• 瀏覽: 1,182,407
  • 回覆: 53
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-24 12:26 AM 發表

其實呢, 今日下晝現貨金做過US$1495, 同$1480只係差US$15。 我唔知你要買幾多啦, 我當你要買十兩, 都只係差千零蚊港紙咋!
唉,今朝個勢係回緊,千金難買早知道,萬般無奈想不到,點知阿爺會開戰

引用:
原帖由 克人憎 於 2019-8-26 03:10 PM 發表
記得03年送建制三個堅持,無整理就生食!
今次系生果要剝皮食!!!!
你返去啦

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 11:58 PM 發表

黃師一直存在,變化係咩呢?

課程(改革)中文無範文,變番有少量範文,原因係無範文學生連中文作文都唔識寫,閱讀理解能力低下,幾乎斷左同中國文化的溝通。

今時今日都重有人去昆明去圓通山,即使作者文革比人整黃師會放大,大明湖梁容若又係政治等,都改變不了香港一代人對知道濟南有大明湖呢個地方

根本問題係,黃師如果必然存在,咁點樣可以等學生盡可能通過考核而牢固基本在為中國人的概念,而 ...
你越解釋就越混亂,講緊通識又講乜鬼中文範文🤭
其實冇人否定教材設計有問題,應該審核得好d,但課文內容係死嘅,始終係教嘅人嘅問題。可能你係教育界嘅,有意無意唔去碰呢個人嘅問題,但正正就係呢個盲點,導致教育失敗。

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-8-28 10:20 AM 發表
馬兄講得啱 ! 中央係冇放棄香港 ! 已經一步一步咁點名亂港份子 !
到教協了 !

內地《人民日報》海外版發表評論員文章,點名批評教協是鼓吹反中和反政府的幫兇,指教協副會長葉建源煽動學界強力表達政治訴求,理事張銳輝發縱容亂港分子煽動學生罷課,鼓動老師在校內搞衝突,作為向政府施壓的政治籌碼及犧牲品。
文章指,香港教育的問題由來以久,國民教育長期缺失,回歸後中學取消中國歷史作為必修科,通識教育亦 ...
呢D就係正論,通識唔係唔好,而係被曱甴利用,唔杜絕曱甴,幾好食嘅食物都會中毒。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-28 12:34 AM 發表

而家巳經劫緊啦,香港經濟有幾好大家心中有數。老美攞到甜頭,香港又未至於大傷。八月十五後咪知囉
大師,我估係終歸會推緊急法,或者老美推關係法,總之終於引到一班矇炳或者逃犯走資去老尾,跟手十月來個灰飛煙滅化功大法,嘿嘿

引用:
原帖由 papaj 於 2019-8-28 12:35 PM 發表

我唔係話中央冇做嘢,而係特區政府內部有人唔配合阿爺嘅指令,你睇下噴老尾領事館就即捕即審即判,效率仲快過順豐速遞!而要審班暴徒就又要搜證,又要排期,仲可以保釋!肥佬黎及一衆漢奸被點明之後仲可以係香港自出自入,自由自在!咁樣叫中央有做嘢?你唔係話呢個係阿爺嘅意思嘛?
阿爺都不下一次出晒聲,但政府依然(扮)弱勢,警方開個記招都俾班黑記審犯咁審(攪到我以為黑記係警方,警方掉返轉係賊!),你話呢啲如果 ...
劣正C入面有好多25

話口未完,真係搶金飾了
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0828_00822_001.html
旺角蒙面匪闖錶行刀嚇職員 掠走近百萬手錶金飾逃去

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-8-28 05:23 PM 發表
話口未完,真係搶金飾了
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190828/bkn-20190828133939800-0828_00822_001.html
旺角蒙面匪闖錶行刀嚇職員 掠走近百萬手錶金飾逃去
話時話,用飾金價計,差唔多60兩都成4斤野,搶幾隻錶都唔止一百個啦,所以金都算係好平

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-29 01:18 PM 發表
負利率原因,無記錯係因為市場出現過盛的流動性,無人借錢,金融機構選擇把錢買國債。

因為好似德國國債肯定有錢還,交易方接受國債貼現進行短期融資。

另外,自美國放棄金本位,過去40年息率長勢係向下。而之前QE 係變相把利率低於零。

美國之前加息實際入裝為未來衰退儲備彈藥。但特朗普就太貪心拎佢去玩霸權。
貨幣而家實際上係以國家實力背書。假如美金出事,好有可能出現滯賬而要大幅加 ...
唔識真係唔好亂噏,呢段野啱D唔啱D,基本上大部份都錯,spagetti咁撈亂哂,都唔識點改正你
你不如查下乜野係流動性,係市場定央行driven,息率點運作,金本位同改革開放歷史先出post啦,唔識都唔好亂抄

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-29 05:32 PM 發表

絕無筆誤,日本已經負了三四年了。自己 google 一下,這里不詳解了。
呢度有個arguable嘅問題,諗極唔明,大家畀D意見
歐州同日本攪負利率,係要壓低匯率,趕走油脂;老美十年債玩到負利率,係央行行為,定係市場行為?作為risk-free benchmark,咁玩法對所有fix income計價衍生商品,有幾大衝擊?

呢個問題嘅答案,會導致老美會出現通縮,定係超通

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-29 05:59 PM 發表

如果政府爆廠執笠
咁就攬住一齊死
根本係冇得救

所以買硬嘢和買債券根本係唔同思路
買硬嘢係預算喺最壞嘅情況之下
極限生存嘅一種資本
投資只係副作用

而買負利率嘅債券
基本上係一種博大霧嘅投資
完全冇喺極限生存下維持基本生活嘅作用
我老豆叫呢啲做"勒住羅友吊頸" ...
我咁理解,揸債首先最少係對政府信用嘅信任,所以你啱,唔好同keep金比較
其次投資者買債,除左係risk on泊錢,亦有炒嘅成份,好似炒股咁,唔係個個想到期收息
另一方面,norminal interest名義利率併上通縮,亦可能有數維,若果呢個係市場行為,即係信經濟會大衰退;
但如果係央行人為推低,我個人覺得有機會超通
Anyway,the die was cast and wish for our luck

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-29 06:13 PM 發表
政府洗乜執笠
賴債咪得囉
俄羅斯又試過
阿根廷又試過
仲唔止一次添
呢D國家同老美唔同,作為結算儲備「流幣」,佢係終極貨幣信用,唔可以賴,一賴成河一瀉千里。
其實你唔駛擔心,佢一定唔會賴,要知道黃河之水天上來,點印都有點會賴?
乜野理論合理比率係佢定,要做野自然有學者「發明」新經濟理論。
講真QE填左白頭片條數,其實就係賴左債啦,當年大家焗住跟莊,但今時仲會唔會同往日呢?我唔識

引用:
原帖由 G36 於 2019-8-29 06:30 PM 發表

當年印度清蘇聯國債
俄羅斯收錢收到媽媽聲
我記得,印度佬真係好縮骨

引用:
原帖由 G36 於 2019-8-29 06:36 PM 發表

所以賣t50, t90, su30嗰陣慢慢凌遲囉
阿差數口太精,肯抵諗D當識個朋友,就唔駛日後抵諗死

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-8-29 06:34 PM 發表

咁通縮既話 樓價係咪跌?
我試下拋磚引肉,呢個問題有幾個層次,表面上可以係Yes,但實際上可能係No,要用唔同角度理解,但我又唔敢寫太白
通縮係貨幣相對商品嘅購買力,樓價係講緊供求價格,兩者不盡相同,樓只係其中一種商品,唔同商品有唔同需求彈性,甚至有D商品例如金銀可能會上升(嘿嘿),有D又會跌;另一方面,貨幣相對價格(匯/息)亦會影響其價格,脫唔脫又好大影響

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]