• 瀏覽: 3,821
  • 回覆: 13
如,兩個敵對小隊各10人

駁火一論之後中間有幾個傷兵

之後兩方彊持

咁兩方面可以出來找返個傷兵嗎

引用:
原帖由 分享者 於 2019-8-18 08:49 PM 發表
之後兩方彊持
看當時雙方會不會達成臨時的停火協議

引用:
原帖由 分享者 於 2019-8-18 08:49 PM 發表

之後兩方彊持

話明打仗又點會有設下咁多規矩要對方遵守,人地會唔會睬你先?除非相方都可坐下來傾,相方都達成停戰協議,否則打到你死我活時邊個會咁得閒去理人地有冇傷兵。

狙擊手 特登唔 打對方個頭,就係要令對方受傷。
等對方同胞去救治嘅時候,就可以有 新的追擊目標。。再射殺。。

戰時急救員就是這個時候上場的

引用:
原帖由 manman1268 於 2019-8-19 08:34 AM 發表
狙擊手 特登唔 打對方個頭,就係要令對方受傷。
等對方同胞去救治嘅時候,就可以有 新的追擊目標。。再射殺。。
電影假的 盡量殺 位置曝光好大獲

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-8-19 09:24 PM 發表
電影假的 盡量殺 位置曝光好大獲
事實上這是看情況而已
一般來說狙擊手以傷敵為目標的話,其主要原因是增大敵人的負擔(傷兵你要找人去救,死兵隨便放置也沒差)

拍戲咩,2邊打緊扙,唔係槍傷都炸傷,雙方要停火再去傾,流血都流死左啦!
打打下要唔要個著3點式既靚女出黎舉牌round 1,2,3,4,5,6,7,8,9 開始

電影【Stalingrad】有類似劇情,雙方休戰,救回受傷士兵

曠日持久戰都會有可能
雙方都睇唔倒贏嘅可能,睇倒嘅只有持續傷亡
唔多唔少都會有啲厭戰

就算冇正式溝通,都可能自然出現某種默契
比如一戰個平安夜

引用:

之後兩方彊持

可以, 打war game嗰陣

如果雙方疆持緊,大家都會明白要救己方傷員同處理死者,屍體唔理會有瘟疫。一般會定一個日子停火處理。

以上只在常規戰,而家好多時係游擊戰,無呢支歌仔唱

咁小規模的駁火,一係演習,一係非州式駁火,應該唔會有人傷。

嗰幾個傷兵一定係不聽上級指示向前衝嗰啲,唔係就應該在自己陣地上受傷。

如果是前者在打杖時有需要停火救番嗎?
如果是後者應該有救護兵拉番回家⋯

笑了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]