• 瀏覽: 16,530
  • 回覆: 27
  • 追帖: 4
老實講要取代香港,一直都好努力做緊,食快餐就最叻,抄幾時都好易。借香港人上去發展,發展完就一腳踢走你,仲倒番轉頭兇鳩你。你話多年咁多香港人捐錢捐物資,起學校,提供技術,到頭來得到咁既回報。我地無對內地人唔住。

引用:
原帖由 o_0 於 2019-8-18 07:35 PM 發表

咁多年供錢果d係而家班中佬,即係黑衣人話緊果班廢中廢老。好意思話為大陸付出好多?🤣
你係咪有病,廢佬廢成咁,好彩唔係所有廢佬都好似你咁。你學下袁國勇咁,依d咪智者囉。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-8-18 07:47 PM 發表

打少左個弱字
哈哈,你做人地條精蟲既資格都無啦,話人地地弱智。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 07:50 PM 發表

內地開放巿場既影響
必然係香港要面臨競爭
部分香港人唔諗點樣加強競爭力
反而歸咎內地
自己既發展計劃就一味反對
話唔要經濟要自由民主
到底係邊啲人廢呢? ...
心盲即係心盲,經濟係重要,一個城市,只係講經濟乜都無的話,又有乜可取。
香港人出名貪錢,但貪錢之餘都要有良知。

引用:
原帖由 o_0 於 2019-8-18 07:51 PM 發表

D後生仔錢都無個無接濟過大陸人。成日想用上一代的勞力同善心來沾光 。
但同時又鬧上代人廢老。又想搶上代人成果。🤣
學下袁國勇先講,唔通佢仲18,22定三十出頭?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 08:02 PM 發表

經濟就係一切
冇經濟就冇實力
你講乜都係廢
政治歷史從來都講成王敗窛
贏果個咪可以講輸果個冇良知囉
唔去左個毒瘤,搵幾多錢都無命享。
好似深圳咁,背負全中國去取代香港,最後成事一點都唔難。
但要還既野可能要嘔凸。

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 08:18 PM 發表

取代香港?你是太小看深圳還是太高看香港?
如果你計乜GDP,你睇下深圳幾多村姑「我有份助養開」來深圳搵食,幾個姐妹租個單位住,幾多外省友入去搵食,人仔又跌緊,計計埋埋所謂GDP又得番幾多? 加上正如我所講,佢背負既野無得同香港比。深圳想去毒瘤根本無可能。

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:29 PM 發表

深圳嘔左咩?講黎聽下?
阿爺一句唔該要同美國佬打仗,叫你4水,唔駛比呀?

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 08:41 PM 發表

深圳走的是高科技創新路線,請你告訴我香港的高科技在哪裡?你在這跟我說深圳沒法跟香港比?
香港如果不穩定,唯一的金融優勢也會很快消失殆盡。 ...
華為單野搞得掂先算啦。再講,大陸大把IT公司靠香港比生意。我公司都唔知知養左幾多深圳人。香港唔掂,全部無飯開班友。我公司IT同事講,得閒叫班友落黎香港比佢地屌。

引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-8-18 08:49 PM 發表

自我感覺良好嗎?
1.難到大6有對唔住香港人?
2.係,舊屎香港行先過大6, 不過係靠歷史平台,唔係靠智慧。
3.宜家大6一線城市越追越近,高科技赢香港N條街,靠自主研發實力。
4.今時今日你上到去仲有咩可以貢献呢?

不過都唔期望你的回覆有咩養份啦, 因為除咗收皮你咩都做唔到囉。 ...
依d時候出依d新聞,意義何在? 係既,要抄既自己識去抄,駛鬼你地幫咩。
好心專心搞掂美國佬先啦。香港既事不到外人指手劃腳,說三道四。

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 09:01 PM 發表

為什麼香港要靠深圳的IT?因為香港沒技術,懂?
大陸給你們的生意又養活了多少香港人?
錯,因為深圳人夠平,除了這樣,完全沒有優點。
IT同事話班友廢到唔屌都唔知自己做乜。
算,我唔係想比較深圳香港。
我只關心香港的事,。

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 09:07 PM 發表

建議你們的公司大大方方宣佈:支持反送中,支持港獨。切斷一切和大陸的生意。
算吧,大陸最叻係依d.好似迫迫偽人護旗一樣,
想香港人對大陸有信心就做小d另香港人反感既事。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 09:13 PM 發表

講科技應用
深圳一早先進過香港啦
依啲事上去行一圈都心裡有數
唔係聽你鳩吹去了解囉...
行過圈?你做IT架?

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 09:20 PM 發表

讓你同事自己做程序,請什麼深圳人,讓他們餓死好了。
佢地好好笑,我IT同事係佢地老細,基本個個星期叫佢地過來香港比野佢地做順便睇下有咩野屌。
咁班深圳仔好怕個IT同事,我個IT同事又玩鳩人,問佢「你點睇睇返送中?」
班友奴性又發作,擦曬鞋咁,話香港人好,有理想,聰明,乜乜柒柒咁。班友仲要係乜深圳,中山大學生。
佢地真係為搵食乜都夠膽死,真係好唔似香港班年青人,講醒目一定係香港畢業主,但要擦鞋死做爛做既,深圳人真係一絕。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-8-18 09:57 PM 發表

你損過錢畀大陸?你寄過物資電器返鄉下?無就唔該你收嗲啦!
你真係當我18,22? 老實講,我都想。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]