手段。

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-28 09:30 AM 發表

無錯 就係目標為本
教育電視係強制播放。

根本佢都唔洗講咁明係要當日係弱化教育界所謂左派的力量。 ...
點解話你鬼鬼地,因為你講既野其實人禍,通識問題係教既人同教材問題。而教材係由人去審批,由黃絲繼續審批只會繼續出事,教育局入面同樣可以有黃絲,可以用明示暗示等等去洗腦,根源唔解決,點改變制度都冇用。
黃師點樣解決係一個問題,但依點係一定要做仲有做得好絕,我們要為下一代下下一代著想,所以唔好再講d似是而非既道理吧

引用:
原帖由 神..六 於 2019-8-27 11:55 PM 發表

剛睇完,畫面及劇情都冇乜張力,唔覺恐怖喎......
可能禾唔夠師兄咁好定力啦!

近排多左打劫案.

有班人練大左個膽..

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-8-28 10:34 AM 發表

點解話你鬼鬼地,因為你講既野其實人禍,通識問題係教既人同教材問題。而教材係由人去審批,由黃絲繼續審批只會繼續出事,教育局入面同樣可以有黃絲,可以用明示暗示等等去洗腦,根源唔解決,點改變制度都冇用。
黃師點樣解決係一個問題,但依點係一定要做仲有做得好絕,我們要為下一代下下一代著想,所以唔好再講d似是而非既道理吧 ...
你睇下隔離個post, 通識教材係[唔洗]審批的。因為無課程大網。
政府唔會亦無權把關。

所以充滿錯誤同仇恨,無羅輯推論的教材都可以入校。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]