• 瀏覽: 975,324
  • 回覆: 56
  • 追帖: 322
+443
特狼普講嘢信唔過,口是心非.

最好就係人大常委出緊急狀態令,然後香港在一段時間內行全國性法令,捉晒d牛鬼蛇神,如肥佬黎之類.

引用:
原帖由 lavender18 於 2019-8-14 10:44 AM 發表

到時又話西環治港啦
都緊急狀態了,話咩都無用.

引用:
原帖由 袋鼠人 於 2019-8-14 11:37 AM 發表

禁錮左4個鐘呀
佢地唔比警察同救護員入呀! 班死黃屍根本係公然濫用私刑呀
禁錮左咁耐,先至有警察去,比721更嚴重,泛民班人點解唔出黎鬧警察,點解咁耐先至去,要調查.

昨日有消息話今日港澳辦有吹風會,但今日新聞唔覺有提到.

專家談香港|張建:極端暴力若不遏制或演化成真正恐怖主義

【文匯網訊】大公文匯全媒體記者張寶峰、馬靜北京報道:國務院新聞辦今日(15日)舉行吹風會,邀請7位香港及法律問題專家就香港當前事態發表看法。上海國際問題研究院港澳研究室主任、世界政黨與政治研究中心秘書長張建表示,香港近期的極端暴力行為如果不採取法治措施,就可能演化成真正的恐怖主義。

張建表示,建議大家去看一下昨天剛出版的新一期的美國《時代》周刊,裡面有一篇文章提到本土恐怖主義,文章說,美國執法部門越來越把美國本土的極端暴力視為恐怖主義,並研究如何應對。其次,大家可以了解下恐怖主義是如何定義,很多詞條都把為了達到政治目的,使用暴力定義為恐怖主義。德國學者都認同把本土極端暴力定性為恐怖主義。第三,過去一周,香港發生了極端暴力行為,如果仔細分析港澳辦的定性,並未說香港事態是恐怖主義,只說了苗頭和近乎恐怖主義。

談到如何遏制恐怖主義苗頭問題,張建表示,法國為了應對黃馬甲運動,把蒙面抗議作為刑事案件,如果你不摘掉蒙面道具,可以判處一年以上刑事犯罪。這幾天,很多人都表態反對暴力,其實從香港來看,反對暴力是共識,有兩個方面,其一是香港不能容忍這種暴力,其二是香港警隊和司法機構要嚴正執法,去處置這些極端暴力分子。香港的價值觀和西方很相似,但西方的價值觀除了民主自由人權,還有很重要的一個方面就是法治。香港之所以會成為國際金融中心,就因為法治是香港的基石。遏制香港出現的極端暴力,最根本還是要依靠法治。

http://news.wenweipo.com/2019/08/15/IN1908150066.htm
----------------------

原來係國務院新聞辦.

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2019-8-15 07:58 PM 發表
林鄭如果唔肯頒布緊急狀態,人大有權在港實施緊急狀態..............
到時全國法律就係香港實施一段時間,那些牛鬼蛇神仲唔震騰騰.

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-8-15 08:00 PM 發表

換返CY上去
女人根本做唔掂
太多商家佬唔中意cy,佢好難再做特首了.

引用:
原帖由 perrin 於 2019-8-15 08:58 PM 發表

想問。。ㄧ行全國法律。。。會唔會封港唔比出入境?
大陸d嘢好難講,唔知會點,香港唔比出境應該要法庭指令,香港居民入境就應該不受限制卦.

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-8-16 12:06 PM 發表
有時見到佢地啲低能嘢,都幾有喜劇效果架。  
低能中嘅低中之低係: 塞機場,塞地鐵,塞稅局.

其實罷課只係自殘嘅一種對時局嘅表態,係唔長久同無用嘅.

引用:
原帖由 ho618 於 2019-8-16 04:03 PM 發表
唔係WO...教協一向話香港既中學生好有獨立思考既...
做咩今次唔讚成罷課
中學生罷課係搵自己笨,而且佢地d家長仲唔嘈到拆天,其實中學生罷課係好複雜.

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2019-8-16 07:40 PM 發表
佢叫李志彬,現職懲教。
左邊眉上印無得走,大家又幫幫佢10098430
好似樣

引用:
原帖由 ginppl 於 2019-8-16 10:44 PM 發表

唉,每個星期日晚都訓唔著!
最辛苦第二朝要對住wc同事。
淡定,甴曱係唔會嬴嘅.

引用:
原帖由 LEE3509 於 2019-8-16 10:25 PM 發表
今日香港電台又一傑作,聽佢講經濟,有個自稱學者說,現在香港零售市道疲弱,其中一個原因是警察時常放催淚彈,令到啲人夜晚唔敢出街,食市的食物被催淚彈弄壞!我聽到O晒嘴 ...
係咪警察唔放催淚彈驅散,任由暴徒在街上堵路,襲擊差館差人,咁就有好多人去街了.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]