• 瀏覽: 1,182,382
  • 回覆: 73
  • 追帖: 357
+605
嘩...一班兩班反中亂港嘅暴徒組織都話唔收貨......即係晚晚同周末繼續PARTY.....

個白痴"民間記者會"仲係話"缺一不可".......即係繼續玩, 曱甴仲唔捉蟲......

响大叔個邊搬過嚟, 疑似曱甴落格, 俾受僱暴徒追數毒打恐嚇, 覺得兩幫人為私利去攪動亂, 破壞自己家園, 都係垃圾, 社會地底泥,  有粗口慎入.......

https://www.youtube.com/watch?v=r3U4PyKOLFA

引用:
原帖由 地下黨員 於 2019-9-4 11:56 PM 發表

曱甴出黎暴動真係有工資
個班最前又FULL GEAR冇錢會衝?? 爆眼女又叫派錢姐......咁又真係有批愚蠢又以為自己好正義嘅會出錢買GEAR去暴亂嘅....

隔離大叔處借嚟嘅MV, 睇完真係俾啲歌詞同動畫攪到好滾動, 香港依家係被攪爛, 人心不淨, 但係唔好絕望, 因為睇完呢班小朋友嘅畫作後, 佢哋長大後可能係重建香港嘅希望..........大家不妨用5分鍾睇下........

https://youtu.be/2gM-gSZXyVo

引用:
原帖由 abba007 於 2019-9-5 09:39 PM 發表

睇到有沙入眼
仲係好嚴重個隻......

我好多年前都疑問, 投資者點解一定要將老尾4大評級機構嘅狗up, 當成金科玉律, 唔聽輸死, 聽又被害死....啲投資者會唔會懷疑人生呢......最後覺得呢班金融專才係騙子居好......

@horse2014  @scottiehong @kallan 在朋友群中, 看到有關香港股票市場暴跌時, 假如中國政府會出手應對時面對的難題, 由於財務知識有限, 想睇清楚是否實情, 希望3位樓主幫忙指導一下同睇下個推論是否站得住腳??? 感激萬分!!! 論說如下:

推論係基於解放軍進駐香港平暴後要穩定港股市

1. 港股市遠過30億港元, 假定跌一半, 中央要攞15億嚟撐市....(我疑問: 股市係咪都有昇跌, 有需要出咁多撐市??? 為咗世人對香港股市信心而出重手???)
2. 若真的要15億港元, 中央冇咁多港元, 就要動用等於近兩億美元同金管局及香港發鈔銀行換港元, 再注入港股市場; 然而中央全部外匯儲備只有3萬億美元....(我疑問: 3萬億係咪包括美債?? 唔包, 係咪可以拋一部份頂下, 仲可以賣黃金籌一部份, 唔使用咁多儲備)
3. 如果中央咁做, 人民幣立即變廢紙, 正中美帝下懷!!! (我疑問: 變廢紙係因為儲備大幅下降引致世界其他國家對人民幣冇信心??? 但係一帶一路同貸幣互換已經係他國對中國同人民幣嘅信心, 真正又可能會係什麼情況呢?? 個立論係咪仍然堅信美元對中國仲係不可或缺???)
4. 最後, 中央還可以令港元同美元馬上脫勾, 直接把港元同人仔一兌一, 這等於向全香港市民打劫...(我認為就算幾惡劣, 中央都唔會咁做....)

靜候各位大師俾啲指導.....預早多謝先.....

有冇師兄知道如何向香港警察報料??? 我睇某新聞時無意中發現咗一個暴徒曱甴竇, 有6-8隻曱甴, 仲有裝備, 當中有隻曱甴話佢熟知警察如何運作, 實在好可疑......

引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-7 08:05 AM 發表

https://www.erc.police.gov.hk/cmiserc/CCC/PolicePublicPage?language=ch
多謝師兄....等我.走去舉報......

大台引路透爆料剛報, 沙特阿美好大機會去日本上市.......日本真係悶聲發大財囉......

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-9 06:53 PM 發表
哈哈……

美土聯手完爆沙特!沙特終於要“上市”啦!

阿美會去日本上市???

考慮到美日韓同盟嘅近況,以及日韓投奔中國嘅熱情,美國用阿美釣日本重回美日韓聯盟,都唔係唔可以嘅!

當然,成件事嘅重點係“釣”,唔係“俾”!祝日本好運!:smile_o11 ...
牛兄再現!!! 視野縱深, 拜服!!!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-7 08:43 AM 發表

我試試講我的意見:

推論係基於解放軍進駐香港平暴後要穩定港股市
horse : 阿爺進駐絕非要穩定股市,不要搞錯?

1. 港股市遠過30億港元, 假定跌一半, 中央要攞15億嚟撐市....(我疑問: 股市係咪都有昇跌, 有需要出咁多撐市??? 為咗世人對香港股市信心而出重手???)
horse : 既然阿爺無須要穩定港股,阿爺可來攞錢出尼呢!況且,係某個層面,港股大跌,係合付阿爺利益。
...
呢幾日好忙, 終有空睇翻馬兄意見!!! 多謝指教!!! 小弟筆誤, 係15萬億.....

引用:
原帖由 太大星 於 2019-9-7 09:06 AM 發表
我諗你有些筆誤,港估市值約三十萬億掛!
港估市值跌至十五萬億,係唔需要用十五萬億買盤才可推上三十萬億的,可能三萬億已足夠,當中要中央或港府支持的應不用一萬億,但港府有三萬億外儲。
舉例:新地市值三千億,早幾日單日升佐10%,即三百億,但成交唔使十億。
中國要托港估,可以在深圳、上海去支持國企,不用直接係香港托,國企佔港估很大比重。
你無跟開k兄的帖,中國未必需要咁多外滙儲備,特別係美債。 ...
星師兄眼利, 係30萬億, 利用國企股托港股, 省錢妙著.......

引用:
原帖由 wsp 於 2019-9-7 11:09 AM 發表

不同的推論是基於不同的假設
個人對這個分析的假設無法認同
在個人的分析框架內
香港股市的生死並不是中央最注重的一環

個人的分析框架建基於 :
香港的重要性在於經濟地位
香港經濟地位對中國的重要性在於獨立的港元
中央對香港的各種補貼,讓利,輸送,對股市和商業的支持
都是要港元穩定
中美經濟已經從以往檯面對抗
檯底相互諒解合作的格局
逐漸變成全面對抗
因此港元的 ...
多謝師兄指教!!! 又多一個層面去睇事件.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]