• 瀏覽: 1,157,711
  • 回覆: 221
  • 追帖: 360
引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-9-26 09:52 PM 發表

香港以往的成功因素之二,一是效率,二是法治。看來這兩樣都在說再見了。
關於效率,昨天開幕的北京大興機場,2014發改委批覆,2019完工。
香港2014-2019做了甚麼?佔中、旺暴、反送中。😔 ...
我反而覺得你所講果2樣野,絕對唔係香港的成功因素.....
講效率,睇下香港發展,停滯不前,咩科技、規劃、創新創意,完全唔入流,係笑料
而法治,係人治,只傾斜於有錢人、反對派,不嬲無私顯見私

依2樣野我實在不敢苟同,無法接受啊

熱賣及精選
引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:06 PM 發表

有一樣野叫8/2定律,吾出聲既有80%,發癲既有20%。曱甴一直玩緊既戰略系,誰大誰惡誰正確。而家,响臉書既愛港主頁,曱甴把聲已經越來越弱,亦可能有國內朋友幫忙既助大個勢。而曱甴,現時淨系集中响政府及各大新聞網頁發聲,但開始冇咩鬧人同挑機。由此可見,佢哋形勢既變化。然而,因為佢哋收晒錢出鏡,上到街一開工就要按指令交貨,例如,要有市民受傷見血等等。

而警察方面,佢哋一定系終極目標,上星期有警 ...
佢地連國的觀念都無,又點會為他人而戰,口講 為人上前擋子彈,點知真打時,全部企曬後排數錢,講到尾,見錢開眼、收完錢就見利忘義,有權利就無義務 睇下個火頭,三個月禁耐都唔爆,就知咩事,個個以為自己渣旗,同警隊正面衝突時,只係想睇格離衝,自己淨耍陰招、玩偷襲、以多欺小,打市民;放工後淨係識上網9up 2句,玩網絡欺凌,真係小朋友玩泥沙咩.. 完全侮辱左''革命''2個字

亞爺正正睇中依點,先玩持久戰,折磨金主,同時又可以教育下全中國(包括你、我)
總之,我地''瓜照吃、舞照跳'',欣賞中尾大戰之餘,每禮拜觀看下警隊棍打乞衣仔啦

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:57 PM 發表

吾知點解,每星期總有一兩個老野會中招,我發覺佢哋專打老野。好黑人憎!
唉,有時佢地(長者)太過衝動喇,反而做左憤青,完全控制唔到自己
所以,我成日會同長輩講,叫佢地忍下口,唔好出街亂講野,驚佢地出事...

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:57 PM 發表

吾知點解,每星期總有一兩個老野會中招,我發覺佢哋專打老野。好黑人憎!
就連八十幾歲的外婆都激動過我,我都真係打左個突

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:08 AM 發表

咁搞笑嗎?真系好背Heart喎
總之越老就越激,個個都想慷慨就義

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:13 AM 發表

要襟住呀,事關佢哋已經骨頭翠。
講就講左,希望佢地記得
始終有d人太投入、抽離唔到

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:16 AM 發表

重要日子,尤其周末,發個輪關心下佢哋囉,起碼知道佢哋行蹤。
當然有,一定要關注長者的狀況

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:23 AM 發表

今日睇完特首搞既對話,我認為無必要搞落去,暫停一下,等亂完之後再嚟過都吾遲。否則,就吾該將150席分兩部分抽籤(藍/黃絲)。技術上點做,佢哋自己諗。 ...
我反而覺得開批鬥大會,令對家出醜,係好事;起碼令我方更團結,信念更加堅定;
佢地唔係最鐘意對話平台咩,要政府聆聽佢地係聲音麻,一定要比佢,仲要令要佢地傾到唔想傾,要佢地單方破壞對話平台添
政府擺到明,嚴密報防,唔怕你黎喎

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:36 AM 發表

好正喎,有埋藍/黃批豆大會都吾錯啫。到時我淨系得翻排牙……笑死咗。
所以我頭先一直笑足全場,仲差d噴飯

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 02:37 AM 發表

特首林鄭在灣仔與曱甴一會,

是正面回應了曱甴,亦是官式行完每一步過程,

甚至在拖時間,拖出來的時間在部署繼后的行動。

其( 表現 )亦另到我們( 不能理解 )

我只好( 理解 )為林鄭正在配合中央政府的( 戰略 ),為曱甴及其背后的力量保留火種。

我作為一個香港小市民,
或許不能理解祖國的宏觀策略。
。。。。。。。。。。

也許( 呀Q精神 )帶領我們度過難關

。。。
。。
。 ...
又唔係''不能理解''呀;
你留意下大部分發問者既問題,禁低質,禁無營養,你又想林太點做到一個好的對答呢?

簡單d,政府願意開放對話平台,目的就係想聆聽市民的實用意見,展開理性對話,為香港之後尋出路;唔係單方面聽反對派哭喪、漫罵,浪費時間;
仔細想,依堆公開活動亦想知道,香港裡 理性而沉默的人(被滅聲的人),其實會唔會把握這些機會,為自己的家 勇於表達自己意見呢?
如果無,就可以診斷香港的確實''無得救''喇!

最後,再回憶下,亞爺幾個月前提及過只要係和平、合法的活動,市民就可以去支持、去參與。所以亞爺一定會睇到架!

我有報名參與,之後若中籤,亦會身體力行,而你地呢

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-27 07:49 AM 發表

佢地最叻無視己方暴力
好似機場打人佢地又係冇提

唔好痴心妄想喇,對乞衣仔黎講,依個係批鬥大會,又點會力數自己的錯呢?
如果佢地會檢討,就係香港的奇蹟

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 12:09 PM 發表

回#6962 藍色多腦婆

1. ( 不能理解 ) 只是小弟自作主張概括別人的情緒上的反應。

2. ~~身體力行,而你地呢?

2.1 身體力行,欣賞你。

2.2 而你地呢?是質問!

。。。。。。。。。。

我弱弱的回應你:
是否要全港700萬市民塞入灣仔新伊館。

。。。。。。。。。。

還有啊!
入得來這帖的巴打絲打都是有心人,出心出腦出錢出力!

。。。。。。。。。。

小弟再來一個不 ...
多方面討論先可以深化思考,唔覺得有任何''得罪'',
而大家黎到香討,自然係其中一種方法為香港發聲,凝聚力量的方式;

至於你問「我弱弱的回應你:是否要全港700萬市民塞入灣仔新伊館」
當然不是啦,只是想指出一點,就係我地(理性的一方)唔應該放棄此機會,向政府表達意見乍,
因為此乃全港公開的平台(直播),真係可以切實對港人、政府,甚至亞爺表達意見。

說白一點,我覺得本活動 直程就係為理性/沉默的人而設,只要在此平台可以向大眾表達到正向的訊息,
我諗就係踏出反擊的一大步

其實政府今次做得好左,起碼肯試,有途徑直接接收市民意見/訊息,唔洗單靠其他傳媒去傳播;
不過,如果平台被人騎劫,就不用再講上面的功效;所以就依一點,政府係被動的,而市民(我們)則為主動。

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-9-27 12:34 PM 發表

好似之前一直只有佢地起人底, E+ 藍色都有本事起佢地底, 感覺是平衡番D, 心理上是BACKUP左藍色無咁怕, 不過, 可以的話, 第1樣要做就是控制番FB, E+ HK個FB是台灣管, 搶番過來由其他地方管, 打死佢SERVER,等成日上唔到等, 晌文宣上,應該好幫到手.... ...
又唔洗睇重FB,你睇下國內咪有個微博囉,
近日不是有警員開帳號玩微博咩?
如果大家轉移平台,FB咪形同垃圾囉

有d野,只須靠自己的選擇就得,完全唔洗國家/政府出手

引用:
原帖由 清晨小小樓奴 於 2019-9-27 12:58 PM 發表

特首好忙㗎,唔得閒日日落區㗎,其他司局長呢?仲唔出嚟?

點解唔出黎?莫非唔係同team?

引用:
原帖由 Herme 於 2019-9-28 11:06 AM 發表

有班傻黃中諗住到時樓價跌, 可以買層樓收租或者俾仔女住,
但無諗到時失業, 屎都無得食, 仲有銀行借錢俾佢?
半年前,有個黃畜朋友話樓市硬,唔會跌架,唔買就走寶,做埋加按一開二;
見到佢入曬袋,仲懵然不知,我都替佢高興

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]