• 瀏覽: 115,532
  • 回覆: 10
  • 追帖: 10
+115
【明報專訊】8.11尖沙嘴衝突入面,一個女子被射爆眼,轟動全城。坊間眾說紛紜,有影片影到女子嘅眼罩夾住布袋彈,亦有人認為女子嘅傷係其他示威者以丫叉射彈珠造成。

丫叉打唔穿護目鏡? 用幾大力? 個丫叉威力又幾大? 就算丫叉真係打唔穿護目鏡, 布袋彈就打得穿? 當日睇片係聽唔到無槍聲, 布袋彈係用火藥發射點可能聽唔到槍聲?
其實真相醫生護士一定已經知, 但居然要求查真相而不是講出真相?

點解兩張相有咁大差別? 上面張布袋彈就一碌棍咁硬, 下面張就一個軟豆袋咁?
相中條女眼罩同地下都好多血, 偏偏布袋彈上面的就小得出奇? 話布袋彈係後來加上去就可以解釋
布袋彈攝起眼罩上面=/=條女係比佢擊中, 後來放上去都得架!

高永文已經爆響口係彈珠, 若然高是狗UP, 只要條女報警就可以立即打破高的謊言! 樓主都希望盡快知道真相!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20190819/s00002/1566153433532/【emily】眾志拍片-丫叉彈珠射唔穿護目鏡

引用:
原帖由 refugee 於 2019-8-19 09:59 AM 發表
莫非當時條女根本無戴住護目罩!?
呢個可能性唔細架, D人將眼罩透氣孔都黏晒膠紙用來避催淚彈, 係好焗下又天氣熱, 偶然唔戴或者推上咗唔奇, 剛剛有人玩彈珠 ...

只有你會將彈珠同鉛珠仔混淆, 高醫生同香討其他會員應該都好清楚
引用:
原帖由 習總精囊 於 2019-8-19 10:10 AM 發表

咪係囉,到現在啲白痴仲唔知布袋彈入面係咩呀?啲白痴俾條仆街睪永聞過咗1豎喇

同情就最影響去判斷真相, 內地人可以抽離就唔會有偏見比你中肯得多
可惜我又唔係內地人
引用:
原帖由 scotfld 於 2019-8-19 10:17 AM 發表

對住你呢種大陸網友黎講,無論因何受傷都唔會得到你同情。真係關你乜事呀?

明明警察一開始稱呼布袋彈裡面叫小鉛珠, 你會叫佢彈珠?
引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-8-19 10:20 AM 發表
過左咁多日, 估唔到仲有白痴唔知, 布袋彈入面既, 都係叫彈珠~
所以高永文話佢冇意指少女係邊個射傷就係咁解, 因為兩邊都係叫彈珠...

引用:
原帖由 jiao886 於 2019-8-19 10:40 AM 發表
淘寶眼罩
呢個嘢香港都係賣14蚊, 使唔使買幾蚊假嘢? 淘寶賣貴過香港

樓主認為個眼罩根本就無爛, 眼罩上面的鏡片係可以同罩框分開, 只要將個布袋彈攝起鏡片同罩框中間就可以形成我地E+見到嘅相
引用:
原帖由 qq338 於 2019-8-19 10:46 AM 發表
直播片段清楚顯示護目鏡完好無損,幾小時後有心媒體報導時才見到加上完整的布袋插在其上

此事簡單至極,當事人及醫院主治醫生出來説明就水落石出啦 ...

d人以為警察真係會隱瞞布袋彈? 其實警察只不過係執行職務根本就唔使上身, 大不也最多比公眾插! 當然唔值得做甚麼妨礙司法公正嘅事!

反而若果真係布袋彈而就算醫護爆響口個受害人都唔會投訴佢地因為對她有利, 反而醫護爆係非布袋彈打中條女就一定會比條女投訴! 

而醫護本身就係黃, 佢地希望煲起件事來插警察, 真相係點佢地根本就唔 CARE

其實乜嘢打中條女最清楚必定係主診醫生, 若然係布袋彈就應該向條女提議報警, 只有法證才可以判斷布袋彈的火藥反應, 越拖對條女就越不利, 點解e+的表現係反其道而行?
引用:
原帖由 dogaldogbl 於 2019-8-19 06:02 PM 發表

假設: 如果醫護真係明明知道真相, 但為了攻擊政府/警隊而選擇唔去解釋還掩埋真相, 真的很可怖 !

警察執行職務打傷疑犯大不了被公眾鬧處理得不妥善, 根本就不用上身也不是驚天大秘密, 而且一直都呼籲受害人報警調查! 絕對犯不著用妨礙司法公正的行為去隱瞞!

反而醫護同曱甴們一直利用呢件事發酵就形成一個不榮譽又可恥的卑鄙行為, 犯民那邊出奇的寧靜也違反犯民一直處理政府不當行為的表現! 所以唯有繼續拖拖拉拉消費受害者

沒有理性下表面是追求公義但真正的意圖只想得到自己的結果! 當有其他意見就要抹殺和攻擊這是民主和公義的行為咩?

主題標籤 #高永文
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]