• 瀏覽: 95,289
  • 回覆: 589
  • 追帖: 6
+60
引用:
原帖由 元顏不破 於 2019-8-16 11:03 AM 發表

兩面騎牆話
其實可以選擇繼續沉默

引用:
原帖由 天外有天slm 於 2019-8-16 10:42 AM 發表

你有鬼錢咩
笑死

引用:
原帖由 jloved 於 2019-8-16 11:37 AM 發表
Yahoo 新聞講,疑將林鄭比喻為武則天,不要傷害香港
可惜淋病嘅能力連母則天10%都冇

引用:
原帖由 ppaassuu 於 2019-8-16 10:51 AM 發表

小弟中文差,黃台之瓜系咪 - 黃絲,台獨,之鋒 就瓜?
黃台仰瓜。

引用:
原帖由 ppaassuu 於 2019-8-16 10:51 AM 發表

小弟中文差,黃台之瓜系咪 - 黃絲,台獨,之鋒 就瓜?
「黃台之瓜,何堪再摘」,應該係講緊黃台仰!

修例是保障守法的人,對逃犯不好

似乎有很多解讀。利害。

引用:
原帖由 伏味濃 於 2019-8-16 11:42 AM 發表
老實講,現在係香港人鬥香港人, 邊一方贏都好 其實都係全香港輸
最慘係 現階段睇唔到件事有解決方法, 全香港人今次一齊埋單 ...
邊一方贏都係香港輸? 不如你講下今次比班暴徒得到想要嘅港獨香港會點, 今次政府/中共成功壓制到港獨又會點輸法? 邊一個贏先會有後路?

引用:
原帖由 巴士回收的天才 於 2019-8-16 11:00 AM 發表
當年在太子、李賢的兄長李弘死後,李賢一度被封為太子,其後武則天將李賢癈為庶人,李賢臨死前留下《黃台瓜辭》名詩,以黃台之瓜比喻唐代宗室,備受一次又一次的採摘,冀望勸告母親武則天,勿再對子女趕盡殺絕。惟李賢最後還是被武則天逼令自殺而終。

誠哥表示可以攬炒啦! ...
我覺得香港先之係呢個瓜,搞顏色革命,香港自己人骨肉相殘,香港經吾起咁折騰。何堪再摘,依家香港都畀搞成咁,仲搞落去,乜都無埋

誠哥用咁深的典故, 只怕班文盲暴徒睇唔明.

引用:
原帖由 jloved 於 2019-8-16 11:01 AM 發表
最好的因可成最壞的果, 我認為是指示威者的要求原本是好意, 但演變成現今的混亂. 當然, 特首/ 警察/示威者三方都有責任. 但無論如何再混亂對香港並無好處. ...
最好的因如指反送中,哪送中便是最邪惡。
最好的因如是送中,哪有關人等結了最惡的果。
任一解法均抽擊同一批惡匪邪徒。
上次有人被傾國迫害,不讓人家走出去,便對以此心安處是吾家。

簡單講,好心做壞事,好事變壞事,或弄巧成拙

同林奠講啦

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-8-16 10:39 AM 發表
杯葛佢生意;包括地產!!
唔杯葛 正PK

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]