• 瀏覽: 5,229
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
港澳居民享深圳市民待遇具體是什麽?是香港人享有和深圳戶籍的人同等待遇嗎?就是說在深圳能買二套房?社保能在深圳以個人名義買?公辦中小學和深圳戶籍居民一樣在居住地就近入學不需積分?深圳小汽車指標直接參與搖號拍賣,不再需要近二年毎年九個月在深居住?開公司可以選擇內資名義?銀行辦信用卡和貸款和深圳戶籍居民同等審核待遇?。。。。。唔好又是一個九up。。。之前港澳居民居住證已經虎頭蛇尾了,什麼和內地居民同等待遇,結果除左搭高鐵方便點外,其他領域完全沒撚用,連網上實名認證都唔得。。

我認為有以上待遇才好稱為市民待遇,否則也是和外國人差不多,只是回鄉證不需像外國護照一樣簽證而已。

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-8-19 12:02 PM 發表
我認為有以上待遇才好稱為市民待遇,否則也是和外國人差不多,只是回鄉證不需像外國護照一樣簽證而已。
比個深圳市民資格你又點,入到醫院咪一樣要比左押金先幫你睇,制唔過

引用:
原帖由 Fairwoodtai 於 2019-8-19 12:19 PM 發表

比個深圳市民資格你又點,入到醫院咪一樣要比左押金先幫你睇,制唔過
………我唔敢講全部,但現在中國已建立信用社會,而且有社保卡大概都唔需要俾押金

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-8-19 03:39 AM 發表
港澳居民享深圳市民待遇具體是什麽?是香港人享有和深圳戶籍的人同等待遇嗎?就是說在深圳能買二套房?社保能在深圳以個人名義買?公辦中小學和深圳戶籍居民一樣在居住地就近入學不需積分?深圳小汽車指標直接參與搖號拍賣,不再需要近二年毎年九個月在深居住?開公司可以選擇內資名義?銀行辦信用卡和貸款和深圳戶籍居民同等審核待遇?。。。。。唔好又是一個九up。。。之前港澳居民居住證已經虎頭蛇尾了,什麼和內地居民同等待 ...
享受國內陽光法治。

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-8-19 12:02 PM 發表
你點解認為, 深圳要畀香港人享有等同深圳(戶籍)既待遇?
正如, 香港點解要畀深圳人有香港永久居民的待遇?

中國現在有醫療保險,唔駛比押金,有張醫療卡就得

應該車牌互通

引用:
除買樓外冇乜用

引用:
原帖由 Fairwoodtai 於 2019-8-19 12:19 PM 發表

宜家佢地有社保卡好似醫療卡咁,好似香港D醫療卷咁,你體弱多病用晒扣晒仲可以用你身體健康沒咩病既親戚個戶口來扣數.
澳門宜家都係行緊呢隻,一家4口計埋有幾千蚊醫療卷,大人細佬可以SHARE來用....老人需要用多D就用埋後生D QUOTA....
宜家唔駛俾押金架啦 = ="

有些人仲活在80年代中
看中國,坐井觀天

引用:
原帖由 vine520 於 2019-8-19 02:49 PM 發表

如果是這樣,我第一個反對。
作為深圳人,這對我們不公平。香港已經享受了很多我們沒有的福利待遇,這樣搞的話只會讓更多深圳人反對,憑什麼香港可以享受那麼多超前福利?而我們沒有?? ...
如果中央真要這樣決定,你係沒得反對,反對這二個字在大陸從來都是禁字,聽黨指揮吧。。。反過來說,點解你們要罵香港人咩都要反對,咪正正和你現在的心態一樣,感覺不公平囉!!!

引用:
原帖由 vine520 於 2019-8-19 02:49 PM 發表

如果是這樣,我第一個反對。
作為深圳人,這對我們不公平。香港已經享受了很多我們沒有的福利待遇,這樣搞的話只會讓更多深圳人反對,憑什麼香港可以享受那麼多超前福利?而我們沒有?? ...
大把野唔公平啦,憑什麼農民能無償分田地??而居民什麼都沒有?你唔去反對呢個?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]