• 瀏覽: 1,181,647
  • 回覆: 53
  • 追帖: 357
+605
謝馬兄
我發現原來深圳搞左個特別合作區
https://zh.wikipedia.org/wiki/深汕特別合作區
其實香港應該諗下類似方案,畀D正常人避禍

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-8-23 01:27 PM 發表

答walfun兄

其實係話,美元兌人民幣貶值,咁美元計的債務就可以緩解

現在係倒轉頭當然死,加上美聯儲就係要壓低金價,保持自己的儲備地位,但現在又同時推升金價,

令美元的地位受沖擊

即係又唔比你緩解你對我的欠債,又要打擊你的儲備地位

你欠我的債只有還多無得還少,但又要斷你衣食,搵水門路

你話作為美債債主的中國係咪真係有心要美國還債 ...
風兄,我有少少問題
美債債冚債是定息,還的只是固定金額美幣,不是還人仔,人仔升跌,應該沒有「直接」影響;只是人仔內在美幣含量多寡
反而如果回流美幣不再買美債而入金,呢招就攞命,有日人仔含金多過含美幣,到時邊個值錢

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-8-23 02:26 PM 發表
而家回中國查得咁緊,未來香港會否分開兩類人,可回國內及不能回國內(及澳門)..
只要公司想和國內有工作關係,請人就可以叫佢地在深圳面試..

否則只能在港運作,中國可以放棄香港,但唔放棄香港既真正"人才"..
仲有好多如淘寶(或個別商品,節扣等)等,要用實名認證,有回鄉卡先買到或有優惠..

唔單止如KALLEN兄所講兩極經濟體..
香港人未來可能都係兩極化,..:smile_4 ...
所以之前班傻仔作故講黃藍身份證,我舉腳贊成
呢種係赤裸裸社會信用分級,拎住黃色身份證,你估有冇人請

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 01:54 PM 發表

前一排有位廣州帖友講過一個咁地方,唔知係唔係宜度!
如果飛地搬哂香港政府中樞功能,包括行政立法司法等上去,咁就正喇,法官大人

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-23 02:30 PM 發表

即係咁,阿爺手頭上嘅老美陰司紙,用得到駛得到故然好啦,他日老美爆煲又駛唔哂,或者無人肯收嘅話,點都有所損失,嗱,呢個損失唔駛睇到咁大嘅。人仔唔一定對其他貨幣貶值,係自己個金場推上去,推到脫哂節,好似印度國內金價咁玩,佢老美唔跟升嘅話,全世界嘅硬野自動轉倉搬入阿爺境內。

即係老美跟唔跟升,都係死路一條。😁 ...
買光哂d鷹揚,kitxx好多美國大餅貨冇貨

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-8-23 03:18 PM 發表

有。人工係藍色身份證既1/3
又唔可以咁唔公平 同一職級應該有相應薪酬水平 不過我寧願唔請 都唔好裝個炸彈喺公司

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-8-23 03:43 PM 發表

師兄肯1/3咪已經仁慈;而你先殘忍,斷人衣食
對敵人同情,即係對自己殘忍,呢幾個月有版你睇
何況佢地無法無天無父無母,唔會覺得係殺人父母
呢種人打工=做奴,點可以屈居人下,當然要創業做自僱人士

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-23 03:55 PM 發表
我私疑見到馬兄真身
買重貨?

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-8-23 04:31 PM 發表

自僱人士?Ching禁睇得起佢地
佢地都係幫金毛同vvvv做暑期工乍
咁咪自僱人士;你估邊個搵多D?

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-8-23 04:41 PM 發表

應咁講美國雍有最大的美元債務,如果美元貶值,即係債務的價值下降,即還少左債,這係最宏觀最整體的睇法
又雖然美國係依靠入口商品,但始終美元貶值都可以令入口減番多少,令貿赤下降,即新債也可減少發行 ...
咁講,美債係一種信用,信用膨漲以通漲來抵消,通漲即係絕對購買力貶值,呢樣同相對其他貨幣貶值唔同。師兄講嘅應該係購買力貶值。
美幣用公仔紙換實物,紙債紙還,債只係一個數字,0加幾多個0都係0,佢根本唔怕印;怕嘅係購買力流失快過其他貨幣。
要保有購買力,要控制「美幣需求」同「通漲」,前者正比後者反比。美匯指數就係量度美幣需求的指標,美幣需求同世界經濟增長及美幣循環有關,作為結算貨幣,只要世界有增長,就可以輸出美幣,換入口實物;在沒有實體經濟情況下,資本賬能否回流係美幣死穴,馬多夫做唔到條靚數邊有人信?人仔貶會否令美債相對貴而減少買債?咁諗又好被動好機械。不過,冇人買美債會令美幣循環斷裂,大劑過還唔到息。
另一個角度係通漲,呢個係化功大法,對債務國最好就係通漲化左債務息口,等如免息循環貸款,正唔正?但化功大法一旦反噬會化埋自己,超通出現,美債可以化灰。

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-23 06:04 PM 發表

自由閪難得機會聖女上身,師兄都踢爆,其實佢地都玩到找班女露奶支持,仲扮咩清純.
可能係自己除清光 喝佢都唔肯著返 影幾幅相搏同情

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-8-23 10:47 PM 發表

下次換身份證可能要宣誓,效忠既就會發中國香港特別行政區身份證,唔肯宣誓,就會發香港身份證,宣誓過程要錄影
因為唔會去大陸,沒有回鄉証功能;「香港身份證」使用淘寶要計高等港人價格,水費要加高等港人附加費

好後悔,諗住聽沈大師適,吼佢跌返1480入貨,今日師兄們真好彩上左尾斑車,大陸出招,即刻升30美刀,下星期唔知乜野世界了

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-24 12:11 AM 發表

打工呢? HK果份又無大陸分公司, 要搵過份可轉上大陸返工/ 上大陸搵工... E+1刻, 如上去住, 只有創業....
有時諗過,創業亦未嘗不可,內地城市多,成本低,雖然競爭大,但如果唔怕去2線城市,應該有得玩下,不過可能要交下學費

引用:
原帖由 kt1223 於 2019-8-24 12:16 AM 發表

1480 昨晚見過,係收市價,但今早已上返1495
呢D價香港fixing買唔到嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]