• 瀏覽: 3,854
  • 回覆: 30
內地《環球時報》記者付國豪在香港機場示威中被打後,解放軍東部戰區陸軍隨即於周三(14日),以《付國豪被毆打之後,我們必須

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190814/bkn-20190814181305048-0814_00822_001.html進入香討影片區

後果自負!!

引用:
原帖由 秋天進擊的童話 於 2019-8-14 10:59 PM 發表
出動武警部隊同解放軍有很大差別,香港人應該多了解基本法

駐港解放軍是可以出動幫助特區政府執法的,只要中央同意。當然人數少,用什麼法律執行行動也是關鍵。

武警部隊在基本法下在香港沒有執法權。那部署大量武警部隊在深圳,就意味著中央出手很大機會會用基本法十八條,人大常委會宣布進入緊急狀態,實施全國性法律方式,武警部隊是依照全國性法律在香港執法。被捕人士理應在中國法院審理,並在國家監獄服刑。

如果是以十八條方式,用了全國性法律在港實施,那平亂行動就沒有出動解放軍的必要了。

香港唔係不嬲都有解放軍既咩 唔驚近呢班驚遠果班?

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-8-15 08:20 AM 發表
四樓有註解

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-8-15 08:20 AM 發表
鎮壓一定係武警好過老解
出老解唔係因為普通暴動,而係武裝暴亂

班暴徒 到時唔好變淆西
核爆都唔割下化?

正傻西
有車入過去大帽山飲茶嘅再落返錦田睇下
周圍都好多兵營啲解放軍都唔知幾靚仔企喺度

末撚再七井底看夭

提示: 違規內容已被屏蔽
最後警告了

引用:
原帖由 y98141 於 2019-8-15 08:24 AM 發表

鎮壓一定係武警好過老解
出老解唔係因為普通暴動,而係武裝暴亂
武警抓人技術、裝備強過老解,老解殺人技術、裝備強過武警

引用:
原帖由 YuckoO 於 2019-8-15 03:34 PM 發表

武警抓人技術、裝備強過老解,老解殺人技術、裝備強過武警
當前情況,幾隊雜牌散打,好駛好用過持05式衝鋒鎗老解,入鏡頭亦唔太那過。

10分鐘會唔會耐左啲啊、要求先調挀直升機盡快飛過嚟亂槍掃射住黎等

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]