• 瀏覽: 1,182,507
  • 回覆: 385
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-23 10:47 PM 發表

依家可以將真槍放落氣槍包裝紙盒送來香港,加上黑海關放水,要運黑槍到港不難
要來的始終會來

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-23 11:18 PM 發表

仲有海關+懲教+ICAC人數加埋已經差不多半隊警隊,而且佢地都有槍

佢地掉轉槍頭搞政變的話警察就勢危
我地仲有平頭哥

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-24 07:29 AM 發表
巴士的點評——香港「貢獻」很大 鞏固內地民心

。。。。。。

這位民企高層朋友說,他現時感覺當日中國修憲,做得非常正確。一個國家、一個地區、一個城市,最重要是穩定,沒有穩定,甚麼東西都會失去,經濟會倒退、生活沒安全感,他甚至有點害怕來香港。他說,見識了香港的暴亂,內地人自發地興起一股愛國潮,自從有示威者損毀國旗之後,官方推出十四億人都是護旗手的宣傳之後,很多內地人自動 ...
背後金主想借香港搞亂中國計劃完全失敗

唔好話中國新一兩代年輕人
好多人可能一生人最愛國就係現時
包括我自己

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2019-9-24 07:42 AM 發表

還可能把中立的警察逼成建制派
而家阿sir都開始開微博玩了
你話呢

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-25 12:01 PM 發表
依家香港的情況同三個半月前唔同,阿爺已經覺得香港可有可無,而世界經濟就越尼越差,阿爺如果依家插手香港,你地班友就乜都賴落阿爺果度,反正香港對大陸不但無負面影響,而且,幾正面天,由你吧!死人冧樓都係港人自講,關阿爺鬼事 ...
高度自治

引用:
原帖由 x747x 於 2019-9-26 12:49 PM 發表

我以前都係唔敢面對愛唔愛國呢個問題,但之後先知係自己問題。

問美國人、法國人、加拿大人、南非人、日本人或地球上其何人愛唔愛國,正常嘅都會答愛國。

我覺得香港因為做咗英國殖民地,而且無真正回歸中國,加上大陸自身嘅政治問題,先令唔少人唔敢講/面對「愛國」呢兩個字。 ...
今次事件先明白原來我咁愛國

引用:
原帖由 abba007 於 2019-9-26 03:29 PM 發表
今日得閒諗住落恆生買硬野,要下星期一先可能有貨, 真係冇乜緣份
又斷貨?

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-26 04:00 PM 發表

都知好多香港人唔認同中國人身份,或部分有bno甚至外國護照亦唔少,加上政治觀點立場唔同,我都擺好心態當「外國朋友」咁相處,對佢地嘅政治訴求或立場都係偏向尊重。
但而家去到叛國反中港獨,而且係撐嗰班卑劣冇人性嘅曱甴,「深層次矛盾」顯現,好難說服自己。
佢哋幾好相處,亦只係和理非,平時無俾到壓力我,但始終有條gap,呢條gap本身存在,但又闊咗,以前會保持「適度距離」咁friend, 而家 ...
唔好話撐暴徒咁激
而家仲撐五大訴求我都會保持適當距離
始終道不同不相為謀

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-26 08:00 PM 發表
【19:12】第二名市民先問及,為何政府仍然不願意成立獨立委員會,她強調一國兩制已無法說服他們完整存在。她亦提及近月荃灣、元朗有市民被黑社會打,但市民投訴無門,是否認為律政司辦事不力,才讓香港人活在恐懼之中?

她指自己三十歲左右,從事金融業,過往沒有對政府不滿,但近日感心痛,心痛不是有人破壞基建,原來警方指鹿為馬,是否認為警方失信於民,她難相信警員打人卻指打「yellow object」,過往香 ...
曱甴先係指鹿為馬
班人最叻倒轉件事講

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-26 07:14 PM 發表

講起( 愛國 )兩個字都幾沉重!

親友:
我愛國家,但國家唔愛我呢!

V W:
你如何愛國啊?你為國家做過啲乜嘢?

親友:
😶😶 (啞咗)

V W:
我汶川地震捐錢捐到宜家,
(自動轉賑香港某施會國內發展基金),咁樣仲算唔算愛國!

親友:你你你……

. ...
係咪要講甘迺迪名句
"不要問國家可以為你做什麼
你應該要問自己可以為國家做什麼"

引用:
原帖由 認清真神 於 2019-9-26 07:55 PM 發表

國家保證左生存環境嘅和平,平時肯定唔覺,和健康一樣,失去了就知道大鑊
好多野真係失去先知珍貴
可惜返唔到轉頭啦

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 09:01 PM 發表
睇直播睇到想打爆個mon,果150個點樣選出嚟,點解90%系曱甴?
可能特別抽選曱甴😂😂😂

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2019-9-26 11:11 PM 發表

為何沒有提及921元朗黑衣人打中年人至頭破血流,沙田美心皇宮酒樓無差別打食客?是否以偏概全?
佢地最叻無視己方暴力
好似機場打人佢地又係冇提

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-9-26 11:56 PM 發表

前日有人貼FB講話有強大背景人仕知道主席肖像被踐踏大為震怒,話要令做此事的黑幫國內資產被沒收
知死後才叫人溜夜剷去肖像
同一時間飛機豪層惠洲樓又話比查封,有無咁岩呀 ...
唔怪之得急到連夜剷走

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-27 08:12 PM 發表

凡係外國背景既全部都有問題
好左外國野幾間我都係捐一次咁大把
我一直捐開東華指明係醫療用途
因為之前辛亥中學事件
今年考慮緊仲捐唔捐咁多
另外,我之前見大叔貼有位師姐好似係支付寶捐
我今日就試左少少地係微信捐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]