• 瀏覽: 152,045
  • 回覆: 12
  • 追帖: 12
+40
聽日就寫封信去醫管局問

大家一齊幫手問下

引用:
原帖由 識條鐵咩 於 2019-8-21 01:24 AM 發表
下稿代醫院管理局發出:

就傳媒有關一宗病人個案的查詢,北區醫院發言人今日(八月二十日)回覆如下:

該名62歲男病人六月二十五日由警員押送下到本院急症室求醫。由於病人當時情緒不穩及表現激動,並影響到急症室其他病人,醫護人員轉送病人到「紊亂病人休息室」接受治療及觀察,其間繼續由警員看守,醫護人員定時到休息室監察其狀況,並無發現異常情況。病人於翌日(六月二十六日)上午 ...
1.即係個議員話攞就比??
2.個鏡頭有面影咗三個人, 除咗個病人之外, 仲有兩個差人, 醫院得到病人同意, 係咪就唔想問嗰兩個差人?
3. 如果我病房因為特別情況需要加裝監視, 點解用隱蔽鏡頭, 而唔用較明顯嘅攝錄系統?

引用:
原帖由 qqkits 於 2019-8-21 01:39 AM 發表
睇到玻璃心努力轉移視線去CCTV度好攪笑.
係呀,明攬炒架。

引用:
原帖由 識條鐵咩 於 2019-8-21 01:52 AM 發表
醫院管理局發言人回覆指,轄下的公立醫院及診所範圍內,會因應保安、臨床服務運作需要安裝閉路電視監察系統,閉路電視所在的位置附近會貼上清晰告示,相關部門會因應實際情況需要進行錄影。醫管局有明確的指引管理閉路電視影像的取用、儲存及棄置,以保障員工及病人的私隱,在涉及保安及病人安全的情況下才會存取閉路電視影像。

以上取自hk01報導 ...
你有指引 唔緊要你符合 私隱條例嘅要求, 更加唔符合 道德嘅要求。

引用:
原帖由 好股有好報 於 2019-8-21 05:55 PM 發表

世事都被你看透了

醫管局信都講咗係被打的病人+受害者)向議員求助,議員才幫忙向醫院攞cctv睇證據

咁都仲搵嚟抝
cam 影到三條友,
當時人有三個,
其中一個要就比有冇侵犯另外兩個私隱?
另外,個cam 拍野嘅用途係乜?加下條片比泥隊差佬,醫院可能乃左野。

引用:
原帖由 bb282828 於 2019-8-21 06:35 PM 發表

1:議員係當事人代表
2:所以條片警察打左格仔
3:你去過間房,肯定係隠閉式?
1.當事人有三個,事主只係其中之一。
2. 三白眼條片冇格
3. 如果唔係隱閉式,二條差佬應該是失明人仕。

引用:
原帖由 高達中心的主席 於 2019-8-21 06:31 PM 發表

呢個病房比犯用,犯人逃走或自殺點辦?有何不可?
犯人唔洗私隱拿?

引用:
原帖由 bb282828 於 2019-8-21 06:54 PM 發表

1:當事人係有三個,所以醫管局交出條片係只有62歲阿叔冇打格仔,所以不存在要其他人同意,誰會主動認自己係格仔人,而且格仔人代表你嗎?
2:首先有冇睇個直播先,林議員講明醫管局俾佢條片係除62歲當事人冇處理外,其他人已格仔處理,如果你見到有完全冇處理既片,請share下,我都想睇下乜樣。
3:普通軍裝差人普遍學歷不高,當然學歷不高不代表白痴,但可以蠢,記得蠢和白痴係2樣野,而且最近有單警 ...
1, 係咪個樣打格就滿足私隱個要求?唔知。
2, 你啱。
3, 好多軍裝係浸大,open u, 豬大,嶺大的野雞大學,學曆話高不高,叫做U左。白痴,蠢同盲係二個好大層次。

引用:
原帖由 bb282828 於 2019-8-21 07:03 PM 發表

咁我回答你第三問題可以了,所以我用普遍,普遍不代表全部,完
高低係比較,
所以用"普遍"都唔正確。

引用:
原帖由 高達中心的主席 於 2019-8-21 07:04 PM 發表

內地朋友,大家私隱個隱字,寫法都唔同,定義亦有唔同,好難同你討論喎!
輕鬆啲啦,
玩捉別字呢度夠你玩到百年龜老。

引用:
原帖由 myingwin 於 2019-8-21 07:43 PM 發表
冇CCTv,差佬咪肥仔
平日有啲女入去........睇Cam條友J爆左添

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-8-21 07:55 PM 發表

我想到一個故事
———————-
醫局管最終因為壓力,決定未經病人授權下,不得推病人進入使用CCTV的地方

某一日,小明 因為交通意外昏迷送往醫院

這個時候護士帶了授權文件,去跟小明說,急症室安裝了CCTV,你同意才能使用

小明因為昏迷沒有回答,護士便跟醫生說病人沒有授權

醫院因 ...
我都想話畀你知, 香港每年 都有好多無頭公案, 有啲人死咗 唔知原因, 有啲人突然之間消失咗 不知去向, 仲有好多犯罪行為因為證據不足 所以不了了之,........ 之後有人提出 不如好似英國咁 周界安裝cctv系統, 除咗可以解決以上情況, 亦都省減警方人手, 結果 當年 又係泛民 以私隱原因 否決咗,....... 諷刺嘅係 今日嘅泛民 就係用cctv 做證據 投訴差人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]