• 瀏覽: 4,019
  • 回覆: 14
上星期筆者收到珀麗酒店低至200幾蚊的whatsapp圖時,正在隨家人到愉景灣酒店玩樂一天——因為1000蚊就包早餐,所以相當化算。今日再睇返住酒店價錢,真係隨時平過租樓住,點解咁講?大家計一計就知道

先不說酒店本身的長plan,和部份似賓館多過酒店的月租計劃,筆者只是直接在網上預訂香港珀麗酒店,由9月1日到9月30日,包早餐、連稅的價格為19466元。

單單呢個價,其實已經KO好多旺區洋樓盤。

九龍珀麗呢?同樣是由9月1日到9月30日,唔早餐、連稅,只需要13161玩。

記住,係萬三蚊,住酒店﹗

包早餐呢?就貴少少,要16400蚊。
以現時鐘點平均250元plan 3小時計算,平日屋企要每星期清潔兩次,一個月開支都要2000蚊;而落街食早餐以每日50蚊計算,一個月便要約1500蚊,還未計你要返工車費,當車費1000,水電媒上網600蚊,屈指一算,如果今時今日你要租樓自住,最基本都要多5000幾蚊生活費。

換言之,如果你只得16000蚊生活budget,你要在大角咀區租樓住的話,基本上你只能租約11000蚊或以下的樓盤。

粗略網上一搜,這個預算,基本上能租的都是套房,肉酸甚至無大堂,如果係油尖旺,隔兩層隨時會有「鐘仔」;除非你可以將budget加到20000,否則酒店真係會好過租樓,更一定平過去租納米樓。

仲會唔會有更平?有呀,華麗系列會更加平,所以筆者如果有朋友係單身,本身「斷捨離」後又無乜家檔,真係強烈建議你去住酒店算。

甲甴搞到香港旅遊業水靜河飛!

如果單身人士正在租住短期擋房,我強烈建議不如住酒店啦!

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/住酒店已經抵過租樓-043359276.html

香港嘅悲哀!

但對於短期裝修/短約住劏房嘅人,的確係好事!

我曾經住三個月服務式酒店
係有需要,當時無特別平
住咗十日,已經悶到嘔
房裏面完全無人性感,大劏房一個,冷清清
一出房門又係冷清清長走廊,燈光昏暗
樓下商場,行完兩三日重覆再重覆
半個月附近食肆都食過,悶悶悶
唯一好處係唔駛執房,可以短租

引用:
原帖由 refugee 於 2019-8-19 01:47 PM 發表

有冇晚晚帶唔同女上去爆房啊
有就唔會投訴啦
係服務式,窄窄細細但有廚房仔餐枱仔客廳仔嗰隻,要與虎同眠

你book十月又唔係呢個價呢!

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2019-8-19 02:04 PM 發表
你book十月又唔係呢個價呢!
如果10月仲係lee個價,香港應該慘過SARS, 到時候恆指可能17000點!

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-8-19 01:54 PM 發表

有就唔會投訴啦
係服務式,窄窄細細但有廚房仔餐枱仔客廳仔嗰隻,要與虎同眠
如果係有需要,例如屋企裝修,咁住酒店式好過租劏房!

或者短期包個2奶,長期book房lor!

引用:
原帖由 核心幼稚人 於 2019-8-19 01:34 PM 發表
香港嘅悲哀!

但對於短期裝修/短約住劏房嘅人,的確係好事!
當支持香港經濟,專登入去歎,又如何??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-8-19 02:36 PM 發表

當支持香港經濟,專登入去歎,又如何??
都係好事!大家希望香港盡快回復原狀

乞兒人成功爭取,好波

引用:
原帖由 核心幼稚人 於 2019-8-19 02:25 PM 發表

如果10月仲係lee個價,香港應該慘過SARS, 到時候恆指可能17000點!
沈大C話轉勢回升喎~

真係幾好,有幾會8000,到時等攬炒仆街入住

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]