• 瀏覽: 5,765
  • 回覆: 70
+10
《人民日報》發表評論,指昨晚(21日)黑衣人在西鐵元朗站「瘋狂破壞」,港鐵公司不僅拖延報警,事後更派專列護送,讓「暴徒」免費乘車,「這一幕讓人看不懂」。評論稱,任何公營機構一旦縱容暴力,就是拿公共安全不當回事。港區全國人大代表陳曼琪亦在facebook質疑港鐵「包庇暴徒」,要求港鐵主席歐陽伯權回應。

覺唔覺得呢場示威好似係要逼大陸出手?
我個人認為如果單純反修例,政府已經係完全停止修例同尋求對話
如果再示威單單是反修例借口已經係完全冇說服力
我開始懷疑背後有人引大陸出手
不過我認為除非反對派推番呢個政府 否則大陸未必出手
因為與論同媒體都唔係大陸能夠控制
7成記者都係帶立場去轉播
如果大陸出手 可能香港真係要黎一場暴雨雨
西方一定指手劃腳等等好多不利香港發展既因素都會出黎
從目前黎睇阿爺可能乜叉都唔理既概率有點升高
因為出手會俾人講 唔出手反而好似傷唔到大陸
武警可能只係一個最後備案 就係防止反對派推番現行的政府
唔知各位點睇呢

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20190822/s00001/1566481841252/人民日報批「護送暴徒」離開元朗站-港鐵提「新應對」-遇暴力可即停列車服務

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2019-8-23 05:36 AM 發表
《人民日報》發表評論,指昨晚(21日)黑衣人在西鐵元朗站「瘋狂破壞」,港鐵公司不僅拖延報警,事後更派專列護送,讓「暴徒」免費乘車,「這一幕讓人看不懂」。評論稱,任何公營機構一旦縱容暴力,就是拿公共安全不當回事。港區全國人大代表陳曼琪亦在facebook質疑港鐵「包庇暴徒」,要求港鐵主席歐陽伯權回應。

https://fs.mingpao.com/ins/20190822/s00001/3fd84 ...
越黎越似烏克蘭翻版,中央應該唔會出手,亦都希望中央唔好出手,因為已經太遲了,香港已死,已經被黃人完全侵蝕呢個地方,有政治力量全部深黃,滲透香港各行各業和政府機構,普通平民百姓未見飯碗丟掉全部做噤聲寒蟬,呢班深黃人士想引中共跌落陷阱全黃人起義。歷史不停在重複,希望中國政府睇清局面,不要出手,等香港自己沉淪,等普通平民百姓起來自己解決內部。

不要想到反對派那麼高

是香港政府一班廢鳩官不作為

才令到中共出手

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-8-23 05:57 AM 發表

越黎越似烏克蘭翻版,中央應該唔會出手,亦都希望中央唔好出手,因為已經太遲了,香港已死,已經被黃人完全侵蝕呢個地方,有政治力量全部深黃,滲透香港各行各業和政府機構,普通平民百姓未見飯碗丟掉全部做噤聲寒蟬,呢班深黃人士想引中共跌落陷阱全黃人起義。歷史不停在重複,希望中國政府睇清局面,不要出手,等香港自己沉淪,等普通平民百姓起來自己解決內部。 ...
100% 贊同.

精明人, 已分配資產.

也預計到, 就來合唱"獅子山下"

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-8-23 05:57 AM 發表

越黎越似烏克蘭翻版,中央應該唔會出手,亦都希望中央唔好出手,因為已經太遲了,香港已死,已經被黃人完全侵蝕呢個地方,有政治力量全部深黃,滲透香港各行各業和政府機構,普通平民百姓未見飯碗丟掉全部做噤聲寒蟬,呢班深黃人士想引中共跌落陷阱全黃人起義。歷史不停在重複,希望中國政府睇清局面,不要出手,等香港自己沉淪,等普通平民百姓起來自己解決內部。 ...
打癌細胞大概有三種方式
全切
標靶
化療電療,餓死
現在行緊後者,最消極方式

引用:
原帖由 Thank_777 於 2019-8-23 05:58 AM 發表
不要想到反對派那麼高

是香港政府一班廢鳩官不作為

才令到中共出手
我覺得林鄭處理呢件事真係非常之差,美國都已經出聲啦,你以為單單就一個派係可以引到咁大風浪?就連我媽不嬲唔理政治新聞,尋日都聽到佢係電話講警察好恐怖射盲人隻眼,好彩俾我聽到,我即刻話當事人都未出黎講野 你唔好亂講

引用:

講得好。

引用:

我都有小小同意,同埋如果淨係平息一場示威,我諗5萬個武警加埋裝甲車已經足夠,但係派30萬武警同全裝甲車係深圳待命,似乎係要平息一場更大既政治風暴

已經開倒車

澳門曾經出現過減人工,
放無薪假,
更什的是,有食無功,
即是比兩餐飯,無人工。

未來是年輕人的,可憐天下父母心,壞孩子始終是孩子,得罪它們將來D老野冇好日子過,生果金吾駛旨意,仲要繳交老人稅,死老野快D交出財產資產早登極樂

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2019-8-23 05:36 AM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20190822/s00001/3fd84 ...
咁似日本右翼聯盟嘅年言論, 戰爭都結束咗幾十年仲要咬住唔放。 根本就係唔關當年嘅事只想製造事端。
節錄自日本右翼聯盟宣言

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]