• 瀏覽: 1,182,499
  • 回覆: 206
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-11 04:27 PM 發表

我祗係講地名,同埋佢地後面的意義,我無講其它野喎
我睇完之後又產行咗個「大逆不道」嘅大「疑問」喎。。。。說不得🙄

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-9-11 04:34 PM 發表

既然一切注定,又何需做任何事!?儲糧買硬野又有何用!?
呢個。。。我即刻諗起一個故事,水災中教徒等上帝打救,但又即興諗到:
明知山有虎,遍向虎山行,會出事嘅自然會出事,唔會出事嘅自然冇事。
甚至瞓喺度唔洗做。
有啲生活上遇上嘅困境,人有選擇,亦係根據常識或對事物嘅認知。
一啲人力不可挽嘅事,如災難,你選擇迴避還是「不動如山」?
上天容許你走,你偏唔走?
我諗起「自作業,不可活」,或「天作孽,猶可違;自作孽,不可逭」

呢個係改命捷徑。
呢個問題又令我相信,命真係有得改😂

「明知山有虎,偏向虎上行」,或「唔知山有虎,故向虎山行」,即前者雖預知前途,但最終難逃虎口?而後者又理所當然地入虎口?
前者會否根本就冇遇見老虎呢?後者途中察覺到虎蹤,所以可迴避呢?
呢個例子中,會否入虎口,唔取決於先知與否。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-11 05:16 PM 發表

李氏家族之所以係英國能擁有大量公用/能源/通訊及港口企業,是因為因上世紀80年代開始,有一股Privatization (私有化)的公共管理學說興起,而其中學說源頭就是英國,主導人物是英國前首相戴卓爾夫人。當年戴卓爾夫人執政期間,對英國經濟影響最大的,莫過於將大量英國國營或公用企業賣給了私人企業。因為當時戴卓爾及一眾相信私有化學說嘅學者及官員,都相信市場機制能帶來競爭,而將國企或公企交由私人 ...
我自細覺得,一個華人可以喺英國殖民地群象中崛起並且鼎立,箇中原因唔係本事嘅單純,又諗起台灣日據時,部分漢人可以參與到日本軍工相關業務,確實唔簡單

引用:
原帖由 太大星 於 2019-9-12 11:18 PM 發表

你講嘅現象,我住個屋苑今晚發生,我太太經過商場,見成班十零廿歲嘅口罩青年好似撞邪咁叫囂,中間有個祭司咁引領嗌口號,不過唔知嗌乜,但佢話未試過咁驚。

求求阿爺幫忙,盡快派解放軍落黎收服啲邪魔外盜,救救我們吧。 ...
幾日前屋邨嘅曱甴開「大合唱」嗌口號,而某啲地鐵站對出嘅主要含膿牆都有「大合唱」,啲小朋友進入咗個狀態

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-9-13 03:01 AM 發表

無得停,人唔撞過板唔識醒,你唔比佢地試過,佢地係唔會心熄。
仲有班未窮過既80後,係唔會珍惜安穩,有錢1年去幾次旅行咁既生活。
所以,唔會停,一定要大破大立,香港窮返10年,食2手飯,咁D人先識醒(主要講緊而家中學個班).
咁起碼都唔洗今代全滅。。 ...
麥當勞大把食剩嘅署條,馬鈴薯高熱量,豐富蛋白質同維生素,油炸後又多脂肪😍😍

呢段片嘅最後幾十秒講,中國要開發新嘅全球貨幣規則,多謝香港今次運動嘅貢獻,呢個將呢個步驟提早咗。
多謝曱甴🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️

https://m.youtube.com/watch?v=ADe8PY3Ow-0&t=1s
《楊世光在金錢爆》20190914 Fintech賦能 顛覆全球貨幣格局!?

引用:
原帖由 毛毛手 於 2019-9-14 01:18 AM 發表

呢度d高手都講過,大陸每次遇到危機,就會順勢踩多腳,將危變做機,令事情變得對自己最有利。早排華為係咁,而家中國對香港都係咁。
就好似上次印度軍隊非法進入中國境內,俾到中國藉口做平時唔方便嘅嘢🤭
師兄點睇呢排美借息大升?引歐洲資金落搭?定係中國套現?明明市場吹緊qe負利率,債息不跌反升,中美貿易戰緩和就順理成章

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-14 03:44 PM 發表

邪教來來去去涉及三種手法:
金錢利誘、騙炮、權力鬥爭
加多一樣:涉及毒品
講親邪教都有呃女信眾提供肉體😍

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-14 04:54 PM 發表
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2019/0914/348741.html

買票你就笨了/屈穎妍

時間:2019-09-14 04:23:19
  話說有日,賊佬打劫了銀行,在門口被正義市民逮個正着,賊佬說:「我劫富濟貧,唔得咩?」正義市民說:「這是法治社會,你別走,我報警!」圍觀者有人說:「而家咩事啫?你又唔係警察,阿賊佬你唔好睬佢,快啲走… ...
6月起,香港傳媒+專業人士+政客同流合污,顛倒是非黑白,指鹿為馬,成果顯著

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-9-14 08:04 PM 發表

淘大 = 恒隆

陳啟宗睇路
含膿條氣唔順,仲有,長河,生膿雞,mt膠,全部土豪都要清算

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-14 08:29 PM 發表
為咗谷起個股市呢個不失為好辦法

引用:
原帖由 LEE3509 於 2019-9-14 08:41 PM 發表

中央是否已經改策略,用民鬥民方式對付曱甴?你玩無賴,我同你一齊玩,之後如果成形,可能去圍香港電台, 短江,假法人等等⋯玩無賴,呀爺老祖宗級數! ...
如果非要出兵不可,而且出兵係下策,咁出兵前不如民鬥民,最「壞」情況就係民鬥民失控,解放軍介入曱乙雙方矛盾。假如現時直接出兵對曱甴,政府包括中央就自己變咗乙方,從輿論上相對地係下策。
即使民鬥民未失控,亦為後續行動提供更好嘅基礎

引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-14 11:31 PM 發表

全編重點,都係要帶口罩!

君不見去唱國歌或撐警察的都係冇帶口罩的,光明正大!
做慣曱甴,之後做咩都心虛,慣性要戴口罩😷😷😷

引用:
原帖由 財記士多 於 2019-9-16 01:00 AM 發表

緊急法可以畀警隊用 更加 強嘅武力
武警不需落嚟
我希望緊急法後,司法規則會對所有「抗暴徒方」都變得有利,咁就可以更好地發揮警民合作,不過我估基本法18條先有呢個可能

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]