• 瀏覽: 1,182,414
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 04:45 PM 發表
馬來西亞禁止反送中人士申請第二家園計劃!
點執行呢?查FB呀?

歷史上有 d 歷史人物好有趣,佢地前半生和後半生好似完全係二個人,就好像電影 Face Off 咁,有相同的面孔,卻是不同的人。這些人中,最有名氣算是唐玄宗李隆基,開玄之治的李隆基有着祖先李世民的氣魄,但天寶的李隆基就變成一個昏君;而明英宗又剛好轉過來,土木堡之役之前的英宗完全全係一個富二代敗家仔,但八年後由景帝重奪帝位後,就變成一個勤政愛民的皇帝。李隆基老年迷戀楊玉環,英宗經歷土木巨變,這可解釋他們性格轉變的原因,但香港林鄭的Face Off ,到宜家還是一個謎,這個謎有沒有機會揭開,還是未知之素。
林鄭出名好打得,好硬朗,當年處理天星碼頭拆遷事件,對手就是還在念中大的朱海迪,那個時候,佢直接叫人把天星地標鈡樓拆左,d 人問佢鈡樓去左邊,佢直接話去左堆填區,揾唔翻。
林鄭跟 CY 工作時,基本還是達標,當佢接替 CY 後的頭二年,還是順利。係立法會更經常和泛民針鋒相對,也因她的工作能力,被委為大灣區工作組委員,係特區政府成立以來,第一個在任官員兼任中央要職,係地位上,在港珠澳大橋開幕之日,佢更被安排和主席並行,位在其他出席官員之上(香港人可能覺得無乜野呀,但共産黨的論班排位就大有學問,每個坐席每個排班都有意思)。就在她最風光後不足二個月,經六一二之役主動投降,首次在 TVB 專訪鏡頭前哭泣。之後,差不多神隱了。612 前,沒有香港人會相信香港會淪為戰場,612 後,香港的命運竟然同林鄭性格和作風改變有着極大關連,也由升變跌了。
林鄭的改變,在坊間有幾種解說 :
1. 韓正要求林鄭向反對派投降,造一個局找主席麻煩;
2. 林鄭本身係黃,係潛伏者,係重要時刻出賣中央;
3. 中央要求林鄭投降,為了配合中美之戰。
無論以上邊個原因,港府系投降了,這也做成整體港府和建制派接近跨台。而林鄭亦係 612 之後好像變了另一人,係最近二個月,林鄭變成一個多愁善感,沒有作為,政府也變成接近無政府狀態。
林鄭的 Face Off 我從前曾解讀過我的睇法,今天我不想再講,如果想知,自己可爬文,但這卻是一個活生生的社會科學例子,大家自己好好諗諗和自己作出結論。但,我想提一提大家,林鄭宜段時間,依舊出席黨政活動,而且每次都係回復她旗袍靚裝笑樣出席!
最後,我想補充一樣野,就係林鄭龜縮後,整個建制,包括最強的工聯會也龜縮了。點解,我唔知,大家想想吧🤔

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 04:54 PM 發表
歷史上有 d 歷史人物好有趣,佢地前半生和後半生好似完全係二個人,就好像電影 Face Off 咁,有相同的面孔,卻是不同的人。這些人中,最有名氣算是唐玄宗李隆基,開玄之治的李隆基有着祖先李世民的氣魄,但天寶的李隆基就變成一個昏君;而明英宗又剛好轉過來,土木堡之役之前的英宗完全全係一個富二代敗家仔,但八年後由景帝重奪帝位後,就變成一個勤政愛民的皇帝。李隆基老年迷戀楊玉環,英宗經歷土木巨變,這可解釋 ...
馬兄,林鄭同葉劉兩個其中有一個是有問題的,我直覺,希望我錯。

話林鄭投降係唔公平。共產黨起源於人民革命,共產黨號稱係代表人民全體利益。

關鍵問題係香港現時局勢過於複雜,沒有一種強大聲音支持政府及警方。

另外,中央提出方案亦好清晰,近期就要解決存在已久的深層次矛盾。
社會反政府的好大原因,馬克斯理論下係社會有矛盾要推翻代表資本家的體制。咁共產黨點會現時出手呢?

所以關鍵問題係要否定黑衣,社會先止暴制亂再即刻好似當年咁解決社會問題。

但李X誠明顯係睇得出中央手段,有可能係故意賣一個可以比暴徒壯膽的廣告,比黑衫可以合理化自己,更加以容港治己為由,阻止中央強力介入香港存在已久問題的可能。

你話李X誠個廣告係咪真係咁誠心,公道自在人心。

https://m.youtube.com/watch?v=wQtxESArGFo&feature=youtu.be

比喻香港人縱容暴徒嘅惡行,置身事外,結果………………………………香港人陪葬。

引用:
原帖由 bbbababb 於 2019-8-27 04:53 PM 發表

點執行呢?查FB呀?
馬來西亞旅遊、藝術及文化部秘書長依斯漢昨日(26日)在記者會上表示,目前「第二家園」計劃申請人數未有突然增加的趨勢,他說,「如果香港人真的有興趣來馬來西亞,我們非常歡迎他們,但必須是真誠的。我的意思是他們不應為了逃避某些事情而來。」

他指出,當地內政部會對「第二家園」申請者做最後篩選,而且將聯繫國際刑警,鑑定申請者身分,並指「申請者必須真誠」。他說,若有證據顯示申請者為反修例人士,當局將不會批准該宗申請。

林鄭對手係境內地主會,境外NGO, 台灣民進黨,美國政府,及教會

林鄭不可能一人戰勝呢班背後玩家的。

引用:
原帖由 step1 於 2019-8-27 05:01 PM 發表

馬兄,林鄭同葉劉兩個其中有一個是有問題的,我直覺,希望我錯。
認同! 根據馬兄所描述, 林鄭應該冇問題! 葉劉出問題就大D!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 05:09 PM 發表

馬來西亞旅遊、藝術及文化部秘書長依斯漢昨日(26日)在記者會上表示,目前「第二家園」計劃申請人數未有突然增加的趨勢,他說,「如果香港人真的有興趣來馬來西亞,我們非常歡迎他們,但必須是真誠的。我的意思是他們不應為了逃避某些事情而來。」

他指出,當地內政部會對「第二家園」申請者做最後篩選,而且將聯繫國際刑警,鑑定申請者身分,並指「申請者必須真誠」。他說,若有證據顯示申請者為反修例人士,當局將不 ...
我意思係好難執行,比人捉左有記錄既當然會知,個的只參加遊行既點會查到

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 04:54 PM 發表
歷史上有 d 歷史人物好有趣,佢地前半生和後半生好似完全係二個人,就好像電影 Face Off 咁,有相同的面孔,卻是不同的人。這些人中,最有名氣算是唐玄宗李隆基,開玄之治的李隆基有着祖先李世民的氣魄,但天寶的李隆基就變成一個昏君;而明英宗又剛好轉過來,土木堡之役之前的英宗完全全係一個富二代敗家仔,但八年後由景帝重奪帝位後,就變成一個勤政愛民的皇帝。李隆基老年迷戀楊玉環,英宗經歷土木巨變,這可解釋 ...
雖然我冇睇曬樓主所有樓所有樓層嘅回覆
但個人唔同意樓主師兄嘅判斷

假設樓主師兄嘅判斷正確
國家和林鄭呢種打法
對香港安全旅遊營商城市信譽嘅消耗
基本上無法喺短期內恢復
無論呢鋪林鄭係贏抑或係輸 
香港和香港人嘅將來都係輸咗

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 03:58 PM 發表

嚟緊有一百萬人仔想買83199
慢慢買
我今日掛220股
分成5,6次入
最細張單賣20股比我

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 04:45 PM 發表
馬來西亞禁止反送中人士申請第二家園計劃!
其實點證實呢
係就好
我個黃同事走唔到去馬拉

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-8-27 05:47 PM 發表

其實點證實呢
係就好
我個黃同事走唔到去馬拉
試下篤佢灰

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 05:49 PM 發表

試下篤佢灰
有就好,係邊篤?😆

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]