[本港新聞評論] 【機場集會】解放軍東部戰區陸軍發文:從深圳往香港只需10分鐘

引用:
原帖由 stoney 於 2019-8-14 05:26 PM 發表

幾星期前海外家人已叫我過去住番一年半載無謂留喺度眼火爆,在猶豫間連機場都衰埋。朋友前日由馬拉返港,佢話在當地參加清真寺導賞團,導遊問:Where you From?佢答: Hong Kong.旁邊其他人即細聲: Betrayer (叛國賊),一臉卑視。佢話以前香港人出門以自己身為香港人自豪,而家變曱甴,勸我避難不如返內地(我有渡假屋),免受歧視!

真要出 ...
咫尺天涯,明明香港好細,呢家都唔敢跨區探親。父母又擔心叫我唔好周圍去,我又擔心佢地係街亂講嘢遇曱甴。你內地有渡假屋,可能真係"隔岸觀火"安全啲,起碼唔使影響正常生活,出街買吓嘢飲下茶都要擔心忽然有人係附近縱火封路。

老解唔落嚟㗎喇,除非影響管治權。林鄭記者會又眼濕濕,跟住啲曱甴又再癲啲,沒完沒了。

今日4點記者會警方播返尋晚機場啲片,香港記者大部份收聲無嘢問啦。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-8-14 04:07 PM 發表

反修訂《逃犯條例》的風波持續,內地官媒《環球時報》記者付國豪昨日(13日)在機場遭示威者腳踢、綑綁。解放軍東部戰區陸軍的微信公眾號今日(14日)針對事件發表文章,指從深圳出發抵達香港只需要10分鐘;又配上一張蝗蟲圖片,圖片裏有「港毒分子」字眼,文章又指蝗蟲「在秋天會逐漸絕跡」。
https://cdn.hk01.com/media/article/363699/thumbnail/975c94b ...
希望糸真、秋天滅絕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 niki885 於 2019-8-14 04:23 PM 發表

點解你秋天?因为暑假已完
國慶前兩星期已消滅害蟲!留兩星期run順返社會秩序及请理乾淨D噴漆!迎接國慶!期待

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-8-14 05:30 PM 發表

好多昆蟲未去過英國,佢地以為英國好想要香港,
其實係相反,英國完全吾想咩飛
曱甴係好崇洋,但連內地通行證都未見過,見到公安局三個字,就振臂高呼話俘擄咗個公安,正一港燦門口狗!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鵰漆里 於 2019-8-14 04:14 PM 發表

HK嘅解放軍負責做乜? 訓覺?
當年六四中央冇派北京軍出手、因為怕北京兵吾夠恨

引用:
原帖由 estateman 於 2019-8-14 05:38 PM 發表

當年六四中央冇派北京軍出手、因為怕北京兵吾夠恨
又幾有道理,咁我啦啦淋買多d黃金先,期待!!

回覆 引用 TOP

我支持解放軍,你可以打我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-8-14 04:10 PM 發表

老作好搞好笑,點解咁肯定曱甴個竇係機場?
謠言滿天飛!何必咁認真

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吾輩は猫である 於 2019-8-14 05:13 PM 發表

用普京絶招....軽量小小...吾好迷到死1半....
全部迷暈....好過催涙弾la....
政府學到普京 一城咁硬淨偷笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-8-14 04:10 PM 發表

金鐘去要幾耐

昂船洲去要幾耐
直升機1分鐘到

回覆 引用 TOP

On 9 01妓者

回覆 引用 TOP

估計一定係十月一前大滅曱甴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-8-14 04:07 PM 發表

反修訂《逃犯條例》的風波持續,內地官媒《環球時報》記者付國豪昨日(13日)在機場遭示威者腳踢、綑綁。解放軍東部戰區陸軍的微信公眾號今日(14日)針對事件發表文章,指從深圳出發抵達香港只需要10分鐘;又配上一張蝗蟲圖片,圖片裏有「港毒分子」字眼,文章又指蝗蟲「在秋天會逐漸絕跡」。
https://cdn.hk01.com/media/article/363699/thumbnail/975c94b ...
多餘。大把老解已經喺昂船洲、石崗、新圍、赤柱同槍會山啦。槍會山出尖咀,唔駛2分鐘

回覆 引用 TOP

其實深圳班武警都夠殺,香港班暴徒點會拎自己條命較飛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乂大簡 於 2019-8-14 04:19 PM 發表

deadline 國慶前
曱甴最後30個日出

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。