• 瀏覽: 1,182,385
  • 回覆: 221
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 財記士多 於 2019-8-24 11:21 PM 發表

我中學都未做完
染得好少黃
雖然教育係不濟,但你亦要從中學習,揸緊信念,冇嘢可以動搖到你,加油💪

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-25 12:09 PM 發表
尋日港鉄封幾個站,高人策略絕對成功,點成功,我講講:
1. 將班曱甴鎖左係一個點,所以尋日四五點,你會發覺有成千隻曱甴係暴動現場;
2. 步兵曱甴無得去支援機場塞路,結果 30 多部戰車塞路曱甴,有16 部俾交通部用驗車理由扣起,單車曱甴全部抄牌(行高速公路),並被趕走!即話機場塞路,全軍覆沒
3. 一路趕曱甴由九龍灣行到彩虹,班友無曬氣,所以去到黃大仙已無力玩;
4. 有一 ...
高人話今日我又炒冷飯,金毛你諗到點解決味?😈

淨係交通都已經玩死佢哋,希望佢哋唔好咁快放棄🙄

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-25 12:52 PM 發表

今日只封葵芳,荃灣同荃灣西三站

甲由仲可以响大窩口,葵興同荔景上車
唔可以全部趕盡殺絕,總要留一扇窗,唔係就會煞科😭😭😭

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-8-25 02:00 PM 發表

講真,我而家當左星期6影院咁睇,尋晚咁早完,其實有d失落
冇辦法,根本就是強弱懸殊,係少爺兵捱唔到,唔好期望咁高啦,加上之前警方一直鬆章,所以令你落差太大啫😗

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-25 11:59 PM 發表
我地宜個帖有個好處,個個帖友都講金,所以,即使生活苦悶都仲好開心
大家保持咁態度,捱埋佢
學末日大師話齋:金=信心,
而家我對未來充滿希望👍🏻👍🏻👍🏻正能量up💪💪

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 09:34 AM 發表
劫就一定會嚟,至於點樣應個劫就另一回事,2017立春後巳入限,黑衣黃狗越係破壞法治,毀壞公物就越應劫,特大交通意外,阻塞,只要唔死人反而係好事。所以呢,香港係福地。要準備下一個財劫,香港人都要受呢個財劫,點解要儲硬野,鎖入保險箱,除非個賊爆開個箱,而且硬野唔係自己身邊,託管比銀行保險箱,財巳離去,可以減低被劫嘅機會。 ...
大師,第二個劫要幾多年先完?幾時可以賣硬野?

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-26 10:40 AM 發表

即係要等香港經濟復甦,與中國發展同軌,才決定.
要等好耐,不過我應該仲有命,可以等

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-26 06:14 AM 發表

唉,我仲未夠"信心", 要去多幾次總行至得喇
要快手d,遲d比馬兄訂購曬

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-26 11:42 AM 發表
跳蚤似乎想將阿爺真正想法講出來,一場香港文化大革命,沒群眾單靠小平頭辦不了事,一定要群眾,但怎樣開始,要思索啊!

跳蚤2019-08-26 07:50:54
沒有買賣就沒有傷害,沒有對此就沒有選擇!從那個地方的情況我們想到了什麼嗎?其實四九以後我們家比那個地方好不到哪裡去,基層管理延續了舊的體制,沒辦法啊!識字的貧下中農基本沒有,能識字還叫貧下中農嗎?怎麼辦?只能延續舊時候的管理人員和體系 ...
歷史一直重演
昨日中國,明日香港。
不過,結果一樣帶來安定繁盛!

引用:
原帖由 unreal 於 2019-8-26 12:20 PM 發表

我地依啲理智讀書人最好都係做幕後軍師。

但可以鼓鼓多啲低下階層包括司機大佬、旅遊業、零售業、飲食業從業員,以圍堵不破壞不暴力形式開個頭,至少要打響聲勢先。 ...
溫故知新

國務院港澳辦:希望香港各界人士旗幟鮮明抵制暴力
2019年07月29日 15:19
https://news.sina.com.cn/c/2019-07-29/doc-ihytcerm7082905.shtml

國務院有關人仕于7月期間,提出對香港當前局勢的立場和看法,提出三點意見如下:

第一,希望香港社會各界人士旗幟鮮明地反對和抵制暴力。香港近期事態的演變,特別是少數激進分子實施的暴力活動,已經嚴重破壞了香港繁榮穩定的大局,嚴重挑戰了香港法治和社會秩序,嚴重威脅到香港市民的生命財產安全,也嚴重觸碰了“一國兩制”的原則底線,絕對不能容忍。任何文明和法治社會都不會容忍暴力橫行。希望廣大市民清醒地認識到當前事態的嚴重性,共同聲討激進分子所作的惡,犯的罪,阻止他們禍害香港的行徑。

第二,希望香港社會各界人士堅決守護法治。法治是香港人引以為傲的核心價值,是香港良好的營商環境的基礎,是香港保持繁榮穩定的重要基石,絕不能坐視一小部分人肆無忌憚地踐踏。法治的支柱一旦動搖,香港的繁榮穩定亦將不保。中央政府堅決支持林鄭月娥行政長官帶領特區政府依法施政,堅決支持香港警方嚴正執法,堅決支持香港特區政府有關部門和司法機構依法懲治暴力犯罪分子,堅決支持愛國愛港人士捍衛香港法治的行動。我們特別理解和體諒香港警隊及其家人所承受的巨大壓力,借此機會,謹向一直堅守崗位,恪盡職守,無懼無畏,忍辱負重的優秀香港警察,致以崇高的敬意。

第三,希望香港社會儘快走出政治紛爭,集中精力發展經濟,改善民生。發展是香港的立身之本,也是解決香港各種問題的正道。香港雖然積攢下一些不錯的家底,具有一些有利條件和獨特優勢,但也經不起折騰。香港亂下去,全社會都要“買單”。特區政府和全社會都應該想方設法,採取更有效的舉措,推動經濟發展,民生改善,特別是幫助年輕人解決在住房和學業,就業,創業等方面遇到的實際困難,紓解他們的怨氣。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-26 03:53 PM 發表

但係阿爺都冇話去
就算去,都係飲飲食食,玩下雀

引用:
原帖由 hk1120 於 2019-8-26 10:10 PM 發表
話說今早返工,有一同事和我說,昨晚零晨在他屋苑有傻佬大叫曱甴口號,他住將軍澳,我不以為然。
結果我剛回家,在屋苑樓下遇上同一情況,我心諗仆街喇,班人情緒竟然癲成咁 ...
岩岩10:00樓上有條19大嗌,嗌左幾句就收咗皮,唔知係咪叫人夠鐘起身屙夜尿🤔

引用:
原帖由 Postman65 於 2019-8-27 10:02 AM 發表

我哋可以晚晚大叫我是中國人,頂死佢地把口
或者一起唱國歌都ok
點解要戾鬥戾?帶個耳塞即可安眠,簡單又快捷
支持佢地慢慢嗌,嗌天光

避走深圳 hea 兩天之旅
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28470549&extra=&page=1

睇見隔離ching介紹,好想即刻去玩番晚

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 10:59 AM 發表

我又咁睇,部分人為自保,公開一定會跟friend 立場。
內心唔一定係咁睇。
而且唔支持警方都唔一定仇警。
政府要制止再深化仇警呢樣野。清理連儂牆。 ...
為工作、為學業忍辱負重唔緊要,
但時機一到,一定要申述自己的立場。

尤如''餓底'',交出黑衫犯罪證據,以示清白

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]