• 瀏覽: 9,164
  • 回覆: 104
+2
【逃犯條例】燒衣示威者逃入大埔超級城 保安拒警進入
2019-08-15 09:16香港

警方追捕商場至入口時(上),遭在場保安員阻止進入(下)。

反對修訂《逃犯條例》的網民昨晚趁盂蘭節於多區發起燒衣活動。一批燒街衣示威者在大埔警署外聚集被防暴警驅趕,多人逃入大埔超級城,警方追至商場入口時,被在場保安員拒絕進入,期間有警員指保安涉嫌阻差辦公。

昨晚10時許,一批示威者在大埔警署外燒街衣,有人以雷射光射向警署,並在警署外喝罵,至凌晨仍未散去。警方警告有關的示威者涉嫌非法集會,若不離開便會使用武力。

凌晨1時前,防暴警出動驅趕,示威者四散,有人逃入大埔超級城,警方追趕至商場入口時,被保安人員拒絕進入,有人頂著玻璃門不容警員內進。警員事後抄下保安員資料。

------------------------

又係新紅雞

新聞來源連結:

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1068196/即時-香港-逃犯條例-燒衣示威者逃入大埔超級城-保安拒警進入

警方應告那些保安阻差辦工,殺一儆百,等可方便捉犯!

係米新紅雞集團?

可以告"阻差辦工"

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-8-15 11:33 AM 發表
係米新紅雞集團?
一塊玻璃都冇爛嘅新城市
又係新紅雞

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2019-8-15 11:32 AM 發表
我記得有次警方記者會講過,只要警察懷疑有疑犯入左去,佢地係可以入去捉人,係合法,不需手令的

企得咁硬應收過高層指示,簡單d講,拉吾到人關我撚事,但比你入嚟拉人,商場會攪到七國咁亂,一定有嘢損毀,費事煩咪吾比你入囉

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2019-8-15 11:32 AM 發表
應該告落order最高層,特別是CEO下面只係執行

警察捉人,商場話唔俾入,屋苑話唔俾入,港鐵站又話唔俾入,香港入面幾時多左咁多特別行政區?等睇有人下次話警署都唔可以俾警察入......

新鴻基早幾日先登報支持警隊嚴正執法,止暴制亂,今日又阻差辦公

引用:
保安牌警方發出,呢位仁兄可以轉行!

炒咗佢!

應該要拘捕保安因為以構成阻差辦工,呢個訊息要清楚比人知,唔可以比D人以為就咁就可以。

好野,阻差辦公

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]