• 瀏覽: 4,201
  • 回覆: 12
沙特阿拉伯作為中東遜尼派穆斯林的老大,無法容忍也門什葉派的胡塞武裝掌握政權。為此沙特組織了一個多國聯盟,一同出兵干涉也門局勢,對風頭正勁的也門胡塞武裝發起了持續的軍事行動。然而一貫養尊處優的沙特軍隊在戰場上的表現差強人意,面對也門胡塞武裝幾乎沒佔什麼便宜,但付出的代價卻不少。也門胡塞武裝發起了瘋狂的報復,由於沙特被打得措手不及,國內最大石油設施都跟著遭殃......

全文︰http://www.sohu.com/a/334512866_ ... 566114160581MBto4YT

沙特與美國狼狽為奸,搞得中東一團團亂局。

10架無人機造成的破壞不會很大,因那些土制無人機能帶多少公斤的炸彈?

有高手講過 沙地嘅指揮官 都係派系嘅王子 唔係好多作戰經驗 但係有信唔過人 攞住一大堆先進武器 發揮唔到三成功力 試問怎樣打仗 佢哋邊度識呀 所以打得差係有理由嘅

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-8-18 11:57 AM 發表
有高手講過 沙地嘅指揮官 都係派系嘅王子 唔係好多作戰經驗 但係有信唔過人 攞住一大堆先進武器 發揮唔到三成功力 試問怎樣打仗 佢哋邊度識呀 所以打得差係有理由嘅 ...
所以毛太祖講過打仗係打人唔係打武器﹐美帝韓戰同越戰就領過嘢﹐搞到𠵱家一見到土八路美帝大兵就笠水兼夾打冷震同瀨屎噃。

沙特做了猶太美國小狗 眾叛親離
土耳其作反ISIS去沙特
土耳其食麥加
最後土耳其伊朗分高下

引用:
原帖由 Henry1268 於 2019-8-18 09:29 PM 發表
10架無人機造成的破壞不會很大,因那些土制無人機能帶多少公斤的炸彈?
有人駕駛的戰機也不會多很多,除非重型轟炸機

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-8-19 08:12 AM 發表

有人駕駛的戰機也不會多很多,除非重型轟炸機
戰鬥機用的炸彈最少都250公斤,無人機10公斤左右.

引用:
原帖由 滋陰粗野的世界 於 2019-8-19 03:24 PM 發表
只要有美國參與的地方,最後的贏家一定是無恥的美國老
滋陰粗野又唔一定WOR 成日失手

引用:
原帖由 Henry1268 於 2019-8-18 09:29 PM 發表
一枝火柴可以燒成個油田

引用:
原帖由 賈文子 於 2019-8-21 03:22 PM 發表

一枝火柴可以燒成個油田
吾信

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]