• 瀏覽: 1,181,655
  • 回覆: 206
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 木雞 於 2019-9-21 06:47 PM 發表

我以前睇過套戲 叫做 籠民
前排有個大陸講電影講過呢套,我諗年輕要睇下深體會當年嘅蝗恩

引用:
原帖由 木雞 於 2019-9-21 07:31 PM 發表

其實我最關心嘅系 衣家香港仲 有冇/幾多 籠民 定系劏房最L慘
籠屋就系我嘅香港情懷
數以十萬計。
如果政府可以對部分人士提供交通津貼嘅話,可能短期內可以紓緩下個壓力。

如果香港深圳嘅24小時通關再方便啲就好,現時通宵皇崗口岸要
1,先去皇崗,
2,再專車去落馬洲過關,
兩個點唔知幾耐,交通費都貴。
我本身有諗過去深圳租房住,所以留意過。
有錯請指正。

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-9-21 07:59 PM 發表

主要考慮深圳的位置,因為過關你仲要揾車回家。加上車費不太多選擇,除非係皇崗附近。
有地鐵時段就好啲,但通宵時除咗的士之外,深圳好似冇通宵車,所以目前唔係太適合我嘅工作時間,但都可以幫到部分香港劏房戶或籠民,只要放得下偏見同高傲

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-9-21 08:11 PM 發表

睇政府記錄十幾年前己有二十幾萬港人每天上落深港。深圳某些多港人地區有專線來往關口,比如布吉沙灣…以後深圳灣都類似
深港融合係好事

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-21 08:19 PM 發表

我都諗緊深圳租房
初步睇好似深圳灣方便啲
有嘅整租套房冇廚房ok,家庭租整個單位又抵

引用:
原帖由 LEE3509 於 2019-9-22 08:55 PM 發表
算啦,今日新知識!
今日有個post:佢地話警察暴力,我叫佢地睇tbb直播先講
佢叫我吾好睇有立場既tvb新聞,睇多D中立既立場新聞
我個腦停左一陣,笑左,吾識反應!佢真心想幫我 ...
佢哋星球嘅嗰條赤道就喺正南極圈,我哋地球人唔會理解,呢啲就係「知識盲點」🤭🤭🤭

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-9-23 09:11 AM 發表
【珍惜生命】西貢翠塘花園56歲男墮樓 現場證實死亡
https://www.hk01.com/sns/article/377710
跳之前寫好遺囑遺產唔傳俾逆子先😩

有個疑問🤔
現行嘅醫療部門架構同標準下,引入外地,甚至內地醫護人員關卡重重,如果如開一間全「內地制」嘅醫院更係唔可能。
但如果再開設多一個部門架構,發展另一個標準「內地制」,類似中醫咁,個難度會否低啲?政府承認,然後中資或國有壽險承認,市民自己選擇。

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-9-23 02:22 PM 發表
仲有個最大既問題係點解曱甴有鎖匙開門,地鐵有內鬼?
門嘅鎖匙係簡單嘅方頭或角匙,用私人鎖匙夾埋都開到。而且長久以黎都偶有遺失鎖匙嘅事。
但職員有指導甚至直接參與嘅可能,因為開梯好熟手

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-9-23 04:57 PM 發表

避免''西醫管中醫''的情況,政府都有政策想擺脫西醫獨大,例如:政府計劃興建中醫院,並於2024年落成。
以下係一則舊文,指出興建中醫院的政策上利弊缺失;相信若計劃達成,到時引入國內專才,再推動中醫發展應該不難

現代中醫:創新思維籌建中醫院 2018-04-09
https://health.mingpao.com/現代中% ...
呢套模式要推行到西醫。
講開西醫獨大,大概6月時,我個公務員朋友嘅一位醫護朋友同佢講(實為游說佢加入反政府),香港政府會逐漸用內地人取代本地公務員,又話自己醫護係專業人士就唔怕。
如果喺反中和理非當中要對某哋界別做打擊排名次序,醫護同教育界係我心目中嘅前2位。
醫護長期以病人福祉作籌碼謀私利,而家仲搞埋暴動反中港獨;教育界就直程塗毒學生包括小學甚至幼兒,推佢地上前線,為自己爭取利益。

引用:
原帖由 pureco 於 2019-9-23 08:29 PM 發表

每枝政府佩鎗都有來福線紋理識別的編號,一查就知。
呢個係理想嘅理性嘅情況。
當真係發生呢種事件,搞手會乘勢趁調查結果未出前發起攻勢衝擊,而且,以現時「太子站事件」作參考,即使有調查結果都無助平息衝擊同混亂。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-23 09:50 PM 發表
一篇好抵死的回帖,但卻又道出左沙田即將發生的危機10284863
政治中心轉移,沙田有運👍

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-23 11:24 PM 發表

但係警察多一班有槍既敵人都唔係易應付,呢三個部門有既槍加埋不比警察少
到時武警加解放軍啦

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-24 07:19 PM 發表
「家屬收咗掩口費」,「被威逼封口」,「家屬係大陸人冒認」

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-24 07:19 PM 發表
我見到入面有條「黑魔法罪」🤣🤣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]