• 瀏覽: 152,191
  • 回覆: 21
  • 追帖: 12
+40
警察行私刑當然唔岩,但病房有cctv醫院係唔係要交待下,咁病人換衫裸體做任何事咪完全無曬私隱,點解無一個記者傳媒會問下關注下,呢個問題好嚴重喎
病房有cctv呢樣先大件事喎
必須要醫管局同醫院詳細交待

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0820_00822_001.html

引用:
原帖由 理+誠 於 2019-8-21 12:19 AM 發表
我都好奇怪,係咪有人設局裝差佬?
係喎,病房有cctv咁大件事,傳媒竟然唔跟進,無追查

究竟有幾多間醫院有,有幾多病房有,必須交待

關乎香港700萬人既問題,竟然無傳媒關心,呢個咩世界

引用:
原帖由 willy222 於 2019-8-21 12:27 AM 發表

其實真係好奇怪,個病房唔止有cctv,仲要隱蔽到班差佬都睇唔到。
而且跟據警方所講,接獲投訴後一直都有聯絡果三父子,但係搵唔到人。
所以必須要醫管局同醫院交待

唔理你政治取向,藍定黃,呢單野影響全香港人

呢個cctv負責邊個監控,今次事件好明顯有copy, 咁即係病人私隱咪留曬底,隨時比人睇

引用:
原帖由 lam703 於 2019-8-21 12:31 AM 發表
大家一齊幫手問下
既然班傳媒記者死曬,唯有靠我地自己追查

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-8-21 12:34 AM 發表

醫院講咗,因為嗰間係特別俾某類情緒唔穩定嘅人入住,所以有cctv。
下,呢d叫解釋,咩叫情緒唔穩定,有cctv係唔係要得病,人同意,我點知你邊間病房有咩用途

引用:
原帖由 wyman7727 於 2019-8-21 12:36 AM 發表

老闆你先搞清楚醫院什麼是臨床服務範圍?什麼是紊亂病人休息室?
係架,普通市民點知咩病房打咩病房,有cctv即係侵犯私隱,最緊要入去果個病人知唔知先,批唔批準先

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-8-21 12:38 AM 發表

當日嗰個醉酒佬襲警,喺醫院仲未清醒……
關鍵係醫院病房有cctv, 而病人係唔知情

林議員有無份搵cctv片,如果有咪睇埋其他人私穩

引用:
原帖由 40342 於 2019-8-21 12:48 AM 發表

房內有沒有告示牌話已裝有cctv呢?

那房好似是照X光時的更衣室。

另外,觀察病人是醫護人員的責任,何以病人會放在一間細小的密室中由警員去看管?

醫管局亦要解釋一下,什麽情況之下可以取得cctv的片段。 ...
班傳媒去曬邊

引用:
原帖由 鷹田 於 2019-8-21 01:22 AM 發表

姐係三白眼利用職權特事特辦啦。😣
有道理,點解佢可以睇,病人又會突然知道有條片

引用:
原帖由 識條鐵咩 於 2019-8-21 01:24 AM 發表
下稿代醫院管理局發出:

就傳媒有關一宗病人個案的查詢,北區醫院發言人今日(八月二十日)回覆如下:

該名62歲男病人六月二十五日由警員押送下到本院急症室求醫。由於病人當時情緒不穩及表現激動,並影響到急症室其他病人,醫護人員轉送病人到「紊亂病人休息室」接受治療及觀察,其間繼續由警員看守,醫護人員定時到休息室監察其狀況,並無發現異常情況。病人於翌日(六月二十六日)上午 ...
北區醫院要提供經立法會審批邊間病房有cctv既證據先啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]