• 瀏覽: 23,427
  • 回覆: 174
中央深改委第九次會議審議通過《關於支持深圳建設中國特色社會主義先行示範區的意見》。
中共攪咩野?
啱啱先話全力推大灣區,將香港定位成大灣區的金融龍頭,而深圳係創新中心,
依家突然又話深圳又插手金融,自相矛盾喎!

引用:
原帖由 melodychung 於 2019-8-20 09:53 AM 發表
中央深改委第九次會議審議通過《關於支持深圳建設中國特色社會主義先行示範區的意見》。
中共攪咩野?
啱啱先話全力推大灣區,將香港定位成大灣區的金融龍頭,而深圳係創新中心,
依家突然又話深圳又插手金融,自相矛盾喎! ...
香港自甘墮落,就係俾呢啲臭曱甴害鳩死。

自相矛盾得過班仆街冚家剷曱甴暴徒? 一邊話要攬炒,一邊又要證明香港仍然好有競爭力, 而家經濟轉差時又要極力否認同暴動有關 ,咁究竟而家炒定唔炒?

深圳一向都有金融, 成個交易所係度

樓主井底之蛙就唔好出黎七

引用:
原帖由 melodychung 於 2019-8-20 09:53 AM 發表
中共攪咩野?
依家突然又話深圳又插手金融,自相矛盾喎! ...
其實現在大家都移緊返深圳前海 做總部 啦, 5年左右 就搞掂, 你去過前海未?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-8-20 09:57 AM 發表
深圳一向都有金融, 成個交易所係度
樓主井底之蛙就唔好出黎七
有交易所同金融中心差天共地呀,你咪井底之蛙,唔好出黎七。
全世界只有幾個金融中心,交易所就多到數唔晒,知道嗎?柒柒!

韮菜交易所?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-8-20 10:06 AM 發表

其實現在大家都移緊返深圳前海 做總部 啦, 5年左右 就搞掂, 你去過前海未?
深圳前海講咗好耐喇,五年前都係話成功在望啦,根本不成氣候,
前海寫字樓空置率驚人,失敗之作。

引用:
原帖由 宇宙熱情的隊長 於 2019-8-20 10:28 AM 發表

前海氣候的確唔適合廢青王畜曱甴居住
同意!
你都話中共突然轉彎,奇怪。

^_^

深圳其實衣家發展得好全面,可能金融差香港少少,但好多科技巨頭都係深圳紮根好耐,製造業受貿戰影響,衣家就係轉型向金融、商業各方面好時機,香港自求多福

引用:
原帖由 melodychung 於 2019-8-20 10:16 AM 發表

深圳前海講咗好耐喇,五年前都係話成功在望啦,根本不成氣候,
前海寫字樓空置率驚人,失敗之作。
有政策同無政策支持好大分別,不如你等5年後再講啦

系因為無辦法指望香港。回歸以來所有的惠港政策,睇唔到香港有感恩之情,更無法收買到人心。

最近2個多月來爆發的示威遊行及暴力事件,不但令到中央及國內民眾睇清楚香港普通民眾的態度,以及建制派虛偽的嘴臉。

國家戰略層面的布局,無法指望香港。香港托下手爭就會令到戰略推進受到影響。如其一廂情願咁扶持時不時制造麻煩的香港,不如比深圳做。

展望2019年以後的香港:
1)中央不會將香港納入到國家發展戰略的重要一環,國家發展不能因香港而受阻。
2)中央不會將香港納入到國家重要發展戰略的參與者。
3)不會有新的惠港政策,現有的惠港政策加上香港自身的發展,已經足以養活香港,並且有非常大的財政盈餘。
4)已有的惠港政策不會取消,但不會再阻止內地城市向香港發起競爭,即系以前香港才有的政策,深圳及其他城市也有機會爭取到。
5)不會刻意打壓香港發展,但香港發展要更多靠自身。

引用:
原帖由 sixpence 於 2019-8-20 11:01 AM 發表

有政策同無政策支持好大分別,不如你等5年後再講啦
你用現在的情況分析啦!
講到5年之後,無人會知啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]