• 瀏覽: 1,182,585
  • 回覆: 87
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-8-26 10:55 AM 發表

要快手d,遲d比馬兄訂購曬
啱啱上網check過, 今日個價係$14630, 希望過2日回返少少再入過啦

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-26 11:42 AM 發表
跳蚤似乎想將阿爺真正想法講出來,一場香港文化大革命,沒群眾單靠小平頭辦不了事,一定要群眾,但怎樣開始,要思索啊!

跳蚤2019-08-26 07:50:54
沒有買賣就沒有傷害,沒有對此就沒有選擇!從那個地方的情況我們想到了什麼嗎?其實四九以後我們家比那個地方好不到哪裡去,基層管理延續了舊的體制,沒辦法啊!識字的貧下中農基本沒有,能識字還叫貧下中農嗎?怎麼辦?只能延續舊時候的管理人員和體系 ...
竟然有另一個角度睇文革,茅塞頓開

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 01:46 PM 發表
我玩過 3199,83199 你問其他師兄吧!3199 成交很低,買大量就要耐心等貨,佢係中國五年國債,其實升跌不大,影響佢最大係滙率,購入通常係長線同收息,佢每三月派人仔息一次,約 3.5 %, 算不錯。 ...
如果要買大量3199我有一招教大家。

3199嘅其中一個莊(或者叫流通量維持者可能好聽d)係Optiva。有炒開輪嘅應該對呢間野好熟,因為通常佢都會係d輪度同時放買盤同賣盤,以食差價為主。

佢地係3199嘅沽盤通常每次只放300股。如果有人買多過300股,咁賣完呢300股之後佢地會掛高2,3格再放300股賣盤。而原本嘅價位就變成係新嘅買盤價。

舉例,而家佢掛300股賣盤係$114.0, 如果你要買1000股,咁當成交左300股之後,就變左你仲有700股買盤係114.0, 而佢就會放300股賣盤係$114.3繼續引你追價。

對付嘅辦法係,你每次只買300股,當清晒佢嘅沽盤你就耐心等啦,佢嘅電腦程式見冇人追價就會係一定時間後自動掛返合理價位,如是者你300股一次咁買,就唔會俾佢引你追價將個價愈推愈高。

我就係用呢個辦法慢慢入嘅。由於我係用一通$5一個trade, 所以就算分開十次買3000股都只係俾多$45佣啫!

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-27 01:27 PM 發表

我頭先問中銀職員,佢話熊貓幣如果唔係當年款,係八折回購,咁咪好蝕?
你問清楚佢所謂嘅八折回扣係邊度八折先!

金幣嘅價值分2部份: 一部份係金嘅價值,另一部份係個金幣嘅手工。價設而家一安士金嘅價值係$12000, 一個金幣嘅賣價可能係$12500, 其中$12000係金價,$500係手工。以我細個跟老豆去銀行買金幣嘅經驗,如果個金幣有花痕或者缺失,銀行既可以拒絕回購,亦可以係手工果部份打折回收。係最極端嘅情況下,手工扣到零,銀行就會以一安士金價$12000收回。所以買金幣果陣買家都會驗屍咁驗怕蝕底。

個銀行職員所謂嘅八折回收,好可能係指手工呢部份啫。

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-8-28 02:05 PM 發表
恆生總行竟然冇晒9999金條,得返99金條
恐慌呀!!!

剛剛係樓下分行訂,下星期又搬少少

沈大師預言十兩金可換龍床盤,二十兩換500呎,睇怕想換700呎要30兩至得,各位要努力搬呀!

現場親自證實,總行冇貨,未知幾時返新貨。。。。結果一場黎到,99都殺住先

引用:
原帖由 G36 於 2019-8-29 12:01 PM 發表

假如...我估有大戶日日部雞仔排頭位落地庫掃貨勿無囉,又或者恆生自己掃貨都得。
我估個大戶都係呢個帖度,而佢講左已經掃左半噸

引用:
原帖由 馬英十 於 2019-8-29 11:44 AM 發表
5兩裝99金條只要係由金銀業貿易場會員發行,有金銀業貿易場驗證壓印嘅就係保證黃金成色十足,理論上規定所有金銀業貿易場會員商號都要照收不能扣減成色、火耗、手續費。
如果出現拒收,可以向金銀業貿易場投訴。 ...
沈大師係早2星期已經係錢錢錢幫金銀業貿易場澄清左,99金條係舊貨,佢地會照賣照收,而家出嘅新貨都會係9999

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-29 05:45 PM 發表

在in???ting.com可以搜到
現時德國,法國,日本的10年期國債都是負利率

其實可以理解
等如大家買硬嘢一樣
不過債券比硬嘢更加保險
硬嘢有機會升債券都有機會升
但係跌嘅時候
債券只要你揸到maturity
基本上就可以保底
完全有數得計 ...
其實我唔明債券可以有幾硬?你買一球20年期嘅零息美元債券,20年後就係拎返一球嘅美元,除左慳返儲存一球美元現鈔嘅費用之外,咪一鬼樣!

我諗你係主觀意願覺得假如老美發行新美元取代而家嘅美元,佢會係債券到期時俾返一球新美元你?會唔會呀?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-4 11:53 AM 發表 

試過打電話去訂,跟住話無貨
尋日d銀又升到pk

睇怕好快升穿$20鎂

今日趕唔切,希望聽日仲有貨啦

引用:
原帖由 TWSK73 於 2019-9-6 08:52 PM 發表

西門口係?
Mark Simon, 前cia, 掛名毒果職員

引用:
原帖由 wish2014 於 2019-9-6 06:58 PM 發表

好似任何一間都可以訂的,通常今天訂,2個工作天便可取貨。
恆生唔係間間都有得訂架,不過你開口問職員佢地就會教你去邊間訂架喇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]