• 瀏覽: 4,327
  • 回覆: 70
+3
暴徒與以武制暴的警方,你撐邊個?對於近月示威的處理方式,警方直言是有人暴力衝擊,警隊才以武制制止,以免事態惡化。警方批評,示威者忽略自己挑釁在先,卻一味批評警方使用武力是「倒果為因,有欠公允」。問題來了,暴徒發狂大肆破兼傷人,警隊多番警告不果才以武制暴,有錯嗎?你撐邊個?

原圖:文匯報

http://paper.wenweipo.com/2019/06/28/HK1906280001.htm

警方使用武力的原則是比暴徒高一等級。如果示威者沒有暴力衝擊,警方爲何使用武力制止?如果係和平遊行,警方會使用武力?
只指責警方使用武力的人
能否反思示威者是否先使用暴力衝擊警方!?

希望大家多理性,冇偏頗!

新聞來源連結:
https://hkgpao.com/articles/1004792

附件

f4bbff07-d6a1-4822-9b03-7aa651eb1df1.jpg(60.29 KB)

34d9b736-3e63-4e28-b1dc-34011004418d.jpg(192.39 KB)

a5471777-a595-4938-9475-609d73c50d2b.jpg(68.94 KB)

猫奴~
明明係暴徒用暴力在先, 點解香港人可以調轉來講 ? 

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2019-8-19 11:54 AM 發表
唔公平。。。,
警察用納稅人嘅稅金出糧。。。
市民唔可以批評警察,
咁對納稅人又公平咩。。。
可用嘴提出批評意見,
是否可用磚頭/鐵通/彈弓進行批評??
警察唔係人?警察唔係納稅人?唔係市民??可隨便攻擊??

各地區國家都是賦予警察軍隊有執法及平亂權

香港全霉偏頗,愚民又多,一味可憐、偏幫曱甴。

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2019-8-19 11:59 AM 發表
做錯得多,
做錯得嚴重,

當然被批嘅聲音會大,
被批嘅次數會多。。。。。
現在社會撕裂
有人話示威者正義,集會挺示威者,罵黑警
有人話示威者暴力,集會挺警察
根源就係暴力,暴力來源就係示威者!
爲何示威不能和平?

從來都係,你唔襲撀警察,警察唔會出手, 常理

引用:
原帖由 wow... 於 2019-8-19 12:01 PM 發表
各地區國家都是賦予警察軍隊有執法及平亂權
警察就係暴力機關!
遊行示威本該和平!

遊行示威暴力係犯罪!
警察暴力係執法!

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2019-8-19 11:54 AM 發表
唔公平。。。,
警察用納稅人嘅稅金出糧。。。
市民唔可以批評警察,
咁對納稅人又公平咩。。。
黃人打老母點計?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]